Barcelona – Valladolid 7:0 (kon.) | Ath. Bilbao – Atlético 0:1 (kon.) | Espanyol – Rayo Vallecano 2:1 (kon.)
Valencia – Villarreal 1:1 (kon.) | Leganés – Mallorca 0:1 (kon.)
konec
RCD Espanyol Barcelona
2:1 (1:1)
Rayo Vallecano
Sobota 31.08.2024, 19:15 • RCDE Stadium (Barcelona) • Španělská LaLiga • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:15.
     
    Espanyol se po jednoročním intermezzu ve druhé lize vrátil mezi španělskou elitu a jeho hlavním cílem pro tuto sezónu je jednoznačně záchrana, ke které má přispět i český reprezentační záložník Alex Král. Po třech kolech je barcelonský klub na předposlední příčce se ziskem jediného bodu za bezbrankovou remízu s Atléticem Madrid. Pro „Periquitos“ to zdaleka nebyl první zápas bez vstřeleného gólu. Už dříve totiž kousali těsné porážky 0:1 s Valladolidem a Realem Sociedad. Mimo hru je zkušený obránce Leandro Cabrera a záložník Exposito. Kouč Manolo González v týdnu uvítal ve svých řadách další dvě posily – záložníka Ünüvara z Ajaxu a marockého útočníka Cheddiru z Neapole. Obránce Ian Forns byl naopak zapůjčen do druholigového Burgosu.
     
    Rayo Vallecano už dávno není v LaLize vyjukaným nováčkem. Působní v ní od sezóny 2020/21 a letos bude chtít vylepšit konečné sedmnácté místo z předchozího ročníku. Začátek madridskému klubu vyšel náramně. Z horké půdy Realu Sociedad si odvezl výhru 2:1 a další bod přidal bezbrankovou remízou v nedalekém Getafe. Ve třetím kole Rayo sahalo po bodech v zápase s Barcelonou. Náskok 1:0 ale neudrželo a porážka 1:2 ho v tabulce sesadila na deváté místo. Na listině zraněných je záložník Diego Méndez a útočník Raúl de Tomás. K debutu v novém dresu by už mohl být připraven zkušený středopolař James Rodríguez, který se vrátil do Evropy ze São Paula. Kdo se určitě nepřestaví, je útočník Bebé, jenž s klubem rozvázal smlouvu.
     
    Úvodní sestavy:

    RCD Espanyol Barcelona: Jo. García – el-Hilálí, Calero, Kumbulla, Oliván – Carreras, Gragera, Král, C. Romero – Puado (C), Véliz.
    Náhradníci: Fortuño, F. Pacheco – Aguado, Bauzà, I. Cardona, Šeddíra, Sergi Gómez, Lozano, P. Milla, A. Roca, Tejero, Ünüvar.
    Trenér: Manolo González

    Rayo Vallecano: Cárdenas – Rațiu, Mumin, Lejeune, Espino – De Frutos, Valentín (C), U. López, Á. García – Camello, Embarba.
    Náhradníci: Batalla – Balliu, Chavarría, Ciss, de Tomás, P. Díaz, P. Fernández, Gumbau, A. Hernández, Nteka, Palazón, Trejo.
    Trenér: Iñigo Pérez

    Rozhodčí: Vega – Parfenof, García.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop měli na starost hosté, kteří nastupují v červených dresech. Espanyol se oblékl do tradiční modrobílé kombinace.
     
    3
    Jofre Carreras zařídil Espanyolu rohový kop, nicméně z mely v malém vápně nevzešlo žádné ohrožení Cárdenasovy branky.
     
    4
    Stejnou standardku si díky De Frutosovi vyzkoušel Embarba. Ten po zásahu Vélize centroval i napodruhé a to nechal vyniknout gólmana Garcíu.
     
