Gruzie – Česko 4:1 (kon.) | Irsko – Anglie 0:2 (kon.) | Ukrajina – Albánie 1:2 (kon.)
Řecko – Finsko 3:0 (kon.)
konec
Řecko
3:0 (2:0)
Finsko
Sobota 07.09.2024, 20:45 • Stadio Georgios Karaiskakis, Pireus • Liga národů UEFA - Liga B • Skupina 2
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:44:21)
     
    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 5:0. Střely mimo: 3:4. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:8.
     
    Finsko mělo v prvním poločase míč častěji na kopačkách. V tlaku kolem vápna ale postrádalo kreativitu a Vlachodimos za celou dobu nemusel řešit ani jednu šanci. Lukáš Hrádecký byl vidět mnohem více. Byl to právě tento zkušený gólman, který ve 23. minutě Finy potopil ohromnou chybou. Ioannidis nezpracovanou malou domů náležitě potrestal a po změně stran se trefil i podruhé, když profitoval z Bakasetasova rohového kopu. Mezitím dali Řekové ještě jeden gól. Ten byl původně připsán Koulierakisovi, aby byl dodatečně označen za vlastenec Källmana.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    A ještě jednou si Schnyder sáhl pro žlutou kartu. Matti Peltola tímto způsobem pyká za nebezpečný skluz na Konstanteliase.
     
    90+3
    Kromě vítězství v debutovém zápase za řeckou reprezentaci si Christos Zafeiris odnese žlutou kartu. Je to důsledek zastavování rychlého finského přechodu.
     
    90+1
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90
    Napadající Pavlidis si přivlastnil Galvezovu malou domů na Hrádeckého. Z něčeho podobného dnes Finové jednou inkasovali. V tomto případě gólman Leverkusenu situaci zachránil vyražením Vagiannidisovy šance.
     
    89
    Topi Keskinen v represinku zboural Rotu. Schnyder bez dlouhého váhání vrátil balon na řecké kopačk.
     
    88
    Mavropanos už poněkolikáté odvracel příchozí centr bez absolvovaného souboje. Keskinen a Nissilä nemohli na míč dosáhnout.
     
    87
    Finové se sami vyhnali mimo výseč. Během zápasu zcela nezaměstnaný Odisseas Vlachodimos s rozehrávkou nespěchá.
     
    85
    Zápas se z větší části jenom dohrává. Finové už by se nejraději viděli v kabině a ani domácí se za stavu 3:0 nemají kam hnát.
     
    83
    Při obratu ve středovém kruhu byl Giannis Konstantelias podražen Peltolou. Následkem je zranění levé nohy. V akci už jsou členové řeckého realizačního týmu.
     
    82
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Glen Kamara, přichází Leo Walta.
     
    82
    Pohjanpalo se prakticky vůbec nedostal do zápasu. Teď se ho snažil zapojit Galvez, ale nepatrně prodloužený centr zmizel za Vlachodimosovou levou tyčkou.
     
    81
    Zleva kopal standardní situaci Dimitris Pelkas, ale přes Ivanova se žádný z řeckých hlavičkářů neprosadil.
     
    80
    Tsimikas adresoval střílenou přihrávku k bližší tyči. Pelkas šel v tu dobu k zemi a od Ivanova se míč odrazil na další rohový kop.
     
    79
    Tsimikas nevytvořil nic nebezpečného, míč se v pokutovém území moc neohřál. Řekové ho však mají k dispozici i nadále.
     
    78
    Tomas Galvez přibrzdil další řecký výpad po pravé straně jen napůl. Chystá se další roh, který u kterého bude nový exekutor.
     
    77
    Střídání v týmu Řecko:
    ze hřiště odchází Tasos Bakasetas, přichází Evangelos Pavlidis,
    ze hřiště odchází Fotis Ioannidis, přichází Georgios Vagiannidis.
    76. Fotis IOANNIDIS - 3:0
     
    76
    Řecko právě vstřelilo branku!
    Jednoduše získaný roh přetavila domácí reprezentace v trefu na 3:0! Na Bakasetasův noblesní centr si naskočil FOTIS IOANNIDIS a razantní hlavičkou dal svůj dnešní druhý gól! Na hattrick už to nebude, Jovanović ho bude střídat.
     
    74
    Mavropanos vyčistil vápno při hrozbě hlavičky. Pro Finy škoda, že na místě Nissily nebyl o něco vytáhlejší útočník Pohjanpalo.
     
    73
    Následkem Konstanteliasovy nepovedené střely z dálky celé hlediště smutně vydechlo. Nápor před Hrádeckým je rozpuštěn.
     
