Albánie – Gruzie 0:1 (kon.) | Česko – Ukrajina 3:2 (kon.) | Irsko – Řecko 0:2 (kon.)
Anglie – Finsko 2:0 (kon.)
konec
Česko
3:2 (2:1)
Ukrajina
Úterý 10.09.2024, 20:45 • Fortuna Arena, Praha • Liga národů UEFA - Liga B • Skupina 1
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký večer z pražského Edenu, kde se český národní tým pokusí složit reparát za velmi nepovedený duel v gruzínském Tbilisi, kde v sobotu podlehl tamní reprezentaci vysoko 1:4.

    Proti českému týmu se dnes postaví Ukrajina, která rovněž vstoupila do Ligy B v rámci Ligy národů UEFA prohrou, na trávníku pražské Sparty na Letné nestačila výsledkem 1:2 na Albánii.

    Oba celky se utkaly už v úvodním ročníku Ligy národů v roce 2018, kdy Ukrajinci zvítězili v Uherském Hradišti 2:1 a poté i v Charkově 1:0. Dosud poslední vzájemný duel se odehrál takřka na den přesně před třemi lety v Plzni, kde Matěj Vydra brankou v 94. minutě vyrovnal na 1:1.
     
    Česko

    Utkání v Tbilisi bylo čtvrtým soutěžním pro Ivana Haška v roli staronového trenéra českého národního týmu, přičemž stále čeká na své první vítězství.

    V úvodu jeho angažmá se Česku dařilo v přípravných zápasech, když postupně vyhrálo v Norsku 2:1, stejným výsledkem nad Arménií i Severní Makedonií a Maltu Češi zdolali jasně 7:1. Na mistrovství Evropy však na úvod prohráli 1:2 s Portugalskem, poté remizovali 1:1 s Gruzií a v rozhodujícím utkání o postup ze skupiny prohráli 1:2 s Tureckem.

    V prvním utkání letošní Ligy národů v Gruzii Češi prohrávali v poločase penaltovou trefou Kvaracchelijy z 33. minuty. Bídná první polovina druhého poločasu pak přinesla další tři branky v české síti, postupně se o ně postarali Čakvetadze, Mikautadze a Kočorašvili. O čestnou branku českého týmu se postaral v 80. minutě utěšenou ranou Lukáš Kalvach.
     
    Ukrajina

    Také Ukrajina se rozloučila s mistrovstvím Evropy už v základní skupině. Nutno dodat, že ji k lepšímu než čtvrtému místu ve skupině nestačily ani téměř neuvěřitelné čtyři body, neboť všechny čtyři týmy uhrály shodný počet bodů.

    Ukrajinu nakonec poslala domů vysoká prohra 0:3 s Rumunskem hned na úvod celého turnaje. Poté sice uhrála dva velmi dobré výsledky, když porazila Slovensko 2:1 a remizovala s Belgií 0:0, vzhledem k negativnímu skóre ale zůstala v tabulce poslední.

    Vzhledem k setrvávající špatné situaci v zemi Ukrajina odehrála v Praze již svůj první zápas v tomto vydání Ligy národů. Na Letné „hostila“ Albánii a ve 49. minutě ji dostal do vedení Konoplja, ovšem Albáncům se poměrně rychle povedlo otočit utkání brankami Ismajliho a Asaniho.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Kovář – Vitík, Krejčí, Zelený – Coufal, Souček (C), Červ, Provod – Černý, Šulc – Chorý.
    Náhradníci: Zadražil, Markovič – Zima, Hranáč, Hložek, Schick, Čvančara, Kušej, Kalvach, Lingr, Král.
    Trenér: Ivan Hašek

    Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stěpaněnko – Jarmolenko (C), Šaparenko, Zinčenko, Mudryk – Vanat.
    Náhradníci: Buščan, Lunin – Bondar, Konoplja, Talověrov, Malinovskyj, Kabajev, Jaremčuk, Sudakov, Cygankov, Bražko, Pichaljonok.
    Trenér: Sergej Rebrov

    Rozhodčí: Beaton – McFarlane, McGeachie (vš. Skotsko).
     
    Na trávníku už se oba celky čile rozcvičují. Tribuny se zatím zaplňují pozvolna, nutno však dodat, že vzhledem k dění před Edenem bude mít Ukrajina v zádech velkou podporu.
     
    Trojice skotských rozhodčích v čele s Johnem Beatonem přivedla fotbalisty na trávník, před námi jsou státní hymny.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujal Lukáš Červ a je rozehráno! Češi oblékli červené dresy, Ukrajina hraje celá ve žlutém.
     
