Tisková konference Českého florbalu (kon.) | Tisková konference HC Vítkovice Ridera (kon.)
Tisková konference HC Energie Karlovy Vary (zruš.) | Tisková konference Mountfieldu HK (kon.)
Tisková konference BK Mladá Boleslav (kon.)
konec
Tisková konference Českého florbalu před startem sezony 2024/2025

Středa 11.09.2024, 11:00Tiskové konference
     
    Tím také skončila oficiální část tiskové konference. Přejeme hodně štěstí. (11:57:06)
     
    Novák o MS žen na domácí půdě: Vypadá to velmi dobře. Česká vláda nás zařadila mezi čtyři nejdůležitější akce příštího roku. Na základě toho nám přidělila i podporu. Mistrovství světa žen v České republice je zařazeno mezi nejdůležitější sportovní eventy v ČR. Do konce roku bychom rádi chtěli spustit ticketing a zatím nabíráme lidské zdroje, abychom byli vše schopni zvládnout tak, jak jsme sami zvyklí.
     
    Mistrovství světa juniorů se bude konat od 8. do 12. května ve Švýcarsku, Světové hry se budou konat v Číně a zatím je jistota, že se sem kvalifikovaly české ženy. Muži by se museli umístit do pátého místa na MS v Malmö.
     
    Mistrovství světa mužů se bude konat od 7. do 15. prosince ve švédském Malmö. Ve skupině se Češi poměří s Norskem, Německem a se Švýcarskem. Čtvrtfinále by mělo přijít ke slovu ve čtvrtek večer.
     
    Barbora Husková o kempu v Kutné Hoře: Bylo to velmi fyzicky náročné, nebylo moc času na odpočinek. Času do mistrovství světa není zase tolik, musíme proto využít každé volné chvíle ke kvalitní přípravě. Zahrát si na domácím šampionátu před domácím publikem je velká motivace se dostat do kádru. Myslím si, že to na EFT doma bude hodně podobné jako na domácím mistrovství světa. Čeští fanoušci za to umí vzít a rozhodně se máme na co v Karlových Varech těšit.
     
    Hemerka: Zápas se Švédskem jsme odehráli velmi kvalitně, bohužel jsem nedokázali vyhrát. Dobře jsme odehráli i duel s Finskem. Bohužel se Švýcarskem to nevyšlo. Dominovali jsme polovinu zápasu, ale pak jsme inkasovali dva tři góly, které nás položily. EFT je každopádně jen mezistupeň, není to tak, že bychom se soustředili na každou akci zvlášť. Naším cílem je především úspěch na mistrovství světa. Víme, že na to máme a ten trend je dobrý. Pro nás je důležité, že můžeme porazit Švédy a Finy a cílem je především uspět na MS. Musíme se více soustředit na neočekávané situace v zápasech, ať už to jsou rozhodčí nebo nepříznivé situace. Jsme na dobré cestě a kolektiv máme opravdu výborný. Musíme už jen vyladit herní detaily a hurá na mistrovství.
     
    Muži hráli na EFT ve Švýcarsku, porazili Finy a prohráli se Švédskem a se Švýcarskem. Junioři prohráli s Finskem, porazili Lotyšsko a Švýcarsko.
     
    Daniel Novák: BigBoard Superfinále zatím nemá svůj pevný termín, zatím je to stanovené na 26. – 27. dubna. Potřebujeme však najít shodu s ostatními sporty, které se potkávají v O2 areně. Termínovka hokeje je podrobována nějaké diskuze a během dvou až tří měsíců budeme vědět termín, který pak následně finálně oznámíme. Chceme předejít situaci, která nastala v loňském roce, kdy tam došlo ke kolizi s pražskou Spartou.
     
    Husková: Naším největším soupeřem bude patrně Chodov. Ten se v naší kabině zmiňuje asi nejvíce. Nové dresy se mi moc líbí, na první pohled se mi vybavila švédská Storvreta. Je tam jednoduchost a má to pro nás určitý význam.
     
