Arsenal – Brighton 1:1 (kon.) | Brentford – Southampton 3:1 (kon.) | Everton – Bournemouth 2:3 (kon.)
Leicester – Aston Villa 1:2 (kon.) | Nottingham – Wolverhampton 1:1 (kon.) | Ipswich – Fulham 1:1 (kon.)
West Ham – Manchester City 1:3 (kon.)
konec
Everton FC
2:3 (0:0)
AFC Bournemouth
Sobota 31.08.2024, 16:00 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 6:3. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 6:9. (18:06:06)
     
    Everton na své půdě propásl hromnou možnost získat první ligovou výhru. Před šedesátou minutou vedl díky Keaneovi a Calvertu-Lewinovi 2:0 a v euforii se snažil přidat další branky. Zhruba čtvrthodinu před koncem už Toffies na útočné polovině trochu polevili. Zdálo se, že si proti bezzubému soupeři zbývající minuty profesorsky pohlídají, jenže realita byla přesně opačná. Hosty nakoplo snížení Semenya a v nastaveném čase si vytvořili totální tlak, který po vyrovnání Cooka vyvrcholil Sinisterrovou trefou na 3:2.
     
    90+7
    Konec zápasu.
    90+6. Luis SINISTERRA - 2:3
     
    90+6
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    To je velkolepý obrat z 0:2 na 3:2! Totálně rozložená obrana Toffies neuhlídala LUISE SINISTERRU. Kolumbijec si u zadní tyče naskočil na perfektní centr Kluiverta a hlavou dokončil totální zkázu Evertonu, o jehož výhře před pár minutami nikdo nepovykoval.
     
    90+4
    Bournemouth klidně mohl jít do vedení, během pár sekund k tomu měl hned několik šancí! Tu největší nedal Tavernier, když zblízka hlavičkoval do ruky Pickforda. Domácí gólman pak musel na zem kvůli prudké ráně Semenya a stejný hráč se díky Smithovi dostal do ještě jedné koncovky, která letěla mimo.
     
    90+2
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Goodison Park je v šoku. Everton zažívá v závěru zápasu naprostý kolaps! Luis Sinisterra na pravém okraji pokutového území nezazmatkoval. Míč si posunul do výhodnější pozice na centr a nikým nebráněný LEWIS COOK si neohroženě přiběhl pro gólovou hlavičku.
     
    90+1
    Iroegbunam si u hranice vápna narazil s Gueyem. Na střelu to ale nebylo a potřebnou přihrávku před branku vystihl Illja Zabarnyj.
     
    90
    Nastavuje se 6 minut.
     
    89
    Harrison vybojoval na Huijsenovi míč vedle soupeřova vápna. Profitovat z toho mohl Doucouré, jehož střílená přihrávka netknutě prošla skrz malé vápno do protějšího kouta hřiště.
     
    88
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Dominic Calvert-Lewin, přichází Beto.
     
    87
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Ještě to budou pro fanoušky Toffies nervy! Dango Ouattara si převzal přihrávku od Kluiverta a chirurgicky přesným centrem z levého křídla se postaral o to, že ANTOINE SEMENYO z bezprostřední blízkosti doklepl míč do Pickfordovy sítě.
     
    85
    Dominic Calvert-Lewin u střídaček nehezky přepadl přes Adama Smithe. Tvrdý pád z výšky se obešel bez sebemenší újmy na zdraví a autor druhého gólu Evertonu bude hrát dál.
     
    84
    James Tarkowski vystoupil z pozice stopera k postranní čáře. Sinisterrovi upálil míč mimo hřiště a spokojeně tak může zacouvat zpátky.
     
    83
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Iliman Ndiaye, přichází Abdoulaye Doucouré.
     
    82
    Sinisterra se vysmekl Iroegbunamovi a pokračoval v cestě za dalekonosnou střelou. Pickford šel do vzduchu, ale chytat nakonec nemusel.
     
