Nový Jičín – Kopřivnice 3:2 (2:1 po s.n.) | Kobra – Hronov 4:0 (kon.) | Detva – Humenné 2:4 (kon.)
Wolfsburg – Sparta 3:6 (kon.) | Eispiraten Crimmitschau – Plzeň 1:5 (kon.) | Bolzano – Spišská N. Ves 3:5 (kon.)
Ajoie – Liberec 0:1 (nedohr.)
nedohráno
HC Ajoie
0:1 (0:0, 0:1, -:-)
Bílí Tygři Liberec
Pátek 30.08.2024, 20:15 • Patinoire de Porrentruy • Přípravné zápasy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
     
    Hezký páteční večer přeji všem příznivcům hokeje. Příprava na novou sezónu je v plném proudu. My se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na utkání mezi týmy HC Ajoie a Bílí Tygři Liberec v rámci turnaje La Coupe des Bains, který se koná ve Švýcarsku.
     
    Bílí Tygři Liberec

    Liberečtí Bílí Tygři začali první zápas na turnaji La Coupe des Bains velmi dobře, když nad Lausanne vedli už 5:1. Ovšem švýcarský celek nakonec čtyřmi góly dorovnal ztrátu a vynutil si nastavenou hrací dobu. V ní už ale Tygři rozhodli a připsali si první výhru. A Šelmy si poradily i s dalším švýcarským celkem, když porazily 6:2 Fribourg. Na turnaji tak Liberec zapsal dvě výhry. Bude úspěšný i potřetí?

    V přípravě předtím ještě Tygři sehráli dva přípravné zápasy, oba s Litvínovem. Nejprve na ledě chemiků prohráli 1:4, byť v utkání vedli. I druhý duel už ve své aréně Liberečtí měli dobře rozehraný, když vedli 2:1. Ale poté přišel další obrat litvínovské Vervy a ta vyhrála i druhé měření sil, tentokráte těsně 3:2. Ve Švýcarsku to ale Liberec protrhl a nyní útočí na třetí výhru v řadě za sebou na mezinárodním poli.
    Tygři ve Švýcarsku zvládli i druhý duel, poradí si i s Ajoie?
     
    HC Ajoie

    Hokejisté Ajoie na turnaji sehráli jeden zápas, když porazili 4:2 Banskou Bystrici. Předtím pak sehráli ještě tři přípravné duely s bilancí dvou výher a jedné prohry. Nestačili na Kloten. S ním prohrávali už 0:3, ale ještě se jim povedlo snížit na rozdíl jediné branky, dorovnat ztrátu se jim už ale nepodařilo a padli 2:3. Poté už následovala výhra 4:3 nad týmem Servette Ženeva a na vítězné vlně pak pokračovali i po výhře 3:1 nad Basilejí, tedy celkem z nižší švýcarské soutěže. Společně s již zmíněnou výhrou nad Banskou Bystricí tak Ajoie vyhrálo třikrát po sobě a dnes tak bude chtít být znovu úspěšné proti českému klubu, aby vítěznou šňůru natáhli, po stejném prahnou ale i Bílí Tygři.
     
    Zajímavost

    Pikantní duel bude pro libereckého trenéra Filipa Pešána. Ten totiž u týmu Ajoie působil v sezóně 2022-2023.
     
    Vzájemná utkání

    Co se týče vzájemných duelů, tak to pro oba celky dnes bude premiéra, protože na sebe v minulosti ještě nenarazily.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Ajoie: Ciaccio (Patenaude) – Scheidegger, Brennan, Nussbaumer, Maurer, Minder, Fischer (C) – Sopa, Romaneghi, Pedretti (A) – Turkulainen, Devos, Nättinen – Robin, Frossard, Veckaktinš – Garessus, Rundqvist, Pouilly
    Trenér: Christian Wohlwend

    Bílí Tygři Liberec: Kváča (Král) – Průšek, Šimek, Melancon, Aubrecht, Krutil, Petrovický, Derner – Faško-Rudáš, Filippi (C), Flynn – Thomas, Musil, Rozsíval – Klíma, Petrovský, Ryšavý – Handl, Hujer, Vlach – Gajda
    Trenér: Filip Pešán

    Rozhodčí: Staudenmann, Dipietro – Pitton, Francey.
     