    2
    Ukrajinci se pokusili o rychlou souhru ve středu hřiště, následnému průniku Vanata po útočné polovině vystavil stopku výborně načasovaným skluzem Tomáš Souček.
     
    3
    Skupina zhruba dvou set členů na severní tribuně se snaží rozproudit české zastoupení v ochozech skandováním „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!“.
     
    3
    Dlouhý aut Vladimíra Coufala do ukrajinského pokutového území byl prodloužen k brankáři Trubinovi.
     
    5
    Ukrajinská část publika se marně dožadovala pokutového kopu po střetu Vanata s Ladislavem Krejčím v českém pokutovém území.
     
    6
    Ukrajinští fanoušci o sobě dávají slyšet ještě hlasitěji, atmosféra je dnes v Edenu skutečně výborná.
     
    7
    Lukáš Provod u postranní čáry nedovoleně srazil Tymčyka, následovat bude standardní situace pro Ukrajinu.
     
    8
    Po Mudrykově centru do pokutového území hlavičkoval Matvijenko nad branku hájenou Matějem Kovářem.
     
    9
    Václav Černý procedil svůj dlouhý pas do pokutového území ukrajinskou obranou a našel u vzdálenější tyče naprosto osamoceného Jaroslava Zeleného, tomu však brankář Trubin dokázal zmenšit úhel a vyrazit střelu sparťanského zadáka!
    9. Zelený v první větší šanci, zároveň ale i v ofsajdu
     
    10
    Na opačné straně došlo k obrovskému nedorozumění mezi Krejčím a Vitíkem, přihrávku prvního jmenovaného do vlastního pokutového území vystihl Vanat, jeho střelu Vitík stačil odrazit k Tymčykovi, jenž následně přestřelil českou branku.
    10. Krejčího hrubku napravil skluzem Vitík
     
    12
    Pavel Šulc se snažil obrat Mudryka o míč u rohu pokutového území Ukrajinců, ovšem pomohl si nedovoleným zákrokem.
     
    13
    Útočná snaha českého týmu je zakončena nedovoleným zákrokem Součka v soupeřově pokutovém území.
     
    15
    Češi rozehrávají od obranné formace, v rozehrávce jim pomáhá i Matěj Kovář.
     
    16
    Dlouhé přenesení Součka si u levé postranní čáry zpracoval Provod, o poznání hůře si pak při podobné souhře na opačnou stranu vedli přihrávající Červ a zpracovávající Coufal, jemuž míč odskočil do zámezí a na dálku gestikuloval na svého spoluhráče, že mu měl přihrát spíše dopředu než dozadu.
     
    17
    Zelený z levé strany pronikl do pokutového území a našel před brankou Provoda, jeho střela je sražena k Anatoliji Trubinovi.
     
    18
    Lukáš Provod se podél levé postranní čáry protáhl kolem Olexandra Tymčyka, následný prudký centr před branku nenašel nikoho v červeném. Češi se pak ještě dostali k odraženému míči, jejich snaha ale skončila Černého posunutí míče k brankáři Trubinovi.
     
    21
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi se ujímají vedení! Vladimír Coufal u rohového praporku udržel míč ve hře, poté byla jeho přihrávka odražena k Václavu Černému, jenž stříleným pasem našel před brankou nabíhajícího PAVLA ŠULCE, jenž ve skluzu zakončoval do takřka prázdné branky!
    21. Pavel ŠULC - 1:0
     
    22
    Ukrajinci se pokusili o rychlý kontr do otevřenější české obrany, Šaparenko si na levé straně u rohu pokutového území navedl míč na pravačku, následnou střelu zablokoval Martin Vitík.
     
    23
    Mychajlo Mudryk dostal příliš dlouhý pas po levé straně, bude se kopat od branky Matěje Kováře.
     
    25
    Po odrazu míče do zámezí mohou vhazovat Ukrajinci, poblíž jejich lavičky se toho ujal Olexandr Tymčyk.
     
    26
    Ukrajinští fotbalisté při rozehrávce ve středu hřiště na chvíli přestali hrát, když se na trávníku svíjel Andrij Jarmolenko, brzy však vstal na nohy a souhra Východoevropanů může pokračovat.
     
    28
    Olexandr Zinčenko si naběhl takřka až na hrot, kde dostal přihrávku od Mykolenka, následná střela Zinčenka byla zablokována.
     
    30
    Ladislav Krejčí v souboji s Vanatem u postranní čáry vybojoval autové vhazování, v blízkosti laviček vhazuje Lukáš Provod.
     