    72
    Zafeiris sklidil potlesk za přenesení hry na Tsimikase. Další spolupráce mezi těmito hráči přišla záhy, ale centr levého beka Liverpoolu byl zablokován.
     
    71
    Pelkas si vůbec nerozuměl se svými spoluhráči. Na přihrávku napříč pokutovým územím nikdo nereagoval a pokračovat se bude Hrádeckého rozehrávkou.
     
    70
    Z pravé finské strany přiletěl hodně ukvapený centr. V pokutovém území nebyl v daný okamžik ani jeden modrý dres, takže Konstantinos Mavropanos měl na postu stopera jednoduchý úkol.
     
    69
    Zadní čtyřka Finska jenom couvala před Bakasetasem. Hráč Panathinaikosu dokráčel až do palebné pozice a aspoň symbolicky ověřil připravenost Lukáše Hrádeckého.
     
    68
    S přibývajícím časem se toho na hřišti děje méně a méně. Řekové komfortně hlídají dvougólový náskok. Výběr ze severu Evropy naopak neklade žádný odpor.
     
    67
    Dost možná největší pozornost je teď věnována Christosu Zafeirosovi. Záložník pražské Slavie má na sobě poprvé v životě řecký dres. V mládežnických kategoriích totiž hrával za Norsko.
     
    66
    Giannis Konstantelias okopával Kamaru tak dlouho, až se bývalý záložník skotských Rangers poroučel k zemi. Schnyder dokonce vytáhl žlutou kartu.
     
    65
    Střídání v týmu Řecko:
    ze hřiště odchází Andreas Bouchalakis, přichází Christos Zafeiris,
    ze hřiště odchází Petros Mantalos, přichází Manolis Siopis.
     
    64
    Keskinen nechal na rohu vápna promluvit svou pravačku. Za tímto centrem se natahoval Pohjanpalo, nicméně Koulierakis dokázal nebezpečí zažehnat za cenu rohového kopu.
     
    63
    Lazaros Rota se nezalekl napadajících Finů a komplikovanou situaci vyřešil alespoň odkopem k půlící čáře, kde balon vyzvedl Hoskonen.
     
    62
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Oliver Antman, přichází Topi Keskinen,
    ze hřiště odchází Robin Lod, přichází Fredrik Jensen,
    ze hřiště odchází Benjamin Källman, přichází Joel Pohjanpalo.
     
    62
    Druhý roh Loda pro změnu plachtil na zadní tyč, ale Peltola nebyl v natolik komfortní pozici, aby míč sklepnul na ostatní spoluhráče.
     
    61
    Källman nevzdal skoro beznadějně vypadající souboj a získal pro své barvy rohový kop. Ten se bude konat ještě jednou poté, co u bližší tyče zasahovala hlava Ioannidise.
     
    60
    Držení míče: 43 % – 57 %.
     
    59
    Dlouho jsem neviděl zápas s tolika přihrávkami na jeden dotek. Nyní se takto prezentovali Řekové, i když s míčem spíše postupovali od Hrádeckého brány.
     
    58
    Oliver Antman z nepřipravené pozice napálil první překážku v osobě Bouchalakise. Na druhé straně Ivanov v nezajištěné pozici zvládl dva souboje a zabránil nebezpečnému brejku Řeků.
     
    57
    Sebevědomý ťukes Řeků došel až do pokutového území. Finální pas se už doručit nepodařilo, a to kvůli včasnému zásahu Hoskonena.
     
    56
    V případě Kamary zůstalo jen u naznačení dalekonosné střely. Pak už nedokázal ani přihrát, svědomitě se o něj staral Bouchalakis.
     
    55
    Oproti první půlce se obraz hry hodně změnil. Finy už nevidíme nastěhováné u domácího vápna. Řekové jsou aktivnější a snaží se přidat gólovou pojistku.
     
    54
    Mantalos přenechal míč Konstanteliasovi, jehož přetažený centr sklepnul Pelkas jen k připraveným finským stoperům.
     
    52
    Bakasetas narazil Tsimikasovi a tomu zase stačil jediný dotek k distribuci nebezpečné přízemní přihrávky k malému vápnu. U Hrádeckého tentokrát odvedl skvělou práci Galveze, jenž k míči nepustil Pelkase.
     
    51
    Špatně zrealizovanou standardní situaci řešil Tsimikas odkopem do zámezí. Nic víc nebylo ani ze Staahlova vhazování.
     