    Oba celky už nastupují na hrací plochu a utkání tak za malou chvíli bude moci začít. Domácí nastoupí ve žlutých dresech, liberečtí Bílí Tygři pak budou hrát v bílém provedení svých dresů.
     
    Dnes v sestavě Severočechů nechybí hvězdný bek Radim Šimek a také kapitán Tomáš Filippi.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:20
    Hned po úvodním vhazování se do akce dostal domácí celek, ovšem Tygři ho o puk obrali a zamířili na opačnou stranu. Jenže se vystavili postavení mimo hru a ta se stěhuje zpět do středního pásma, kde se bude vhazovat.
     
    00:39
    Na pravé straně si holí k sobě stáhl puk Martin Faško-Rudáš, ale jeho pokus poté kryje u své levé tyče Damiano Ciaccio a přerušuje hru. Buly bude vhozeno po jeho pravé ruce a Liberec se ještě může zdržet před jeho klecí.
     
    01:05
    Adam Musil se snažil obrat soupeře o puk v jeho vlastním obranném pásmu, jenže to obrana Ajoie nedovolila a získává touš na svou stranu. Hned na to pak domácí hráči jdou před branku Petra Kváči.
     
    01:50
    Ten ale vše jistil pozorným zákrokem, získal puk na svou stranu a dostal ho hned na hole spoluhráčů. Liberečtí tak velmi rychle zase otáčejí hru před klec Damiana Ciaccia.
     
    02:47
    Marco Pedretti si na pravém kruhu klepl o přihrávku a tu dostal. Následně na nic nečekal, napřáhl ke střele a jeho pořádný švih končí na levém betonu Petra Kváči.
     
    04:30
    T.J. Melancon bojoval o puk u zadního hrazení za brankou Ciaccia, ovšem na chvíli ho ztratil. Tygři si ho ale zase vrátili zpět a hned pálili na branku Ajoie. Do akce tak musel opět Ciaccio a jeho pohotová lapačka.
     
    04:49
    Jakub Hujer otravoval rozehrávku obránců Ajoie, ti se nedali a hned poté se vydali směrem před Petra Kváču. Ovšem soupeř byl pozorný a nedovolil, aby hráči Ajoie ohrozili jeho svatyni.
     
    06:28
    Bílí Tygři znovu hýřili aktivitou a zblízka zakončoval nepříjemně Oscar Flynn. Ale svůj pokus po zemi neposlal mezi tři tyče.
     
    07:19
    Velká šance Liberce! Na pravé straně byl rozjetý právě Oscar Flynn, který před malou chvílí také vystřelil, ovšem tohle už mělo dobré parametry, kdyby ale nezakročil Damiano Ciaccio!
     
    08:23
    Po chvilce si chtěl zpracovat puk Adam Musil, ale zamotal se mu okolo brusle. Rázem tak nebylo nic z dalšího náznaku liberecké akce. Hosté zatím mají více aktivity než soupeř.
     
    09:19
    Radim Handl unikl obráncům Ajoie, u pravého hrazení chtěl poslat přihrávku do prostoru mezi kruhy, ale tahle souhra také nevyšla. Stále tak čekáme na úvodní trefu tohoto duelu.
     
    10:25
    Emils Veckaktinš nabral na levé straně rychlost, z kruhu poté svižnou ranou mířil na branku Petra Kváči, ale liberecký ochránce svatyně byl na svém místě a připraven.
     
    11:03
    Dalekonosná střela Jerryho Turkulainena od modré čáry končí na obraně Liberce, Tygři se poté přesunuli až před Ciaccia a zahrozili. Domácí brankář ale vytasil semafor a hra je přerušena. Buly po jeho levé ruce.
     