    32
    Ukrajinci se usadili u českého pokutového území, ovšem díky aktivní defenzivě domácího celku se museli vrátit do středu hřiště.
     
    33
    Nákop Jarmolenka do pokutového území si před Vladimirem Vanatem pohlídal Martin Vitík.
     
    33
    Po střetu s Olexandrem Zinčenkem zůstal na trávníku ležet Lukáš Červ a následovat bude standardní situace pro český tým, prakticky vůbec první v zápase.
     
    34
    Centr Václava Černého si pohlídal Anatolij Trubin a nadvakrát zkrotil míč do svých rukavic.
     
    35
    Mychajlo Mudryk se prohnal po levé straně, následný centr odhlavičkoval za branku Martin Vitík.
     
    35
    Na Mudrykův centr od praporku si u přední tyče naskočil Ilja Zabarnyj a hlavičkou zády k brance otřel míč o břevno české branky!
    35. Zabarnyjho hlavička se otřela a horní tyč české branky
     
    37
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Vyrovnáno! Z levé strany odcentroval Šaparenko a před branku se přes Jaroslava Zeleného protlačil k úspěšné hlavičce VLADYSLAV VANAT!
    37. Vladyslav VANAT - 1:1
     
    39
    O českou odpověď se pokusil Václav Černý, jenž se do míče opřel z velké dálky, ovšem jeho skákavá střela zamířila za vzdálenější tyč ukrajinské branky.
     
    41
    Lukáš Červ ve středu hřiště vlétl do rozehrávky Tymčykovi a vynutil si nedovolený zákrok ukrajinského fotbalisty.
     
    42
    Ilja Zabarnyj se dlouhým nákopem pokusil přenést míč k levé postranní čáře, Mykolenkovi se jej ale nepovedlo udržet ve hřišti.
     
    44
    Přihrávka Jaroslava Zeleného byla s trochou štěstí sražena k naprosto volnému Tomáši Součkovi, ten pálil okamžitě z první, ovšem levačkou po zemi mimo ukrajinskou branku.
     
    45
    S centrem Václava Černého si ukrajinská defenziva poradila.
     
    45+1
    Hlavní arbitr John Beaton k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává dvě nastavené.
     
    45+2
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi se ve velkém počtu dostali před ukrajinskou branku a podruhé vedou! Centr Václava Černého nedokázal v tísni zakončit Ladislav Krejčí, ovšem odražený míč dokázal do sítě napálit PAVEL ŚULC a skóruje dnes podruhé!
    45+2. Pavel ŠULC - 2:1
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Ve velmi atraktivním prvním poločase hraném ve skvělé atmosféře Fortuna Areny dokázal dvakrát skórovat Pavel Šulc a zařídil českému týmu vedení 2:1.

    První branku plzeňský fotbalista vstřelil tečí stříleného pasu Václava Černého. Ukrajinci vyrovnali ve 37. minutě díky Vanatově trefě zblízka po centru Šaparenka. Těsně před odchodem do šaten však Pavel Šulc skóroval podruhé, když napálil do sítě odražený míč po závaru v pokutovém území.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po změně stran se pokračuje v zahajovacích sestavách.
     
    47
    Ladislav Krejčí dostává žlutou kartu za zákrok na Vladyslava Vanata.
     
    48
    Martin Vitík přerušil rychlejší ukrajinskou akci po levé straně jen faulem na Mudryka za žlutou kartu.
     
    49
    Vladimír Coufal se u útočného rohového praporku snažil probít k míči přes Mykolu Matvijenka, ovšem pomohl si nedovoleným zákrokem.
     
    51
    Ukrajinci zahrozili po centru z pravé strany, Mudryk se pokusil o zakončení „nůžkami“, střela mu nesedla, ovšem míč dorazil k volnému Mykolenkovi, jehož střela byla zablokována.
     
    54
    Dvakrát během chvíle byl v akci Václav Černý, nejdříve byla jeho střela levačkou z dálky zablokována, poté při návratu dozadu fauloval rozběhnutého Mudryka a stává se třetím žlutě napomenutým českým fotbalistou.
     
    56
    Poprvé výrazněji zahrozil dosud neviditelný Andrej Jarmolenko, jenž se uvolnil v pokutovém území českého týmu, následná střela byla zablokována.
     