    81
    Illja Zabarnyj neměl nárok dostat se přes Tarkowského k hlavičce a jakkoliv využít rohového kopu z produkce Marcuse Taverniera.
     
    80
    Semenyo odvážně vytáhl míč k vápnu, ale posunutí do druhé vlny na Taverniera dvojice hráčů Evertonu učebnicově přečetla.
     
    79
    Iroegbunam chtěl svůj kvalitní výkon ještě vyšperkovat. Po zastavené individuální akci vybojoval na Cookovi balon zpět a z delší vzdálenosti ho napálil nad Arrizabalagovu bránu.
     
    78
    Vitalij Mykolenko spolehlivě odhlavičkoval Kluivertův centr na Taverniera. Domácí defenziva dnes v podobných situacích dominuje.
     
    77
    Střídání v týmu AFC Bournemouth:
    ze hřiště odchází Julián Araujo, přichází Adam Smith,
    ze hřiště odchází Marcos Senesi, přichází Dean Huijsen.
     
    76
    Hlavní rozhodčí Stuart Attwell to vyřešil nejjednodušším způsobem. Michael Keane a Antoine Semenyo obdrželi za drobnou šarvátku žlutou kartu.
     
    75
    Antoine Semenyo nepustil k McNeilově centru Keanea. Vzájemné držení probíhalo i poté, co míč odletěl do autu, takže z celé situace vzešla hromadná strkanice.
     
    74
    Harrison byl za svou kličku potrestán Senesiho faulem. Domácí fotbalisté si druhý poločas užívají, Goodison Park je doslova zalitý sluncem.
     
    73
    Ouattara před malou chvíli špatně centroval po zemi. Teď to raději zkoušel vzduchem, ale Araujo přetažený balón u zadní tyče nezpracoval.
     
    72
    Dwight McNeil už tradičně kopal roh na zadní tyč. Hosté neuhlídali Tarkowského a měli štěstí, že hlavička tohoto stopera letěla mimo bránu.
     
    71
    Ndiaye vlevo odcentroval přes dva protihráče. Dominic Calvert-Lewin na míč před malým vápnem těsně nedosáhl a výsledkem je rohový kop.
     
    70
    Na Kepu se teď valí jedna útočná vlna za druhou. Vystřelit si chtěl také Harrison, ale španělský gólman jednoduše ukryl míč v rukavicích. Domácí záložník se omlouvá spoluhráčům, že nepřihrál.
     
    69
    Iliman Ndiaye se po hezké diagonální přihrávce Harrisona znovu prodribloval do šestnáctky. Zakončení ho i v tomto případě trochu zradilo, brána mu byla malá.
     
    68
    Dnešní utkání sleduje 38 805 diváků.
     
    67
    Ouattarův přízemní centr z levého křídla neměl sebemenší šanci na úspěch. Tarkowski si na něj počkal a prostor před brankou na první pokus vyčistil.
     
    66
    V důsledku Tavernierova faulu se v nefotbalové pozici ocitl McNeil. Ohromná převaha Toffies bude pokračovat standardní situací z pravé strany.
     
    65
    Střídání v týmu AFC Bournemouth:
    ze hřiště odchází Evanilson, přichází Luis Sinisterra,
    ze hřiště odchází Ryan Christie, přichází Alex Scott,
    ze hřiště odchází Miloš Kerkez, přichází Dango Ouattara.
     
    64
    Na základě přihrávky od McNeila měl Ndiaye možnost přichystat si ránu pravačkou. Moc dobře ji ale neumístil a Arrizabalaga nemusel předvést žádný světoborný zákrok.
     
    63
    Michael Keane se šrouboval do vzduchu za kopnutým rohem McNeila. Míče se nejspíše ani nedotkl, každopádně Evertonu byla přisouzena ještě jedna standardka.
     
    62
    Everton se nečekaně snadno dostal do přečíslení čtyři na dva. Calvert-Lewin v nejméně vhodný moment ale zpomalil svůj náběh na hrot a finální přihrávka od McNeila odjela do bezpečnějších vod.
     