    11:46
    Nyní si musel dávat pozor Petr Kváča, na kterého šla nepříjemná štiplavá střela z levého kruhu, kterou vyslal Julius Nättinen. I liberecký brankář hru pozastavuje.
     
    12:21
    Lilian Garessus si našel dobrou střeleckou pozici kousek před modrou čárou a jeho přízemní pokus šel na beton Petra Kváči. Ten chtěl kotouč zkrotit rukavicí, povedlos se mu to na druhý pokus.
     
    12:49
    Vyloučení v týmu HC Ajoie:
    Bastien Pouilly – 2 min., vysoká hůl.
     
    13:37
    Rána Tomáše Filippiho mířila mezi tři tyče, ale Ciaccio ji srazil do bezpečí a následně pak obrana posílá touš do středního pásma.
     
    14:49
    Ajoie je v plném počtu a první oslabení tak zvládlo bez úhony.
     
    16:06
    Damiano Ciaccio musel hasit nebezpečí ve svém brankovišti, když lapil pokus z pravé strany. Poté, co zakročil raději hru přerušil a uklidnil. Vhazovat se bude po pravé ruce brankáře Ajoie.
     
    16:46
    Liberečtí se stále drží v útočné třetině, z pravé strany to zkusil Radim Šimek, ale jeho svižná rána byla zastavena obranou soupeře, který poté rychle spěchá směrem do pásma Liberce.
     
    17:24
    Vyloučení v týmu HC Ajoie:
    Joel Scheidegger – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    17:44
    Domácí se dostali hned po vhazování ve svém pásmu k puku a rychle ho vyhodili až před branku soupeře. Šetří tak hned cenné vteřiny z oslabení.
     
    18:14
    A další výhoz puku až před Petra Kváču, hráči Ajoie pak okamžitě střídají unavenou čtveřici hráčů. Na ledě jsou tak čerstvé síly.
     
    18:24
    Také druhé oslabení domácí hráči zvládli a už jsou v plném počtu. Skóre tak zatím zůstává takové, jaké svítilo na ukazateli před úvodním buly, a sice bezbrankové.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:26
    Tygři vybojovali další kotouč a zůstali v útočném pásmu, v závěru úvodního dějství se tak ještě pokusí ohrozit branku Damiana Ciaccia.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je minulostí. K vidění byly nějaké šance na obou stranách, o tu největší se ale postaral Oscar Flynn, který jedovkou nechal vyniknout domácího brankáře. Tygři měli k dispozici dvě přesilové hry, ale využít je nedokázali. Po úvodní dvacetiminutovce se tak skóre na ukazateli nepohnulo. Uvidíme, co nám přinese druhá třetina, která začne přibližně ve 21:05.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:37
    Závar před libereckou brankou hned na začátku druhé třetiny. Kyen Sopa napřáhl na pravém kruhu a zaměstnal Petra Kváču. Ten tak kryje další pokus a zastavuje hru.
     
    20:50
    Na druhé straně nedostal na levou stranu přihrávku David Aubrecht, kdyby tomu tak bylo, byl by zřejmě v dobré palebné pozici před domácí klecí.
     
    21:29
    Arno Nussbaumer stahovačkou zaměstnal znovu Petra Kváču. Hostující brankář se tak v posledních chvílích ve svém brankovišti nenudí.
     
    21:59
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Kelly Klíma – 2 min., sekání.
     
    22:20
    První početní výhoda pro domácí Ajoie. Na trestné lavici sedí Kelly Klíma za sekání a bude si přát, aby na ní setrval celé dvě minuty.
     
    22:50
    Hned po první přesilovkové kombinaci Ajoie sebrali puk obránci libereckých Bílých Tygrů a odpálil ho až před Damiana Ciaccia. Šetří tak cenné vteřiny ze své početní nevýhody.
     
    23:19
    Ve vlastním oslabení se až do útočného pásma hnal za pukem Martin Faško-Rudáš, ale nakonec ho dojeli obránci soupeře a zachránili tak situaci.
     
    23:59
    Liberec ubránil první oslabení a už je v plném počtu.
     