    50
    Konstantinos Koulierakis rychlostně nestačil na Källmanana a u pomezní čáry svého oponenta rukou stáhl na zem. Proti žluté kartě nemá mladý stoper žádných námitek.
     
    48
    Konstanteliasův ambiciózní driblink skončil kvůli podezřele vypadajícímu zákroku zezadu. Lod může mluvit o štěstí, že Schnyder neviděl žádný faul.
    47. Hrádecký se vyznamenal proti Ionnidisovi
     
    47
    Ioannidis dostal parádní nahrávku do mezery mezi Ivanova a Kamaru. Rychle se otočil za účelem vypuštění střely a Hrádecký měl plné ruce práce, aby ji vyrazil na svou levou tyč.
     
    46
    Střídání v týmu Řecko:
    ze hřiště odchází Anastasios Chatzigiovanis, přichází Giannis Konstantelias.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Řecko trávilo většinu prvního poločasu v okolí vlastní branky. Finové si v souvislém tlaku žádné šance nevytvořili a ve 23. minutě s nimi pořádně zamávala minela brankáře Hrádeckého, jenž po malé domů od Ivanova daroval gól Ioannidisovi. Ve 37. minutě pak skvěle bránící Konstantinos Koulierakis ukázal platnost také v ofenzivě. Po standardce zůstal ve vápně a s přispěním Tsimikase upravil skóre na 2:0.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Ioannidis ukázal, že si s míčem opravdu rozumí. Veškerou jeho práci však znegovala mimořádně nepřesná střela Pelkase.
     
    45+1
    Mavropanos špatně vystoupil. Benjamin Källman měl místo k převzetí míče ve vápně, ale do střely mu zase skočil skvěle hrající Koulierakis.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45
    Rasmus Schüller má svalový problém a Markku Kanerva ho raději stahuje ještě před odchodem do šaten. Do hry naskakuje Urho Nissilä.
     
    44
    Kamara a Peltola si dali kvarteto hezkých narážeček. Evidentně je to bavilo, nicméně poslední přihrávka od záložníka Rennes už byla vystižena řeckou obranou.
     
    43
    Kamara vyzval Staahla k centru. Prudká přihrávka po zemi vyvolala před Vlachodimosem trochu paniku, ale Finové stejně vystřelit nedokázali.
     
    42
    Benjamin Källman se neprosadil ani v tomto případě. Centr z levé strany v jeho blízkosti odvrátil Kostas Tsimikas.
     
    41
    Konstantinos Koulierakis vyhrál rychlostní souboj s Källmanem a k tomu si chytře vynutil faul. Mladičký stoper hraje jeden z životních poločasů.
     
    40
    Trochu to vypadá, že švýcarští rozhodčí zapomněli nařídit občerstvovací pauzu. Hráči se odebrali ke střídačkám skoro na konci poločasu.
     
    39
    Koulierakis úřadoval i na opačném konci hřiště, když utnul kooperaci mezi Antmanem a Kamarou. Navíc to byl ofsajd Antmana, takže gól by stejně neplatil.
    37. Benjamin KÄLLMAN - 2:0
     
    37
    Řecko právě vstřelilo branku!
    Kostas Tsimikas si náběhem ze druhé vlny řekl o přihrávku od Ioannidise a poté z prvního doteku poslal míč před branku. Na první pohled to vypadalo, že z pohotového zakončení skóroval Konstantinos Koulierakis, ale nakonec se ve statistikách objevil vlastní gól bránícího BENJAMINA KÄLLMANA.
     
    36
    Bakasetasův nákop Hrádecký vyboxoval a vrátil Řeky skoro na polovinu hřiště. Další ofenzivní vlna však přijde co nevidět.
     
    35
    Fotis Ioannidis vytěžil ze souboje o balon naprosté maximum v podobě faulu Ivanova. Řecko má výhodu standardní situace.
     
    34
    Dlouho jsme čekali, až některý z Finů najde odvahu k provedení centru. A když se tak konečně stalo, tak míč odletěl do autu.
     
    33
    Matti Peltola vrátil balon z přehuštěnému středu k vysoko stojícímu Hrádeckému. U gólmana Leverkusenu nebyl nikdo v bílém, takže žádná další minela nehrozila.
     
    32
    Brejk čtyři na tři Řekům zhatila nepřesná přihrávka na Ioannidise. Míč jim poté ještě zůstal, ale krkolomná akce dopadla ofsajdem.
     
    31
    Galvezem distribuovaná standardka potřebovala sklepnout před branku. O to se staral Staahl, ale Peltola se k hlavičce neprotlačil.
     