    4
    Vallecano právě vstřelilo branku!
    Fernando Calero nezastavil kolmou přihrávku Embarby. ÁLVARO GARCÍA se kolem domácího stopera dostal do úniku a navzdory drobné teči brankářské rukavice Joana Garcíi dopravil balon do sítě.
    4. Álvaro GARCÍA - 0:1
     
    6
    Javi Puado si vymodlil faul ve středovém kruhu. Barcelonský celek rozehrává novou akci od vlastního gólmana.
     
    7
    Zatím se domácí nemohou dostat do hry. Veškeré držení míče se odehrává na obranné polovině. Puado s Vélizem na druhé straně Mumina s Lejeunem moc netestují.
     
    8
    Espanyol právě vstřelil branku!
    Náskok Raya dlouho nevydržel! Carreras dostal ze středu hřiště míč do běhu. Zprava pak přihrál pod sebe někam k penaltové značce a CARLOS ROMERO s Lejeuneho tečí propašoval balon pod Cárdenasovo břevno.
    8. Carlos ROMERO - 1:1
     
    9
    Puado byl v ponechané výhodě odzbrojen na samotné hranici pokutového území Álvarem Garcíou. Vallecano neprodleně otočilo hru a Oliván na poslední chvíli oddělil od balonu De Frutose, který už se jinak řítil na Joana Garcíu.
     
    10
    Brian Oliván a Joan García vzájemnou srážku odskákali drobnými šrámy na těle. Rozhodčí Vega dává prostor na ošetření.
     
    12
    Rațiu se přes Romera nedostal k centru. Autor vyrovnávající branky to vedle vápna vyřešil tak dobře, že vhazování má Espanyol.
     
    13
    Jorge De Frutos si ve sprintu nešikovně předkopl míč až k zadní čáře. Na té se ho ještě dotkl skluzující Oliván, takže na programu bude rohový kop.
     
    14
    Z dlouho chystaného rohu nic nevykvetlo. Rozhodčím neunikl útočný faul Abdula Mumina na brankáře Joana Garcíu.
     
    15
    A znovu je pískáno. Kousek za půlící čarou byl povalen Kumbulla, jenž se s míčem na noze zrovna vydával na ofenzivní dobrodružství.
     
    16
    Carlos Romero se objevil na hrotu útoku, jenže klíčová průniková přihrávka z produkce Javiho Puada pro něj byla nechytatelná.
     
    17
    Domácí jednoduše unikají nesmělému presinku a na vlastní polovině sbírají další procenta do statistiky držení míče.
     
    18
    Další faul na Kumbullu ve středu hřiště. Do přípravné fáze pak byl zapojen i Joan García. Espanyol to s přímočarostí rozhodně nepřehání.
     
    19
    Hosté to zkoušeli rychleji. Espino vysílal vpřed Camella, ale tomu se prostor mezi dvěma domácími stopery kompletně zavřel.
     
    20
    Óscar Valentín chtěl zachránit míč pro Vallecano. Souboj na okraji šestnáctky však byl vyhodnocen jako faul na Josého Grageru.
     
    21
    Král ladně přenesl těžiště na levý kraj k Olivánovi. Ten se zastavil a Espanyol zase zdlouhavě kombinuje daleko od obou branek.
     
    22
    Ve 21. minutě se na stadionu Espanyolu tradičně tleská. Je to vzpomínka na bývalého kapitána Jarqueho, který v roce 2009 náhle zemřel v pouhých šestadvaceti letech.
     
    23
    Florian Lejeune neměl problém vyčistit vápno a centr z levé lajny vrátil tam, odkud přiletěl. Oliván bude vhazovat.
     
    24
    Carlos Romero si na levém kraji hřiště perfektně pokryl balon a jako bonus přesně nacentroval mezi penaltu a malé vápno, odkud Alejo Véliz hlavičkoval koníčkem nad břevno.
     
    25
    Atakovaný Álvaro García prodlužoval Muminovu rozehrávku do území nikoho. Míč propadl k Fernandu Calerovi a Joanu Garcíovi.
     
    26
    Marash Kumbulla byl první u přihrávky, která byla určena Camellovi. Rayo ještě zůstalo u vápna, nicméně po krátkém autu následoval nechytatelný centr.
     