    57
    Ukrajinci vybojovali rohový kop a stěhují se před českou branku.
     
    57
    Mudrykův roh mířil před branku do míst, kam si nenabíhal vůbec žádný ukrajinský fotbalista.
     
    58
    Pro další Mudrykův centr si s jistotou došel Matěj Kovář.
     
    60
    Nepovedená ukrajinská souhra u postranní čáry, Zinčenkovi se nepovedlo zpracovat těžkou přihrávku a vhazovat může Vladimír Coufal.
     
    61
    Ilja Zabarnyj se prosmýkl po pravé straně pokutového území, následná přihrávka na Jarmolenka je odražena na další rohový kop.
     
    62
    Další neúspěšná ukrajinská akce, Mudryk na pravé straně centroval už zpoza brankové čáry. Po střetu s ním se velmi těžce zvedá z trávníku Pavel Šulc.
     
    64
    Po střetu s Vitalijem Mykolenkem dostává žlutou kartu Tomáš Souček.
     
    64
    Po centru Zinčenka z následné standardní situace se před brankou objevil naprosto osamocený Vladyslav Vanat, davy Ukrajinců v hledišti už začaly jásat, Vanat ale zakončoval jen vedle české branky!
    64. Vanat zakončil těsně vedle české branky
     
    65
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Lukáš Provod, přichází Ondřej Lingr.
     
    65
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Václav Černý, přichází Adam Hložek.
     
    67
    Ondřej Lingr pronikl po levém křídle do pokutového území, následný pas se odrazil za pokutového území k Lukáši Červovi, jehož střela bez přípravy postrádala přesnost.
     
    68
    Jaroslav Zelený dostává žlutou kartu za podražení Andreje Jarmolenka ve středu hřiště.
     
    68
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Andrij Jarmolenko, přichází Viktor Cygankov.
     
    68
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Mykola Šaparenko, přichází Georgij Sudakov.
     
    69
    Po Mudrykově centru ze standardní situace se marně dral do zakončení Ilja Zabarnyj, ve skluzu pouze prodloužil míč za českou branku a rozehrávat bude Matěj Kovář.
     
    70
    Po pěti Češích se prvním Ukrajincem se žlutou kartou na kontě stává Sudakov za zákrok na Lukáše Červa.
     
    72
    Mychajlo Mudryk se v českém pokutovém území prokličkoval do pokutového území, následná přízemní střela mířila za vzdálenější tyč české branky.
     
    73
    Dnešní atraktivní duel ve Fortuna Areně sleduje 18 722 diváků.
     
    74
    Tomáš Chorý na levé straně vybojoval autové vhazování a čeští fanoušci sedící za ukrajinskou brankou si přejí gól.
     
    76
    Autové vhazování se kvůli ošetření Pavla Šulce protáhlo, poté došlo jen k autu nakrátko a vrácení míče do středu hřiště.
     
    77
    U videa se zkoumá možná ruka Ukrajinců v jejich pokutovém území a rozhodčí Beaton se běží podívat na monitor!
     
    78
    Po hlavičce Ladislava Krejčího Mykola Matvijenko skutečně zahrál rukou a skotský arbitr nařizuje pokutový kop pro český tým!
    78. Ruka v pokutovém území znamená pokutový kop pro český tým!
     
    78
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Taras Stěpaněnko, přichází Ruslan Malinovskyj.
     
    78
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Vladyslav Vanat, přichází Roman Jaremčuk.
     
    80
    Česko právě vstřelilo branku!
    Exekuce pokutového kopu se ujal TOMÁŠ SOUČEK a mířil přesně k pravé tyči, brankář Trubin skočil na opačnou stranu a byl zcela bez šance!
    80. Tomáš SOUČEK - 3:1
     
    81
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Tomáš Chorý, přichází Patrik Schick.
     
    81
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Pavel Šulc, přichází Vasil Kušej.
     
    81
    Vitalij Mykolenko neudržel míč u rohového praporku na české polovině hřiště, následně stáhl k zemi Vasila Kušeje, žlutou kartu pak dostává Roman Jaremčuk za nakopnutí míče po odpískání.
     
    83
    Vasil Kušej se uvolnil na pravém křídle, následný střílený centr nedokázal nabíhající Patrik Schick usměrnit do sítě.
     
    84
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Máme tu zaděláno na drama! Na přesný centr Cygankova si ke vzdálenější tyči naběhl GEORGIJ SUDAKOV a přes Vladimíra Coufala dokázal skórovat!
    84. Georgij SUDAKOV - 3:2
     
    84
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Olexandr Zinčenko, přichází Olexandr Pichaljonok.
     