    61
    Není velkým překvapením, že Andoni Iraola bude na nepříznivý stav reagovat. U pomezní čáry už stepují tři nachystaní náhradníci.
     
    60
    James Tarkowski zahrál v křídelní destinaci nekompromisně do těla Kluiverta a nizozemskému odjel míč mimo hrací plochu. Pickford vykopává.
     
    59
    Lewis Cook spáchal ve středovém kruhu faul na skvěle hrajícího Iroegbunama. Bournemouth se po dvou inkasovaných gólech nemůže probrat.
    57. Dominic CALVERT-LEWIN - 2:0
     
    57
    Everton právě vstřelil branku!
    Iroegbunam ustál souboj na levé straně a teprve o několik metrů dál naboural do Senesiho. Ndiaye míč vyzvedl a McNeil ho s citem adresoval do náběhu DOMINIKA CALVERTA-LEWINA, jenž v souboji s Arrizabalagou nezaváhal.
     
    55
    Z rohového kopu nic nevykvetlo. Nic to ale nemění na tom, že Everton zůstává i nadále nastěhován na útočné třetině hřiště.
     
    54
    Séamus Coleman podle všeho nepřebíral Harrisonovu přihrávku v ofsajdu. Kolem Zabarného si u malého vápna ještě lépe připravil míč na levačku, ovšem Arrizabalaga tuto šanci odklonil nad břevno.
     
    53
    Pickfordovi se nepovedl nákop z poloviny hřiště. Tarkowski ani nikdo jiný se s ním nepotkal a na programu bude rozehrávka od branky Bournemouthu.
     
    52
    McNeil se k centru aktivního Calverta-Lewina neprobil. Po zásahu Illji Zabarného si míč našel Gueye, ale Arrizabalaga se podruhé za sebou překonat nenechal.
     
    51
    Everton právě vstřelil branku!
    Toffies dávají první gól v ligové sezóně! McNeilova standardka byla odvrácena. Everton na pravém kraji u míče ještě zůstal a Dominic Calvert-Lewin sklepl Harrisonův centr před MICHAELA KEANEA, který neposedně skákající balón chladnokrevně uklidil za Arrizabalagu.
     
    49
    Driblink Ilimana Ndiayeho byl přerušen teprve faulem, v němž měli prsty Araujo a Kluivert. Bude z toho standardní situace z levé části hřiště.
     
    48
    Christieho odvážný průnik přispěl k rohovému kopu, jenomže centr Cooka přistál u bližší tyče na hlavě Calverta-Lewina.
     
    47
    Karamelky nedotáhly dva slibně rozjeté útoky do koncovky. Na ten další si budou muset nějaký čas počkat. Calvertu-Lewinovi byl písknut faul na Arauja.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely celkem: 7 – 6
    Střely na branku: 2 – 0
    Držení míče: 48 % – 52 %
    Rohové kopy: 4 – 2
    Ofsajdy: 2 – 1
    Fauly: 3 – 5
    Žluté karty: 0 – 0.
     
    První půle mezi Evertonem a Bournemouthem byla poněkud chudší na zajímavé situace. Everton byl v okolí pokutového území o něco častěji, ale největší šance z dílny Ilmana Ndiayeho skončila na debutujícím Arrizabalagovi. Bournemouth se snažil hrát jednoduše, nicméně obranu Toffies tyto časté nákopy neprověřily.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Ani tento dlouhý balón na hrot nebyl zkompletován. Evanilson byl v kleštích mezi dvěma stopery a Michael Keane celou situaci hravě vyřešil.
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45
    Další z mnoha nákopů od Bournemouthu, konkrétně Marcose Senesiho. Séamus Coleman celou dobu kontroloval příjemce Taverniera a balon doprovodil do zámezí.
     
    44
    Dwight McNeil si přehodil míč na levačku a z necelých třiceti metrů ho poslal směr brána. Arrizabalaga byl ve střehu a připsal si zákrok z kategorie banálních.
     
