Pardubice – Fehérvár 7:0 (kon.) | Ilves – Osvětim 4:3 (po pr.) | Växjö – Eisbären 3:1 (kon.)
Storhamar – Zürich 1:4 (kon.) | Sparta – Tappara 1:2 (1:2 po s.n.) | Fribourg – Sheffield 4:3 (kon.)
konec
Växjö Lakers
3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Eisbären Berlín
Čtvrtek 05.09.2024, 19:00 • Vida Arena, Växjö • Hokejová Liga mistrů • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký čtvrteční večer přeji všem příznivcům hokeje. Dnes startuje nový ročník oblíbené a čím dál více populární Ligy mistrů. My se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na duel mezi týmy Växjö Lakers a Eisbären Berlín.
     
    Systém Ligy mistrů

    Liga mistrů v loňském ročníku doznala změn. Ještě předloni tuto prestižní soutěž hrálo dvaatřicet týmů rozdělených do skupin. V současné době je pouze jedna tabulka, která čítá čtyřiadvacet klubů. Každý klub v základní části odehraje šest utkání, tři doma a tři venku. Nemohou na sebe narazit týmy ze stejné země.

    Mezi změny patří i některé úpravy pravidel. Například pokud mužstvo hraje přesilovou hru a využije ji, potrestaný hráč zůstane na trestné lavici až do konce trestu. Změna je i u situace, kdy sudí signalizuje vyloučení a tým hrající v šesti tuto výhodu promění v branku. Místo odvolání trestu však hráč, na kterého sudí ukáže, i přesto poputuje na lavici hanby.
     
    Växjö Lakers

    Zástupce švédského hokeje, Växjö Lakers, v uplynulém ročníku Ligy mistrů dokráčel do čtvrtfinále této soutěže, když v osmifinále vyřadil rakouský Ingolstadt. Ve čtvrtfinále ale hráči Växjö narazili na švýcarský Servette Ženeva, který byl nad jejich síly a dokonce se později ukázalo, že je vyřadil vítěz Ligy mistrů pro ročník 2023/2024. Letos by chtěli určitě postoupit dále a přes čtvrtfinále projít dále.

    Co se týče švédské ligy, tam skončili hráči Växjö v semifinále, když je 4:0 na zápasy porazilo Rögle. Nyní vstupují do nové sezóny s cílem skončit co nejlépe. V přípravě je Växjö zatím stoprocentní, když vyhrálo všechny čtyři přípravné duely.
     
    Eisbären Berlín

    Hokejisté německého Eisbärenu Berlín v loňském ročníku opět chyběli na mezinárodní scéně v podobě hokejové Ligy mistrů. Tam pravidelně hráli od sezóny 2014/2015 a do roku 2019. Od té doby pak tuto soutěž nehráli. Letos v ní ale jako úřadující německý mistr samozřejmě nechybějí a cílem je určitě postup do vyřazovacích bojů.

    Jak už bylo zmíněno, Berlínští se dostali v německé DEL do finále, kde uspěli nad Bremerhavenem, který na zápasy porazili 4:1. Letos tak budou titul ve své zemi obhajovat a v Lize mistrů touží dostat se co nejdále. V probíhající přípravě pak sehráli tři zápasy, dvakrát vyhráli, jednou poté odešli z ledu jako poražený tým.
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky na sebe ještě nenarazily, dnes na začátku sezóny v Lize mistrů to tak pro ně bude jedna velká neznámá.
     
    Úvodní sestavy:

    Växjö Lakers: Åhman (Larmi) – Granberg, Martinsson, Persson (C)(TS), Cooper, Giuttari, Lowe, Svensson, Rosén – Robert, Strandberg, Eriksson – Blichfeld, Rasmussen (A), Stjernborg – Ågren, McLughlin, Nilsson – Sylvegård, Lundberg (A), Gustafsson
    Trenér: Jörgen Jönsson

    Eisbären Berlín: Hildebrand (Stettmer) – Wissmann (C)(TS), Müller, Reinke, Galipeau, Kaiser, Mik, Leden – Ronning, Byron, Kirk – Pföderl, Boychuk (A), Noebels (A) – Bergmann, Wiederer, Tiffels – Veilleux, Fontaine, Hördler
    Trenér: Serge Aubin

    Rozhodčí: Holm (SWE), Harnebring (SWE) – Lundgren (SWE), Naperotti (SWE).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:16
    Berlíňané se hned po vhazování dostali do útočného pásma, ale před Åhmanem nic nevymysleli. Hned na to nad druhou stranu míří zase domácí Växjö.
     