    30
    Držení míče: 42 % – 58 %.
     
    29
    Tsimikas neprostrčil míč k řeckým ofenzivním hráčům. Kamarův přechod středu hřiště následně ukončil nedovolený zákrok Lazarose Roty.
     
    28
    Zbytečně inkasovaný gól s Finy trochu zamával. Teď se jim nepovedlo zapojit do hry křídelníka Antmana, kterého měl v péči Rota.
     
    27
    Hlava Ivanova situaci před Hrádeckým moc neuklidnila. Až později Finové odnesli míč do bezpečí a Schnyder jim přisoudil rozehrávku za Mantalosův faul na Kamaru.
     
    26
    Dimitris Pelkas se nedokázal vyšroubovat za pěkným obloučkem z hloubi pole. Adam Staahl mu urazil míč na rohový kop.
     
    25
    Další nepříjemnost pro Finy, konkrétně Källmana. V Krakově působicí útočník až moc důrazně vletěl do Roty a jako první spatřil žlutou kartu.
    23. Fotis IOANNIDIS - 1:0
     
    23
    Řecko právě vstřelilo branku!
    Pasivní práce s míčem se Finům krutě vymstila. Lukáš Hrádecký si špatně zpracoval malou domů od Ivanova. FOTIS IONNIDIS míč duchapřítomně uloupil a z malého vápna ho komfortně dopravil do sítě. Strašná hrubka bratislavského rodáka!
     
    22
    Peltola otevřel pravý kraj pro Staahla, ale ten místo distribuce centru zase pokračoval v alibistické kombinaci s Hoskonenem.
     
    21
    Koulierakis přečetl narážečku mezi Källmanem a Antmanem. V souboji u zadní čáry nic nevymýšlel a doprovodil balon do autu.
     
    20
    Finsko zakládá akci od nuly. Kombinaci na půlce doprovází občasný pískot domácího publika, které by rádo vidělo větší aktivitu od hráčů v bílém.
     
    19
    Kapitán Tasos Bakasetas šel příkladem a stáhl se až k rohu velkého vápna, aby čistým způsobem odseparoval od balonu Kamaru.
     
    18
    Domácí si počínali s míčem u vlastní branky trochu nebezpečně. Snaha Finů o zisk balonu končí aspoň autovým vhazováním.
     
    17
    Lazaros Rota hosty přibrzdil a Tsimikas jejich snahu definitivně utnul malou domů do rukavic Vlachodimose.
     
    16
    Řekové vyčkávají v jedenácti lidech mezi půlící čarou a vlastním vápnem. Finům se do tohoto zahuštěného prostoru moc nechce.
     
    15
    Hrádecký měl cestu za letícím centrem zablokovanou a ve vzduchu se musel hodně vynasnažit, aby ho vyboxoval do částečného bezpečí.
     
    14
    Tasos Bakasetas vytloukl bloky Ivanova. Svěřence Ivana Jovanoviće čeká rohový kop.
     
    13
    Konstantinos Koulierakis zvládnul souboj tělo na tělo s průbojným Källmanem. Řekové neztráceli čas, ale jejich brejk utnul výběh Hrádeckého.
    12. Antmanova střela vedle
     
    12
    Källman, Kamara a Lod třemi krátkými přihrávkami dostali míč z pravého křídla na Antmana. Hráč G.A. Eagles už střílel a po zemi minul ze svého pohledu pravou tyč.
     
    11
    Oliver Antman opožděně reagoval na průnikový nákop z hloubi pole. Řecká obrana se ani nezapotila.
     
    10
    Peltola špatně přenesl těžiště na pravý kraj. Do přihrávky mu vstoupil Pelkas a zámek v okolí pokutového území se předčasně rozplynul.
     
    9
    Hosté si poradili s vysokým presinkem a v přechodu si pomohli dlouhým nákopem na osamoceného Källmane, jenž zabojoval aspoň o zisk autového vhazování.
     
    8
    Další šance pro Pelkase k distribuci nebezpečného centru. Konstantinos Mavropanos si míč nezpracoval a po odkopu Galveze se navíc ozval hvizd signalizující jeho útočný faul na Peltolu.
     
    7
    Dimitris Pelkas kopal standardku mezi malé vápno a penaltu. Nejvýše tam vyrostl Källman a hlavou odklidil balon na rohový kop.
     
    6
    Opatrná přípravná fáze se Finům mohla vymstít. Adam Staahl se dostal do problémů a musel je vyřešit faulem na Tsimikase.
     