    43
    Kluivert nevyužil špatné hlavičky Michaela Keanea. Stoperovi Evertonu míč poslušně vrátil a dopředu se už zase ženou modrobílé dresy.
     
    41
    Harrison kolmicí uvolnil Mykolenka. Ukrajinec byl krapet zahnán ke koncové čáře, odkud nacpal střílenou přihrávku na nohu reprezentačního spoluhráče Zabarného.
     
    40
    Z rohu Lewise Cooka šel míč před vápno. Tavernier napřáhl bez přípravy, jenže za střelu několik metrů nad Pickfordovo břevno sklidil pouze posměšky z řad domácích fanoušků.
     
    39
    Argentinský stoper Marcos Senesi zjednodušil přechodovou fázi dlouhým pasem na Kerkeze. S tím se vrátil Harrison a dostal míč na rohový kop.
     
    38
    Boj o zahuštěný střed dopadl vítězně pro Everton. V okolí vápna nebylo na kombinaci o moc víc místa. Dopadlo to uloupenou patičkou Iroegbunama na Calverta-Lewina.
     
    37
    Hostům se kupily starosti způsobené aktivním napadáním. Vysvobození přišlo s faulem na ztrojeného středopolaře Ryana Christieho.
     
    35
    Semenyo ukázkově zalepil centr Marcuse Taverniera. Míč si nachystal na levačku a tou trefil neprostupné bloky Idrissy Gueyeho.
     
    34
    Nevýrazný útočník Evanilson si vynutil faul Gueyeho. Po docela dlouhé době se těžiště hry přesune k brance Jordana Pickforda.
     
    33
    První vážnější šance! Přetažený roh McNeila byl Calvertem-Lewinem záměrně sklepnut do malého vápna. Tarkowski z jedničky zpracoval míč pro Ndiayyeho a ten ho zblízka poslal přesně do náruče Kepy Arrizabalagy.
     
    32
    Krátká přihrávka od Harrisona k McNeilovi neprošla. Druhý jmenovaný byl zezadu postrčen, ale rozhodčí Attwell nijak nereagoval.
     
    31
    Ofsajd Ilimana Ndiayeho donutil Everton předčasně ukončit ofenzivní snažení. Netrvalo však dlouho a míč dostali zpátky. Araujo si pomohl faulem na Mykolenka.
     
    30
    Držení míče: 52 % – 48 %.
     
    29
    Trpělivá souhra dovedla hosty k rohovému kopu, jehož realizace se Tavernierovi nepovedla podle představ. Ani další dva pasy do ohně nepadly na úrodnou půdu. Nic na tom nezměnily ani nejisté výběhy Pickforda.
     
    28
    The Cherries úplně sami odcouvali z křídelní destinace na vlastní polovinu. Div, že Zabarnyj nezapojil do pozvolné kombinace i gólmana Arrizabalagu.
     
    27
    Justin Kluivert nenašel společnou řeč se Semenyem. Od Ghaňana očekával aktivnější náběh, a tak roztažení hry do pravé strany skončilo v zámezí.
     
    26
    Evanilson si odskočil pro nákop z nohy Senesiho do ofsajdové pasti. V době přihrávky byl dobrý metr za Keanem.
     
    24
    Marcos Senesi si odnesl nějaký šrám ze souboje s Calvertem-Lewinem. Současně se nákop z hloubi pole snesl k Arrizabalagovi, jenž zatím nemusel řešit nic složitého.
     
    23
    Vitalij Mykolenko se příkladně vložil do kooperace mezi Zabarným a Semenyem. Bournemouthu se vůbec nedaří souvisle kontrolovat míč na kopačkách.
     
    22
    Iliman Ndiaye nemohl využít průnikovky od Iroegbunama, protože se mu pod nohy odvážně vrhl Araujo. Nic vážného nebylo ani z navazujícího rohu. Hlavička Keane neměla dobré parametry.
     