    01:36
    A hned je z toho velká šance domácího celku. Dylan McLaughlin si nabruslil za branku soupeře, objel ji a poté na pravé straně tváří v tvář zakončil, ovšem Hildebrand byl na místě a zakročil!
     
    01:55
    Jake Hildebrand byl znovu v akci, když před ním tečoval puk Ludvig Nilsson, brankář Eisbärenu si ale poradil a znovu drží svůj tým.
     
    02:13
    Eric Martinsson v další šanci Växjö, jeho pokus z levé strany letěl přímo na bránu německého klubu a hned po té zvoní pravá tyč Jakea Hildebranda!
     
    02:57
    Až nyní se z tlaku domácího celku hosté vymanili a zamířili před klec soupeře, kde mezi kruhy střílel nebezpečně Zachary Boychuk, jeho ránu kryje Adam Åhman.
     
    03:27
    A hned po chvilce střílel také Leonhard Pföderl, který se natlačil před Åhmana a ten v pokleku kryje puk, který šel mezi jeho betony!
     
    03:54
    No úvod zápasu tedy nabízí hodně šancí a v té další se ocitl znovu Jake Hildebrand, jenž semaforem zneškodnil pokus Ludviga Nillsona z prostoru mezi kruhy.
     
    04:37
    Po neúspěšné střele Eisbärenu ještě kotouč zůstal v útočném pásmu a dostal se k němu znovu Leonhard Pföderl a proti jeho jedovce zakročil lapačkou Adam Åhman.
     
    05:30
    Kai Wissmann střílel z pravé strany ze slotu a jeho rána končí na betonu brankáře domácího celku. Obránce Eisbärenu je kapitánem Berlína a také i dnešním Top Scorerem.
     
    06:57
    Eisbären právě vstřelili branku!
    Krásná individuální akce hostujícího hráče a Eisbären otevírá účet dnešního zápasu v Lize mistrů. GABRIEL FONTAINE si po pravé straně nabruslil do útočného pásma, protáhl se až těsně před Åhmana a zblízka ho pak prostřelil – 0:1. Asistence: Eric Hördler a Peter Granberg.
    06:57 Gabriel FONTAINE - 0:1
     
    08:56
    Filip Eriksson nyní dvakrát pořádně vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře, který tasí další přesný zákrok.
     
    09:37
    Berlíňané se tlačili za další akcí, ve středním pásmu je ale o puk obral soupeř. Hráči Växjö pak uhánějí do útočné akce na opačný konec kluziště.
     
    10:55
    Z dálky střílel Elias Rosén, jeho prudkou ránu ještě před Hildebrandem tečoval Emil Sylvegård, ale nepřesně.
     
    10:55
    Na řadě je první komerční přestávka.
     
    11:52
    Po levé straně šel směrem na Hildebranda Ludvig Nillson, který je od začátku zápasu hodně vidět, ale jeho pokus zápěstím končí na dalším zákroku brankáře berlínského Eisbärenu.
     
    12:05
    Další komerční pauza.
     
    14:29
    Hosté opět zatápěli obraně domácího celku, hráči Växjö se tak znovu museli bránit. Nyní už mají puk, konsolidují síly a míří na opačnou stranu.
     
    15:19
    Další souhru domácích pokazila obrana Eisbärenu a hosté se zase dostávají do útoku. Zahrozí opět před brankou Adama Åhmana?
     
    15:55
    Domácí brankář si poradil, dostal puk do lapačky a okamžitě ho nasměroval svým spoluhráčům, kteří se snaží dostat se až před klec Jakea Hildebranda.
     
    16:41
    Ville Svensson dostal přihrávku mezi kruhy a jeho jedovka se zastavila na obraně soupeře. Nicméně domácí drží puk a stále operují před Hildebrandem.
     