    27
    Další dárek pro Joana Garcíu. Álvaro García přetáhl svůj oblouček mimo dosah všech ofenzivních hráčů Raya.
     
    28
    De Frutos vrátil míč z pravého křídla hlouběji do pole. Unai López natáhl ke střele z ohromné dálky a připravil jen symbolický zákrok brankáři Espanyolu.
     
    29
    Sergio Camello neobešel Kumbullu. Albánského stopera aspoň zapresoval a donutil ho k odkopu za postranní čáru.
     
    30
    Držení míče: 48 % – 52 %.
     
    31
    Espinův dravý průnik byl ve vápně zastaven Calerem. Z druhé vlny míč vyzvedl Álvaro Garcíu a z jedničky ho zvedl vysoko nad bránu svého jmenovce.
     
    32
    Alfonso Espino si z předchozího střetu odnesl zraněný kotník. Během ošetřování tohoto levého obránce nařídil rozhodčí Vega hromadnou občerstvovací pauzu.
     
    33
    Espino silně kulhá a není zrovna jisté, že na hřišti vydrží až do konce první půle. Prozatím každopádně zkouší hrát dál.
     
    34
    Stačilo pár sekund a Alfonso Espino se bez cizího zavinění svalil na trávník. Stav pravého kotníku mu nedovolí pokračovat.
     
    35
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Alfonso Espino, přichází Pep Chavarría.
     
    36
    Cárdenas chyboval při krocení nákopu, za kterým spěchal Carreras. Stejný hráč pak v pokutovém území spadl, ale Valentínovi s Muminem tento zákrok u sudího prošel.
     
    37
    Laciné chyby v rozehrávce Rayu domácí fotbalisté nevyužili. Ukvapený nákop za obranu chytil před Puadem brankář Cárdenas.
     
    38
    Embarba chtěl jít po rozehrávce Mumina nekratší cestou k bráně. V souboji s Calerem mu však spadl míč na ruku a rozhodčí tento přestupek spatřili.
     
    39
    Puado se vyfauloval na De Frutosovi. Embarba adresoval dlouhý míč na levý kraj k centrujícímu Álvaru Garcíovi. Dva dostupní hlavičkáři v červeném se však navzájem ubránili a domácí branky v ohrožení nebyla.
     
    40
    Mumin dobře vystoupil proti přihrávce Kumbully. Hosté to bez zbytečných prodlev zkoušeli po levé straně a Carreras byl donucen zakopnout míč do autu.
     
    41
    Álvaro García si nachystal další centr z levého křídla. Embarba si ho chtěl před brankou zpracovat, ale Kumbulla jej podezřelým zákrokem stáhl k zemi. Penalta se nepíská.
     
    42
    Místo pokutového kopu byl o několik sekund později nařízen trestný kop. Florian Lejeune z pravé části hřiště překvapivě pálil přímo mezi tyče, ovšem Joan García byl na tuto variantu připravený.
     
    43
    Alex Král vyvezl míč na útočnou třetinu hřiště. Carreras na něj chtěl navázat, ale Unai López jeho centr překazil.
     
    44
    Rațiu podél lajny startoval Embarbu. Toho zkušeně zakřižoval Marash Kumbulla a navíc se vedle vápna nechal zfaulovat.
     
    45
    Nastavuje se 6 minut.
     
    45+1
    Pep Chavarría tělem ubránil Carrerase. Domácí křídelník se nemohl potřebně věnovat balonu a ten mu mezitím odskákal do zámezí.
     
    45+2
    Unai López záměrně pouštěl spoluhráčovu přihrávku hlouběji na útočnou polovinu, jenže tam se v daný moment nacházel domácí stoper Fernando Calero.
     
    45+3
    Álvaro García byl Camellem trochu zahnán a prvním dotekem tentokrát nenacentroval tak dobře, aby před Joanem Garcíou vznikla nějaká panika.
     
    45+4
    Král se stále častěji vydává podporovat útok. V tomto případě mu Jofre Carreras nevrátil míč přesně a Espanyol si musí vystačit s autem el-Hilálího.
     