    21
    Mykolenko přihrával na střed McNeilovi. Ten ještě spolupracoval s Calvertem-Lewinem, ale kolem hroťáka Evertonu se okamžitě seběhli tři obránci Bournemouthu.
     
    20
    Dominic Calvert-Lewin šel do souboje z ofsajdové pozice. Hosté rychle rozehráli, ale Semenyo nasměroval prudkou přihrávku do nohy Gueyeho.
     
    19
    Miloš Kerkez zalepil dlouhý pas od Zabarného, ale centr maďarského reprezentanta přistál pouze u Mykolenka.
     
    18
    Jack Harrison si z pravé části hřiště navedl míč na střed a skoro přesně z osy hřiště poslal střelu levačkou vedle Španělovy brány. To je velmi dobrý úsek od liverpoolského týmu.
     
    17
    Dominic Calvert-Lewin se nedostal k centru z dílny Jacka Harrisona. Dobrou práci před Arrizabalagou odvedl ukrajinský stoper Zabarnyj.
     
    16
    Bournemouth si koleduje opakovanými ztrátami míče na vlastní polovině. Další domácí výpad zastavili zákrokem na hranici pravidel metr před vápnem. Na zemi skončil McNeil.
     
    15
    Everton vygeneroval solidní tlak u pokutového území. Iroegbunam nejprve nenašel nikoho v předbrankovém prostoru. Hosté se ale nevysvobodili a oddech pro ně přišel až s nepřesným projektilem Idrissy Gueyeho.
     
    14
    Justin Kluivert v průniku prováhal nejlepší moment na vypuštění míče. Dost ho přidržel a nakonec dal přihrávku Evanilsonovi, jehož upachtěná střela k Pickfordovi nedoletěla.
     
    13
    Někteří příznivci Toffies už slavili gól. Ve skutečnosti šlo o optický klam v situaci, kdy Dominic Calvert-Lewin u zadní tyče hlavičkoval do vnější sítě.
     
    12
    Dwight McNeil rozehrál na krátko s Ndiayem. Ten mu míč vrátil k zadní čáře a celá situace se kvůli dalšímu zablokovanému centru bude opakovat.
     
    11
    O další potlesk se postaral Harrison, jenž svým sraženým centrem přispěl k premiérovému rohovému kopu.
    10. Vzpomínka domácích fanoušků na nedávno zesnulého Kevina Campbella
     
    10
    Celý Goodison Park povstal a potleskem vzdává hold Kevinu Campbellovi. Bývalý útočník Evertonu před dvěma týdny zemřel ve věku 54 let.
     
    9
    Tavernier si ukrojil až moc velké sousto. Toffies jeho slalom zastavili a hosté museli zacouvat o několik desítek metrů ke Kerkezovi.
     
    8
    Iroegbunam pomohl rozvinout první náznak šance Evertonu. V pravé části vápna od něj dostal míč Harrison, jenže Calvert-Lewin na finální přihrávku nedosáhl.
     
    7
    Antoine Semenyo si nechtěl zpracovávat centr z levého křídla a nepřipraveným volejem minul Pickfordovu branku o několik metrů.
     
    6
    Dlouhý nákop na Evanilsona zkontroloval Mykolenko. Před vhazováním AFC je hra pozastavena kvůli problému s vybavením asistenta rozhodčího.
     
    5
    Dominic Calvert-Lewin kvalitně napadal Zabarného. Na chvíli se míče zmocnil, ale pak si ho v souboji s dvěma oponenty urazil mimo výseč.
     
    4
    Semenyo startoval motory a Mykolenko raději sáhl pro faul ve středovém kruhu. Rozehrávku obstará Lewis Cook, což je jeden ze dvou Angličanů v sestavě Bournemouthu.
     
    3
    První desítky sekund jsou plné nepřesností. Dosud poslední z nich měl na svědomí Iroegbunam, jenž špatně roztahoval hru k Harrisonovi.
     