    17:42
    V pásmu Växjö se snažili ohrozit branku soupeře znovu hosté, ale neuspěli. Následně pak vyhodili domácí kotouč příliš daleko a je z toho zakázané uvolnění.
     
    17:42
    Hra se tak stěhuje před domácí bránu a hosté tak získali útočnou třetinu téměř zadarmo.
     
    18:13
    V těsné blízkosti Hildebrada střílel Elias Rosén, ovšem jen do připraveného betonu berlínského brankáře.
     
    18:35
    Zakázané uvolnění také na hostující straně a tentokráte se vše stěhuje zase před Jakea Hildebranda. Buly po jeho pravé ruce.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:42
    Hezká akce hostů, zadovkou mezi kruhy chtěl poslat puk na spoluhráče, který se nacházal ve slotu, Olivier Galipeau, ale tohle hostům nevyšlo. Nakonec pak puk získávají domácí a ještě otáčejí hru.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je minulostí a byla hodně svižná se spousty šancí na obou stranách. Povedla se ale lépe hostům, kteří se v sedmé minutě hry ujali vedení. Gabriel Fontaine se protáhl až před branku domácích a pověsil puk do sítě. Poprvé do kabin se tak jde lépe Berlínu.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:50.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:24
    Druhou třetinu začínají hosté v pásmu u svého soupeře a hned se snaží rozvinout akci, která by mohla vést k navýšení náskoku.
     
    21:16
    Frederik Tiffels čekal na pravém kruhu, ale díky tomu, že domácí obsadili soupeře, přihrávku nedostal.
     
    21:34
    Vyloučení v týmu Eisbären Berlín:
    Kai Wissmann – 2 min., držení.
     
    21:46
    Jako první mají k dispozici přesilovou hru domácí hráči a mají tak velkou šanci na vyrovnání. Už se roztáhli v teritoriu Eisbärenu a kombinují před Hildebrandem.
     
    22:22
    Växjö právě vstřelilo branku!
    Využitá přesilová hra a je vyrovnáno! Na pravou stranu dostal přihrávku FILIP ERIKSSON, jenž si sjel až k tyči hostující branky, odkud pak švihem nedal brankáři Berlína žádnou šanci – 1:1. Začíná se tak znovu od začátku. Asistence: Dennis Rasmussen a Félix Robert.
    22:22 Filip ERIKSSON - 1:1
     
    23:30
    Växjö právě vstřelilo branku!
    No a během chvilky je otočka domácích na světe. Přesilovka pokračovala samozřejmě dále a i v její další části domácí udeřili. Po několika odrazech se puk dostal k EMILU SYLVEGÅRDOVI, který poté dorazil kotouč za brankovou čáru a švédský klub tak rázem vede – 2:1. Asistence: Manuel Ågren a Sebastian Strandberg.
    23:30 Emil SYLVEGÅRD - 2:1
     
    25:17
    Vyloučení v týmu Eisbären Berlín:
    Olivier Galipeau – 2 min., vysoká hůl.
     
    26:12
    A další početní výhodu mají domácí, v té první vsítili dvě branky, co nyní?
     
    26:31
    Hosté zatím hrají velmi dobře a vyhazují puky do bezpečí a daleko od Hildebrandovy branky.
     
    27:17
    Tohle oslabení zvládli hosté lépe a neinkasovali. Nyní jsou už v plném počtu. A také následuje další komerční přestávka.
     
    27:43
    Vyloučení v týmu Växjö Lakers:
    Hugo Gustafsson – 2 min., hákování.
     
    27:43
    A první přesilovou hru si zahrají také hosté, napodobí svého soupeře a dvěma góly otočí hru na svou stranu? Uvidíme, jak s početní výhodou naloží.
     
    28:23
    Domácí hokejisté vyhodili puk až před branku Hildebranda a šetří cenné vteřiny z oslabení už v jeho začátku.
     
    28:52
    Leonhard Pföderl napřáhl na hraně levého kruhu a jeho svižná rána končí na zákroku brankáře domácího celku. Následně pak se Växjö osvobozuje.
     
