Slovinsko – Ukrajina 6:2 (kon.) | Velká Británie – Japonsko 3:2 (kon.) | Rakousko – Maďarsko 4:3 (2:1 po s.n.)
Lotyšsko – Francie 5:2 (kon.) | Dánsko – Norsko 4:1 (kon.) | Slovensko – Kazachstán 3:1 (kon.)
konec
Lotyšsko
5:2 (2:1, 3:0, 0:1)
Francie
Neděle 01.09.2024, 16:00 • Arena Riga, Riga (LAT) • Kvalifikace mužů na OH • Skupina E
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a u dalších sportovních přenosů naviděnou. (18:46:58)
     
    Střely na branku: 36-19 (12:5, 15:5, 9:9).
     
    Hráčem utkání na straně Lotyšska se stal Kristers Gudlevskis. Na straně Francie byl hráčem utkání kapitán Pierre-Edouard Bellemare.
     
    Dnešní utkání v rižské aréně sledovalo 10300 diváků.
     
    Je tu konec dnešního zápasu, který rozhodnul o tom, že Lotyšsko se znovu po 4 letech dostává do finálové části olympijského turnaje v hokeji. A je to naprosto zaloužené, zápasy se Slovinskem a Ukrajinou zvládli suverénně a dnes ikdyž se to pro domácí nevyíjelo dobře, tak nakonec hlavně ve druhé třetině ukázali, že kvalita je na jejich straně a zaslouženě porazili Francii 5:2. Francouzský sen o tom, že se po 22 letech podívají na Olympijské hry v hokejovém turnaji se rozplývá. Nutno ale pochválit i hráče s galským kohoutem na hrudi, protože v první třetině vletěli na domácí a dělali jim velký problémy. Od druhé třetiny jako by se ta energie a dravost hostů vytratila a dá se říct, že u všeho byli pozdě. Přitom Francouzi odehráli první dva zápasy v kvalifikaci fantasticky, bohužel pro ně jim to v dnešním nejdůležitějším zápase proti Lotyšsku nevyšlo a do Milána na olympijský turnaj v hokeji v roce 2026 se podívá právě domácí tým Lotyšska.
     
    Konec zápasu.
     
    59:27
    Francouzi se ještě snaží výsledek zkorigovat, se střelou Dubea si však klidu poradil Gudlevskis. Škoda, že ta snaha Francouzů přichází až teď kdy je o výsledku rozhodnuto.
     
    58:01
    Zbývají poslední dvě minuty do konce třetí třetiny.
    56:53 Da COSTA - 5:2
     
    56:53
    Francie právě vstřelila branku! Přeci jen přichází alespoň malá jiskra naděje prp Francii. Špatnou rozehráku domácích zachytil STEPHANE DA COSTA, který si obehrál Locmelise a bekhendem překonává z mezikruží Kristerse Gudlevskise. Bez asistence
     
    55:18
    Batna teď nahrál do předbrankového prostoru, kde ztečoval puk Roberts Bukarts, hostující gólman měl velké problémy, aby kotouč zkrotil.
     
    54:47
    Je před námi poslední komerční přestávka v tomto zápase.
     
    53:38
    Na hře ve třetí třetině je poznat, že francouzi tuší, jak tento zápas dopadne a už se ani nepouští do nějakého velkého tlaku.
     
    52:29
    Hosté v plném počtu.
     
    52:19
    Lotyši se v přesilovce do ničeho netlačí, teď od nich ale přichází chybička v podobš zakázaného uvolnění.
     
    50:29
    Vyloučení v týmu Francie:
    Da Costa – 2 min., hrubost.
     
    50:29
    Da Costa teď hloupě fauloval a nabízí domácím další příležitost na skórování. Před přesilovkou domácích si ještě dáme další komerční pauzu.
     
    49:38
    Fabre teď skryl svoji střelu přes soupeře, obrana domácích si s tím i přes problémy poradila.
     
    47:59
    Batna se dostal do úniku, v nájezdu na gólmana Papillona mu skvělým defenzivním zákrokem zabránil Bozon.

    Michal Drnec

    Branky a nahrávky: 6. Tralmaks (Rubins), 8. Bukarts (Jaks, Locmelis), 24. Abols (Rubins), 26. Dzierkals (Jaks), 40. Rubins (Mamcics, Batna) – 1. Bertrand (Texier), 57. Costa


    Lotyšsko: Gudlevskis (Vitols) – Balinskis, Rubins, Mamcics, Jaks, Freibergs, Zile, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ri. Bukarts, Locmelis, Indrašis – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Krastenbergs, Egle, Tralmaks – Smirnovs
    Trenér: Harijs Vītoliņš

    Francie: Papillon (Keller) – Guebey, Auvitu (A), Gallet, Cantagallo, Llorca, Chakiachvili, Crinon – Texier, Da Costa (A), Bertrand – Bozon, Bellemare (C), Dube – Perret, Budon, Fabre – Treille, Addamo, Claireaux
    Trenér: Yorick Treille

    Rozhodčí: Björk (SWE), MacFarlane (USA) – Ankerstjerne (DEN), Durmis (SVK)