    2
    Zahajovacího výkopu se ujali hosté, kteří nastupují v černočervených dresech. Everton je ve své typické modrobílé kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Everton FC: Pickford – Coleman (C), Tarkowski, Keane, Mykolenko – Iroegbunam, Gueye – Harrison, Ndiaye, McNeil – Calvert-Lewin.
    Náhradníci: Virginia – H. Armstrong, Beto, Dixon, A. Doucouré, Garner, Lindström, O'Brien, Young.
    Trenér: Sean Dyche

    AFC Bournemouth: Arrizabalaga – Araujo, Zabarnyj, Senesi, Kerkez – Cook (C), Christie – Semenyo, Kluivert, Tavernier – Evanilson.
    Náhradníci: Travers – Aarons, Brooks, Hill, Huijsen, Ouattara, Scott, Sinisterra, Smith.
    Trenér: Andoni Iraola

    Rozhodčí: Attwell – Hatzidakis, Hopton.
     
    Vzájemné zápasy 2023/24

    07.10.2023 Everton – Bournemouth 3:0
    30.03.2024 Bournemouth – Everton 2:1.
     
    Bournemouth na konci přípravy porazil Vallecano a Gironu, nicméně první tři soutěžní zápasy mu moc radosti nepřinesly. The Cherries vstoupili do Premier League dvěma remízami 1:1 proti Nottignhamu a Newcastlu a už ve středu museli přepnout koncentraci na Carabao Cup. Los jim přisoudil těžkého soupeře z West Hamu, na jehož půdě prohráli 0:1 inkasovaným gólem z 88. minuty. Španělský kouč Andoni Iraola si v Goodison Parku musí poradit bez nedostupného záložníka Adamse a útočníků Brookse s Ünalem. Před dnešním zápasem proběhla v Bournemouthu velká změna na postu brankáře. Brazilec Neto odešel na hostování do Arsenalu a opačným směrem, akorát z Chelsea, putoval Kepa Arrizabalaga.
     
    Everton v pěti přípravných zápasech porazil jenom druholigový Presto a nelichotivou formu si přenesl i do prvních ligových partií. V domácí premiéře proti Brightonu schytali svěřenci Seana Dyche porážku 0:3, kdežto na stadionu Tottenhamu obdrželi ještě o jeden gól více. Alespoň drobnou vzpruhou byl pro fanoušky Toffies postup v Carabao Cupu přes Doncaster, byť McNeil, Ndiaye a Beto rozhodli o vítězství 3:0 až ve druhé půli. Na marodce liverpoolského klubu jsou obránci Branthwaite s Pattersonem a portugalský útočník Chermiti. Včera si Everton přichystal dvě novinky na přestupovém trhu. Útočníka Neala Maupaye pustil hostovat do Marseille a z Lyonu si do defenzivy půjčil Orela Mangalu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Michal Břuchanský

    Branky: 51. Keane (Calvert-Lewin), 57. Calvert-Lewin (McNeil) – 87. Semenyo (Ouattara), 90+2. Cook (Sinisterra), 90+6. Sinisterra (Kluivert)

    Karty:   76. Keane (EVE) – 76. Semenyo (BTH)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 6:3. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 6:9.
    Everton FC: Pickford – Coleman (C), Tarkowski, Keane, Mykolenko – Iroegbunam, Gueye – Harrison, Ndiaye (83. A. Doucouré), McNeil – Calvert-Lewin (88. Beto).
    Náhradníci: Virginia – H. Armstrong, Dixon, Garner, Lindström, O'Brien, Young.

    Trenér: Sean Dyche

    AFC Bournemouth: Arrizabalaga – Araujo (77. Smith), Zabarnyj, Senesi (77. Huijsen), Kerkez (65. Ouattara) – Cook (C), Christie (65. Scott) – Semenyo, Kluivert, Tavernier – Evanilson (65. Sinisterra).
    Náhradníci: Travers – Aarons, Brooks, Hill.

    Trenér: Andoni Iraola

    Rozhodčí: Attwell – Hatzidakis, Hopton

    Diváci: 38 805