    86
    A znovu bylo horko před českou brankou! Při rychlé ukrajinské souhře Mudryk přihrál volnému Pichaljonokovi, jeho tečovaná střela ale doputovala přímo do náruče Matěje Kováře.
     
    88
    Neúspěšná ukrajinská souhra u pravé postranní čáry, Češi mohou vhazovat.
     
    89
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Lukáš Červ, přichází Alex Král.
     
    90+1
    Rozhodčí Beaton oddaluje závěrečný hvizd o šest nastavených minut.
     
    90+1
    Ukrajinci rychlou akcí po pravé straně vybojovali rohový kop, když Cygankovovu přihrávku srazil za brankovou čáru jeho spoluhráč z Girony Ladislav Krejčí.
     
    90+1
    Po rohu se hosté nijak neprosadili a musí zase hrát ze středu hřiště.
     
    90+2
    Centr Sudakova prodloužil za českou branku Jaroslav Zelený, následovat bude další rohový kop.
     
    90+2
    Do střely Malinovského z dálky vletěl Lingr a na hranici sebeobětování ji srazil na další ukrajinský roh.
     
    90+3
    Ukrajinci zahrávali nakonec hned čtyři rohy během dvou minut, ovšem ohrozit branku Matěje Kováře se jim nepovedlo.
     
    90+4
    Teď už musel Matěj Kovář vytasit důležitý zákrok po tvrdé střele Sudakova!
    90+4. Kovář drží český tým v jednobrankovém vedení!
     
    90+4
    Další roh hosté rozehráli nakrátko, zpoza pokutového území se znovu opřel do míče dělostřelec Malinovskyj, také jeho další střela ale byla zablokována.
     
    90+6
    Centr Malinovského přeletěl všechny fotbalisty před českou brankou, k radosti domácí části publika se bude kopat od branky Matěje Kováře. To vše v úvodu již poslední avizované minuty nastavení.
     
    90+6
    Adam Hložek si od postranní čáry navedl míč k hranici pokutového území, následná střela končí v náruči brankáře Trubina.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Dobojováno! Český národní tým dosáhl velmi cenné výhry, když poráží v Edenu Ukrajinu 3:2!

    Hlavní zásluhu na dnešní výhře měl Pavel Šulc, jenž dvěma brankami zařídil poločasové vedení 2:1. Po změně stran zvýšil český náskok penaltovou trefou kapitán Tomáš Souček, Ukrajincům už se povedlo pouze snížit díky Sudakovovi.
     
    STATISTIKY

    Střely celkem: 13 – 19
    Střely na bránu: 4 – 5
    Střely mimo bránu: 4 – 6
    Zablokované střely: 8 – 5

    Držení míče: 49% – 51%
    Rohové kopy: 0 – 8
    Ofsajdy: 1 – 0

    Fauly: 16 – 16
    Žluté karty: 5 – 2
    Červené karty: 0 – 0
     
    V druhém utkání první skupiny v Lize B Albánie v domácím prostředí podlehla Gruzii brankou Kočorašviliho 0:1 a Gruzie je tak v čele tabulky s plným počtem šesti bodů, druzí Albánci i třetí Češi mají po třech, Ukrajinci jsou zatím bez bodu.

    V říjnovém programu skupiny Česko na Letné přivítá Albánii a poté se v polské Vratislavi střetnou s Ukrajinou. (23:51:09)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 21. Šulc (Černý), 45+2. Šulc, 80. Souček (pen.) – 37. Vanat (Šaparenko), 84. Sudakov (Cygankov)

    Karty:   47. Krejčí (CZE), 48. Vitík (CZE), 54. Černý (CZE), 64. Souček (CZE), 68. Zelený (CZE) – 81. Jaremčuk (UKR)


    Česko: Kovář – Vitík, Krejčí, Zelený – Coufal, Souček (C), Červ (89. Král), Provod (65. Lingr) – Černý (65. Hložek), Šulc (81. Kušej) – Chorý (81. Schick).
    Náhradníci: Zadražil, Markovič – Zima, Hranáč, Čvančara, Kalvach.

    Trenér: Ivan Hašek

    Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stěpaněnko (78. Malinovskyj) – Jarmolenko (C) (68. Cygankov), Šaparenko (68. Sudakov), Zinčenko (84. Pichaljonok), Mudryk – Vanat (78. Jaremčuk).
    Náhradníci: Buščan, Lunin – Bondar, Konoplja, Talověrov, Kabajev, Bražko.

    Trenér: Sergej Rebrov

    Rozhodčí: Beaton – McFarlane, McGeachie (vš. Skotsko)

    Diváci: 18 722