    45+5
    První půle spěje k nerozhodnému konci. Rayo buší do zformované obrany, diváci sledují hodně alibistických přihrávek.
     
    45+6
    Unai López posílal oblouček do vápna. Embarba si míč nestihl převzít, kdežto po autu Chavarríi následoval nepovedený centr Camella.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Všechno zajímavé se v prvním poločase událo během úvodních osmi minut. Vallecano šlo rychle do vedení zásluhou Álvara Garcíi, ovšem vedení mu vydrželo jen do první šance Espanyolu a gólu Carlose Romera. Pak šlo tempo postupně dolů. Rayo častěji útočilo, ale do kvalitní palebné pozice se nedostalo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu RCD Espanyol Barcelona:
    ze hřiště odchází Brian Oliván, přichází Irvin Cardona.
     
    46
    Střídání v týmu RCD Espanyol Barcelona:
    ze hřiště odchází José Gragera, přichází Álvaro Aguado.
     
    47
    Alex Král okamžitě napravil svou nepřesnost, když vystavil stopku přihrávce Embarby. Pak už přišel faul na střídajícího Cardonu.
     
    48
    Carlos Romero měl volné pole působnosti na levém kraji. Z jedničky vybídl ke střele Aguada, kterému to v koncovce vůbec nesedlo.
     
    49
    Kumbulla s Calerem odvádí na pozici stoperů vynikající práci. Nyní hostům nedali žádnou šanci převzít si centr Andreie Rațiua.
     
    50
    Úvod druhé půle navazuje na konec té první. Vallecano kontroluje míč, ale nenachází způsob, jak vyplašit brankáře Joana Garcíu.
     
    51
    Kumbulla naivně odevzdal míč De Frutosovi. V zárodku hostující protiakce si Alex Král pomohl faulem na mrštného Adriána Embarbu.
     
    52
    Lejeune to ze čtyřiceti metrů opět zkoušel přímou střelou. Joan García ji celou dobu kontroloval a nechal proletět míč zhruba metr nad břevnem.
     
    53
    Hodně přepálený nákop Kumbully se stal dárkem pro vhazující Vallecano.
     
    54
    Álvaro Aguado dostal míč doleva ke Cardonovi. Rațiu jeho centr zablokoval a z toho resultuje výhoda rohového kopu.
     
    55
    Propadlý centr z rohového kopu na protější straně chytal Král. Český záložník v důrazné konfrontaci bojoval i s vlastní stabilitou a pro své barvy neuzmul ani aut.
     
    56
    Domácí odevzdali balon Muminovi a ten ho malou domů adresoval Cárdenasovi. Po změně stran nemá hra žádnou kvalitu.
     
    57
    Pokus o vysunutí Javiho Puada si hostující obrana v čele s Danim Cárdenasem rovněž pohlídala.
     
    58
    Chyba Calera vrátila Rayo k brance Joana Garcíi. Sergio Camello konkrétně převzal přihrávku z levého křídla a bez přípravy trefil obětavý blok Romera.
    58. Romero se vrhl do střely Camella
     
    59
    Marash Kumbulla na vlastní pěst vyvážel míč na útočnou polovinu. Unai López ho zezadu stáhl k zemi a měl by být rád, že od Vegy nedostal žlutou kartu.
     
    60
    Javi Puado se odlepil od země, ale na zadní tyči na centr Irvina Cardona stejně nedosáhl. Odkopává se od branky Daniho Cárdenase.
     
    61
    Držení míče: 48 % – 52 %.
     
    62
    Florian Lejeune při rohovém kopu prohrál hlavičkový souboj s Kumbullou. O pár sekund později si to chtěl vynahradit a navzdory zdravotnímu problému poslal sklepnutý míč do břevna.
     
    63
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Jorge De Frutos, přichází Isi Palazón.
     
    63
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Sergio Camello, přichází Iván Balliu.
     
    64
    Andrei Rațiu ukázal, že mu podpora ofenzivy není vůbec cizí. Nerozhodné skóre ale platí dál, odvážná rána zpoza vápna nevyžadovala žádný zákrok Joana Garcíi.
     