    5
    Finové nenapadají zdlouhavou rozehrávku. Zajímavé je, že nejvýše postaveným hráčem je záložník Glen Kamara.
     
    4
    Robin Lod zahodil standardku nákopem mimo dosah všech svých spoluhráčů. Míč vrací do hry Odisseas Vlachodimos.
     
    3
    Dimitris Pelkas si efektně narazil s Bakasetasem. Pak už se rovnal do střely, ale ta k Hrádeckému nedoletěla.
     
    2
    Výkopem utkání zahájili v modrém hrající Finové. Domácí reprezentace nastupuje na stadionu Olympiakosu v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Řecko: Vlachodimos – Rota, Mavropanos, Koulierakis, Tsimikas – Mantalos, Bouchalakis – Chatzigiovanis, Bakasetas (C), Pelkas – Ioannidis.
    Náhradníci: Mandas, Tzolakis – Douvikas, Galanopoulos, Giannoulis, Konstantelias, Pavlidis, Siopis, Tzolis, Vagiannidis, Zafeiris, Chatzidiakos.
    Trenér: Ivan Jovanović

    Finsko: Hrádecký (C) – Staahl, Hoskonen, Ivanov, Galvez – Peltola, Schüller – Antman, Kamara, Lod – Källman.
    Náhradníci: Joronen, Sinisalo – F. Jensen, Keskinen, Niskanen, Nissilä, Pohjanpalo, Pukki, Tenho, Uronen, Väisänen, Walta.
    Trenér: Markku Kanerva

    Rozhodčí: Schnyder – M. Zürcher, B. Zürcher (SUI).
     
    Řecko prožilo na jaře velký smutek, protože ho od postupu na první velkou akci od roku 2012 dělil malý kousek. V baráži na evropský šampionát přejelo 5:0 Kazachstán a poté cestovalo do Gruzie, kde prohospodařilo dlouhou přesilovou hru a z rozhodujícího penaltového rozstřelu si odneslo porážku. V červencové přípravě Řekové těsně podlehli 1:2 Německu a na rakouské neutrální půdě udolali Maltu 2:0. Premiéra na postu hlavního kouče dnes čeká Srba Ivana Jovanoviče, který tento post převzal od Uruguayce Guse Poyeta. K debutu za řecký národní tým je současně připraven slávistický záložník Christos Zafeiris.
     
    Finsko se kromě mistrovství Evropy 2020 nekvalifikovalo na žádný velký turnaj. Na letošní EURO se mohlo dostat z baráže, nicméně už v prvním ze dvou kol prohrálo 1:4 s Walesem. Od té doby Finové sehráli tři přípravné zápasy. Estonce doma udolali 2:1, v Portugalsku padli 2:4 a pak si ještě připsali remízu 2:2 ve Skotsku. Trenér Markku Kanerva nemá v nominaci žádného hráče působícího ve finské lize. Na zkušené soupisce nechybí brankář Lukáš Hrádecký či historicky nejlepší reprezentační střelec Teemu Pukki.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu Ligy národů UEFA. V rámci skupiny B2 se od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Řeckem a Finskem!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Michal Břuchanský

    Branky: 23. Ioannidis, 37. Källman (vla.), 76. Ioannidis (Bakasetas)

    Karty:   50. Koulierakis (GRE), 66. Konstantelias (GRE), 90+3. Zafeiris (GRE) – 25. Källman (FIN), 90+4. Peltola (FIN)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 5:0. Střely mimo: 3:4. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:8.
    Řecko: Vlachodimos – Rota, Mavropanos, Koulierakis, Tsimikas – Mantalos (65. Siopis), Bouchalakis (65. Zafeiris) – Chatzigiovanis (46. Konstantelias), Bakasetas (C) (77. Pavlidis), Pelkas – Ioannidis (77. Vagiannidis).
    Náhradníci: Mandas, Tzolakis – Douvikas, Galanopoulos, Giannoulis, Tzolis, Chatzidiakos.

    Trenér: Ivan Jovanović

    Finsko: Hrádecký (C) – Staahl, Hoskonen, Ivanov, Galvez – Peltola, Schüller (45. Nissilä) – Antman (62. Keskinen), Kamara (82. Walta), Lod (62. F. Jensen) – Källman (62. Pohjanpalo).
    Náhradníci: Joronen, Sinisalo – Niskanen, Pukki, Tenho, Uronen, Väisänen.

    Trenér: Markku Kanerva

    Rozhodčí: Schnyder – M. Zürcher, B. Zürcher (SUI)