    29:32
    Další akce Berlína končí neúspěchem a přesilovka pomalu končí.
     
    29:43
    Växjö je v plném počtu.
     
    30:26
    Jsme za polovinou řádné hrací doby a domácí stále drží těsný náskok. Před jejich brankou je ale nyní rušno, hosté se snaží o vyrovnání.
     
    30:58
    Vyloučení v týmu Växjö Lakers:
    Keegan Lowe – 2 min., hrubost.
     
    32:58
    Ač měli hosté dost velký tlak před klecí Växjö, nakonec nedokázali vyrovnat a přesilovku nevyužili. Nyní už je domácí celek v plném počtu.
     
    33:11
    Komerční přestávka.
     
    33:56
    Pozor si musela dávat berlínská obrana, která musela hasit nebezpečí před brankou Hildebranda. Ten následně pak lapil puk do lapačky a zastavil hru.
     
    34:28
    Eric Hördler napřahoval na levé straně, ale rána mu nevyšla a nakonec neměla takovou razanci, aby ohrozila domácího brankáře.
     
    35:32
    Dalekonosnou střelu Ria Kaisera kryje do lapačky pozorný Adam Åhman a hra je přerušena. Vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    36:05
    Vyloučení v týmu Eisbären Berlín:
    Leonhard Pföderl – 2 min., podrážení.
     
    36:05
    Hosté jdou znovu do čtyř a to je pro ně nebezpečí. Domácí se opět pokusí využít přesilovou hru. Vhazuje se po pravé ruce Jakea Hildebranda.
     
    36:33
    Z vrcholu levého kruhu švihem z první střílel Joachim Blichfeld a jeho prudké zakončení zlikvidoval Jake Hildebrand. Hra je přerušena a buly bude vhozeno po pravé ruce hostujícího brankáře.
     
    37:12
    Ve vlastním oslabení se protlačil mezi kruhy Manuel Wiederer, poté mu ale obrana domácího celku nedovolila ohrozit brankáře.
     
    38:05
    Hosté v plném počtu.
     
    38:37
    Zachary Boychuk napřáhl ke střele na pravé straně, ale ta opět končí na domácím gólmanovi. Následně pak hráči Växjö otáčejí hru na opačnou stranu.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:39
    Vypadá to, že se prostřední část pouze dohrává a už se nic nestane. Puk je ve středním pásmu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhé dějství je u konce. A to se zase povedlo domácím. Ti hráli přesilovou hru a v ní dali dva góly. Takže skóre nejprve vyrovnali a poté otočili. A svůj těsný náskok 2:1 si udrželi do konce a uvidíme, co nám ještě nabídne poslední dvacetiminutovka.
     
    Další třetina začne přibližně ve 20:43.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:51
    Växjö právě vstřelilo branku!
    Hned na začátku domácí navyšují své vedení. Po pravém křídle pláchl všem DENNIS RASMUSSEN, který poté střelou z úhlu našel volnou skulinku v brance Jakea Hildebranda – 3:1. Asistence: Joachim Blichfeld a Victor Stjernborg.
    40:51 Dennis RASMUSSEN - 3:1
     
    41:32
    Vyloučení v týmu Eisbären Berlín:
    Marcel Noebels – 2 min., nedovolené bránění.
     
    43:03
    Hosté se osvobodili, dvakrát vyhodili puk daleko od Hildebranda a nyní jdou střídat unavenou čtveřici.
     
    43:32
    Eisbären je v plném počtu.
     
    44:19
    A znovu se domácí natlačili před branku soupeře, kde střílel Dennis Rasmussen, ale tentokráte se mezi tři tyče netrefil.
     
    47:20
    Komerční přestávka.
     
    48:36
    Brankář Hildebrand nyní spadl u brankoviště po tom, co poslal puk do bezpečí. Následně pak dopředu uháněli jeho spoluhráči.
     
    49:34
    Domácí diktují tempo hry, mají stále dvoubrankový náskok. Hostům se stále nedaří dostat se svému soupeři na dostřel jediné branky.
     
    50:28
    Po nepřesném zakončení domácích spěchali dopředu zase hosté, na pravé straně vystřelil Leonhard Pföderl a jeho pokus pak kryje brankář Adam Åhman.
     