    65
    Střídání v týmu RCD Espanyol Barcelona:
    ze hřiště odchází Jofre Carreras, přichází Álvaro Tejero.
     
    66
    Espanyol zamkl hosty v jejich pokutovém území, ale kromě zablokované pumelice Puada nedošlo k ničemu, co by Cárdenase vystrašilo.
     
    67
    Álvaro Aguado si nedal moc záležet na provedení centru z pravé strany. Jeho spoluhráči pořádně nedoběhli před Cárdenase a to byla voda na mlýn hlavičkujícího Lejeunea.
     
    68
    Irvin Cardona z otevřené pravné strany jednoduše pronikl do pokutového území,. Pak ale vygeneroval příliš prudkou přihrávku do malého vápna. Véliz byl u zadní tyče pozdě.
     
    69
    Pep Chavarría byl centrujícím Tejerem trefen do zad. Na základě autového vhazování Espanyol rozjel postupnou kombinaci. Král měl trochu prostoru v pravé části vápna, jenže Mumin jeho nástřel zablokoval na roh.
     
    71
    Střídání v týmu RCD Espanyol Barcelona:
    ze hřiště odchází Javi Puado, přichází Walíd Šeddíra.
     
    72
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Unai López, přichází Randy Nteka.
     
    72
    Střídání v týmu Rayo Vallecano:
    ze hřiště odchází Álvaro García, přichází Pathé Ciss.
     
    73
    Domácí roh propadl k zadní tyči. Král z úhlu nestřílel a levačkou vracel míč do malého vápna. Tam se Šeddíra metr před brankovou čarou k dorážce neprobil a pro Rayo tato ošemetná situace dobře dopadla.
     
    74
    Standardku si vyzkoušela i hostující ekipa. Lejeune nákop Embarby prodlužoval za sebe a od trefeného Krále šel míč na roh.
     
    75
    S centrem do přelidněného malého vápna si domácí poradili. Stejně tak s Palazónovou střelou z dálky, jež ztroskotala na Královi.
     
    76
    Zhruba dvacet minut před koncem je nařízena občerstvovací pauza. Oba trenéři mají svým svěřencům hodně co říct.
     
    78
    Hraje se dál, a to s míčem na kopačkách domácích obránců. Madridský tým rezignuje na presink.
     
    79
    Karta se rychle obrací. Walíd Šeddíra nezpracoval přihrávku Carlose Romera a s míčem budou operovat svěřenci Iñiga Péreze.
     
    81
    Marash Kumbulla šlapákem trefil Nteku někam k levému kolenu a obratem inkasoval od sudího Vegy žlutou kartu.
     
    83
    Znovu se dlouho nehraje. Stejně jako v první půli nás asi čeká dlouhé nastavení. Méně než šest minut to určitě nebude.
     
    85
    Chvilku po Kumbullovi vidí žlutou kartu i Álvaro Aguado, jenž vedle pokutového území špatně načasoval skluz na podťatého Balliua.
     
    86
    Florian Lejeune už poněkolikáté pocuchal nervy domácích fanoušků. Při standardce ho neuhlídal Omar el-Hilálí a o hlavičku doprostřed branky se musel postarat gólman Joan García.
     
    87
    Alex Král si neporadil s přesilou na pravém křídle. Hosté měli zájem o rychlý protiútok, ale Andrei Rațiu se kolem Kumbully do šance neprohnal.
     
    88
    Ze všech stran obsazenému Palazónovi utekl míč k Embarbovi. Ten chtěl z jedničky pálit, ale místo balonu bolestivě trefil skluzujícího Calera.
     
    89
    Embarba i Calero jsou v péči lékařů. V podstatně horším stavu je domácí obránce, jenž nemůže došlápnout na pravou nohu. Pravděpodobně bude muset dojít k vystřídání.
     
    90
    Nastavuje se 9 minut.
     
    90+1
    Střídání v týmu RCD Espanyol Barcelona:
    ze hřiště odchází Fernando Calero, přichází Sergi Gómez.
     