    24:00
    Nyní je hra na chvíli přerušena, všichni hráči jsou na ledě a krouží kolem celé plochy. Důvodem je velká mlha nad ledem, skrz kterou není pořádně vidět. Je vidět, že je stále léto a venku panují vysoké teploty.
    24:00 Mlha, že by se místy dala krájet
     
    24:26
    A už se zase hraje, mlha trochu opadla a v akci jsou hosté. Martin Faško-Rudáš opět hýřil aktivitou, dostal se na levý kruh a vystřelil. Jeho pokus poté mezi kruhy tečoval Oscar Flynn, ale gólman Damiano Ciaccio zakročil.
     
    25:08
    Liberec právě vstřelil branku!
    Hosté otevírají účet dnešního zápasu a jdou do vedení. Na modrou čáru dostal přihrávku RAYEN PETROVICKÝ, který hned na to svižně vystřelil a jeho pokus pak skončil až za zády domácího brankáře Ciaccia – 0:1. Asistence: Christian Thomas.
    25:08 Rayen PETROVICKÝ - 0:1
     
    25:31
    Vyloučení v týmu HC Ajoie:
    Joel Scheidegger – 2 min., sekání.
     
    27:09
    Damiano Ciaccio se nyní vyznamenal, v přesilové hře na něho šla velmi nebezpečná střela, kterou poté efektním semaforem zastavil a puk má v lapačce. Hra je přerušena a buly bude vhozeno před jeho klecí.
     
    27:31
    Domácí jsou už v plném počtu.
     
    27:35
    A další krátká pauza kvůli již několikrát zmíněné mlze. Hráči znovu krouží po ledové ploše.
     
    28:54
    Pavel Průšek se natlačil na levou stranu a zblízka vystřelil, sudí rozpažuje, zřejmě hostující obránce trefil konstrukci domácí branky!
     
    29:49
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Jakub Hujer – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    30:59
    Tygři zatím své oslabení hrají dobře a vyhazují puky do bezpečí. Domácí tak další přesilovkovou akci musejí zakládat z hloubi vlastního obranného pásma.
     
    31:35
    Znovu drží hosté puk co nejdále od Kváčovy branky a drží čas.
     
    31:53
    Vyloučení v týmu Bílí Tygři Liberec:
    Martin Ryšavý – TS, hákování.
     
    31:53
    Po faulu libereckého hráče bylo nařízeno trestné střílení. Toho se ujal Julius Nättinen, který se rozjel do těsné blízkosti Petra Kváči, napřáhl ke střele a trefil jeho hruď. Skóre se tak nemění. A opět panuje nad ledem hustá mlha.
    31:53 Neproměněné trestné střílení Nättinena
     
    31:53
    Aha, takže pokračovat tento zápas nebude. Sudí upozornili na mlhu, která je čím dál větší a doporučili duel předčasně ukončit. Za stavu 1:0 pro liberecké Tygry tak zápas končí.
     
    Tak zápas mezi Ajoie a Bílými Tygry byl předčasně ukončen, kvůli velké mlze nebylo možné pokračovat dále. Zápas tedy zůstal nedohrán. Tygři tak na turnaji ve Švýcarsku končí bez porážky.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit opět na shledanou. (21:45:41)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 26. Petrovický (Thomas)


    HC Ajoie: Ciaccio (Patenaude) – Scheidegger, Brennan, Nussbaumer, Maurer, Minder, Fischer (C) – Sopa, Romaneghi, Pedretti (A) – Turkulainen, Devos, Nättinen – Robin, Frossard, Veckaktinš – Garessus, Rundqvist, Pouilly
    Trenér: Christian Wohlwend

    Bílí Tygři Liberec: Kváča (Král) – Průšek, Šimek, Melancon, Aubrecht, Krutil, Petrovický, Derner – Faško-Rudáš, Filippi (C), Flynn – Thomas, Musil, Rozsíval – Klíma, Petrovský, Ryšavý – Handl, Hujer, Vlach – Gajda
    Trenér: Filip Pešán

    Rozhodčí: Staudenmann, Dipietro – Pitton, Francey