    51:18
    A znovu agilní Leonhard Pföder, ten se natlačil až před domácího brankáře, ale Adam Åhman znovu zakročil a podržel svůj tým.
     
    52:16
    Obrana Växjö drží kotouč a z vlastního obranného pásma pak jde do další útočné akce. Následně pak švihl do puku Joachim Blichfeld, ale Hildebrand vytasil další přesný zákrok.
     
    52:16
    Na řadě je další komerční přestávka.
     
    53:04
    Na pravém kruhu měl hodně prostoru Ville Svensson, nakonec napřáhl ke střele a ta končí vedle protější tyče. Hned na to hru na opačnou stranu otáčejí zase hosté.
     
    53:47
    Jake Hildebrand nyní u své pravé tyče zakročil, když puk už šel k brankovišti. Další dobrý zákrok hostujícího brankáře, který opět drží svůj tým.
     
    54:20
    Zakázané uvolnění domácího celku a hra se stěhuje před Adama Åhmana. Ten bude čelit vhazování na levém kruhu.
     
    55:16
    Lean Bergmann si najel blíže brance domácích, následně pak švihem vystřelil, ale jeho střelecký pokus lapil pozorný Adam Åhman. Ten tak své brankoviště opět zavřel.
     
    56:12
    Další útočné tažení Berlína, ale ani z další dobré šance se skóre nemění. Domácí tak stále drží dvoubrankový náskok.
     
    57:01
    Hostům začíná velmi rychle utíkat čas, na to, aby smazali dvoubrankové manko, mají necelé tři minuty.
     
    57:35
    Berlínští zachytili ve středním pásmu kotouč a hned s ním prošli do další akce, ovšem obrana Växjö byli pozorní a znovu akci soupeře ubránili.
     
    57:53
    Oddechový čas pro tým Eisbären Berlín.
     
    57:53
    Branka Berlína je prázdná a hosté to zkoušejí se šesti bruslaři v poli.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:26
    Hosté zahrozili před domácí klecí, ale obrana pomohla svému brankáři, který poté měl už jen lehkou práci, a sice puk přikrýt.
     
    59:20
    Liam Kirk zachytil puk a snažil se trefit zařízení, ale ve svém brankovišti byl opět připraven Adam Åhman. Hned na to pak domácí vytahují hru ven z pásma.
     
    59:37
    Puk je v bezpečí od Åhmana a hosté se ještě snaží rychle projít do akce, ale už toho asi moc nestihnou. Zápas je pomalu, ale jistě u konce.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Domácí sice po první třetině prohrávali o jeden gól, ale v té druhé v přesilové hře vyrovnali a poté v ní i strhli vedení na svou stranu. To si ve třetím dějství pojistili a v prvním utkání v novém ročníku Ligy mistrů vítězí 3:1 a zapisují první tři body do tabulky. Hosté naopak zůstávají bez bodového zisku.
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit opět na shledanou. (21:17:05)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 23. Eriksson (Rasmussen, Robert), 24. Sylvegård (Ågren, Strandberg), 41. Rasmussen (Blichfeld, Stjernborg) – 7. Fontaine (Hördler, Granberg)


    Växjö Lakers: Åhman (Larmi) – Granberg, Martinsson, Persson (C)(TS), Cooper, Giuttari, Lowe, Svensson, Rosén – Robert, Strandberg, Eriksson – Blichfeld, Rasmussen (A), Stjernborg – Ågren, McLughlin, Nilsson – Sylvegård, Lundberg (A), Gustafsson
    Trenér: Jörgen Jönsson

    Eisbären Berlín: Hildebrand (Stettmer) – Wissmann (C)(TS), Müller, Reinke, Galipeau, Kaiser, Mik, Leden – Ronning, Byron, Kirk – Pföderl, Boychuk (A), Noebels (A) – Bergmann, Wiederer, Tiffels – Veilleux, Fontaine, Hördler
    Trenér: Serge Aubin

    Rozhodčí: Holm (SWE), Harnebring (SWE) – Lundgren (SWE), Naperotti (SWE)