    90+2
    Randy Nteka si připravil míč na levačku a sympatickým projektilem zpoza vápna donutil Joana Garcíu vyskočit pro míč do spodního rohu brány. Pokračuje se rohovým kopem.
     
    90+3
    Palazón rozehrál roh na krátko a s prodlevou servíroval míč do předbrankového prostoru. Tam došlo k teči a Carlos Romero z malého vápna balon odkopl do bezpečí.
     
    90+4
    Abdul Mumin vzal do kleští pravý kotník Aleja Velíze a zcela po zásluze byl Adriánem Corderem Vegou potrestán žlutou kartou. Navíc to bude standardní situace.
     
    90+5
    Standardní situaci měl z dobrých třiceti metrů zakončovat Carlos Romero. Isi Palazón tento signál přečetl a ránu domácího hráče včas zablokoval.
     
    90+6
    Adrián Embarba kroutil roh směrem od Garcíovy branky. Kumbulla neodklidil míč do úplného bezpečí a domácím ještě jednou zatrnulo při ráně Palazóna, kterou Král vychýlil zpátky do autu.
     
    90+6
    Espanyol právě vstřelil branku!
    V Barceloně propukl stav euforie. V šesté minutě nastavení se domácí přiblížili prvnímu vítězství po návratu do nejvyšší soutěže! Šeddíra po ubráněném rohu vyslal do úniku Cardonu. Cárdenas ho vychytal, ale hned potom přišla druhá šance, kterou ALEJO VÉLIZ v pádu proměnil kopem nad hlavu Mumina.
    90+6. Alejo VÉLIZ - 2:1
     
    90+7
    Za sundaný dres při vášnivé oslavě gólu dal Vega přešťastnému Vélizovi žlutou kartu.
     
    90+9
    Oslavy příznivců Espanyolu málem byly předčasné. Palazón skvěle sehrál brejk spolu s Embarbou, jehož křížná střela prošla vedle vzdálenější tyče.
     
    90+10
    Samozřejmě se hraje i přes devítiminutové nastavení. Pathé Ciss se prezentoval možná posledním centrem, který na přední tyči hravě zlikvidoval Romero.
     
    90+10
    Konec zápasu.
     
    Čekání Espanyolu na první vítězství v sezóně je ve čtvrtém kole u konce. V samotném úvodu to na tříbodové juchání úplně nevypadalo, protože svěřenci Manola Gonzáleze od čtvrté minuty prohrávali gólem Álvara Garcíi. Barcelonský tým rychle vyrovnal Romerem a poslední slovo si nechal až na nastavení druhé půle, kdy po ubráněném rohu a neproměněném nájezdu Cardony rozhodl Alejo Véliz. Mezi těmito góly bylo lepším týmem Vallecano, které bude nejvíce litovat Lejeuneho břevna.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 10:11.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (21:23:19)

    Michal Břuchanský

    Branky: 8. C. Romero (Carreras), 90+6. Véliz (Šeddíra) – 4. Á. García (Embarba)

    Karty:   81. Kumbulla (ESB), 85. Aguado (ESB), 90+7. Véliz (ESB) – 90+4. Mumin (VLL)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 10:11.
    RCD Espanyol Barcelona: Jo. García – el-Hilálí, Calero (90+1. Sergi Gómez), Kumbulla, Oliván (46. I. Cardona) – Carreras (65. Tejero), Gragera (46. Aguado), Král, C. Romero – Puado (C) (71. Šeddíra), Véliz.
    Náhradníci: Fortuño, F. Pacheco – Bauzà, Lozano, P. Milla, A. Roca, Ünüvar.

    Trenér: Manolo González

    Rayo Vallecano: Cárdenas – Rațiu, Mumin, Lejeune, Espino (35. Chavarría) – De Frutos (63. Palazón), Valentín (C), U. López (72. Nteka), Á. García (72. Ciss) – Camello (63. Balliu), Embarba.
    Náhradníci: Batalla – de Tomás, P. Díaz, P. Fernández, Gumbau, A. Hernández, Trejo.

    Trenér: Iñigo Pérez

    Rozhodčí: Vega – Parfenof, García