    Barbora Husková o přestupu do Tatranu: Přestup z Vítkovic do Tatranu byl výstupem z komfortní zóny. Všichni mi však přestup hodně ulehčili a usnadnili. Ve Vítkovicích byly podmínky na úplně jiné úrovni. Spousta i chlapských týmů by asi koukala, jaké podmínky nám tam vytvořili. V Tatranu sice takové podmínky nejsou, ale zase stavíme na jiných pilířích a i tato cesta může skončit úspěšně. Já osobně mám nejvyšší cíle, ale vždycky budu chtít vyhrát a stejně to máme nastavené i v Tatranu. Postupnými krůčky si půjdeme za našimi cíli.
     
    Historické milníky ČEZ extraligy: Marcela Urbanová odehraje jako první 20. sezonu v extralize. Barbora Husková může například dosáhnout na 350. bod.
     
    Vendula Beránková posílila Vítkovice ze švýcarského Churu a původně hrála v Tatranu Střešovice. Barbora Husková se pak přesunula z Vítkovic do Střešovic. Michaela Mechlová se z Finska vrací do Střešovic, Monika Šolleová pak z Tatranu Střešovice do Bulldogs Brno.
     
    ČEZ extraliga 2024/2025 má tento název letos už podruhé.

    Mlčoušek k tomu doplňuje: Startuje také tento víkend s jedenácti účastníky. Jediným nováčkem je Dobruška, která okusí tuto soutěž poprvé ve své historii. V prvním kole se ale nepředstaví, má volný los. Základní část skončí na začátku března, následuje čtvrtfinále a semifinále na čtyři vítězná utkání a Superfinále se hraje ve stejný den jako to mužské. Prvním vrcholem je televizní utkání Olomouce s Ostravou.
     
    Hemerka o trenérovi Mladé Boleslavi Joonasi Naavovi: V kontaktu jsem s ním od juniorské repre. Funguje tu skvěle, ve florbalu se pohybuje přes třicet let a hodně tomu rozumí. Přinesl novou energii a nový svěží vítr. Pracuje hodně individuálně s hráči, bavíme se face to face. Výborně nás připravuje na vybrané momenty.
     
    Hemerka o treblu Tatranu: Bylo by to samozřejmě pěkné zopakovat, ale je to velmi náročné. Všechna čest Tatranu, který to zopakoval. Víme, že se to neděje každou sezonu a bude to hodně náročné.
     
    Hemerka o návratu: Návrat byl docela náročný. Ve Finsku jsem odehrál přes šedesát zápasů, bylo tu náročné a vypjaté play-off. Vrátil jsem se do Česka na nějakých deset dnů a musel jsem rychle naskočit do procesu trénování. Psychicky to nebylo nejlehčí. Ale příprava je za námi, začíná sezona, ve které je spousta vrcholů, ať už liga, MS nebo Champions Cup. Chci se na to připravit co nejlépe to půjde. Bolka má ambice nejvyšší. Chceme dojít co nejdále to půjde a prezentovat se kvalitním útočným florbalem a určitě chceme postoupit přes Zug, byť má výborné individuality. Odevzdáme tu všechno a snad to nakonec bude stačit.
     
    Adam Hemerka (Mladá Boleslav) o školení ze strany rozhodčích: Byla to pro mě zajímavá zkušenost pro mě i pro ostatní hráče. Ne vždy máte možnost si popovídat s rozhodčími. Snažili jsme se posouvat situace, jak bychom chtěli, aby se to pískalo. Myslím si, že to bylo ku prospěchu věci a snad se na tom bude pracovat i dál.
     
    Mlčoušek o rozhodčích: Zapojili jsme Kubu Formánka i Martina Koutného a chtěli bychom detailněji rozebírat několik konkrétních utkání.
     
    Mlčoušek o práci s rozhodčími: Začali jsme s reprezentačním úsekem a repre trenérem sjednocovat pohled na hru mezi hráči a trenéry na straně jedné a rozhodčími a delegáty na straně druhé. Během minulé sezony se uskutečnilo několik seminářů, které vedl Jaroslav Berka. Odezva byla poměrně pozitivní, tak v červnu už proběhlo větší setkání workshopového rázu. Setkali se zde elitní rozhodčí a delegáti tak, aby se pohled na situace co nejvíce sblížil na obou stranách. Chceme, aby posuzování situací odpovídalo stávající intenzitě hráčů.
     
    Rekrod může překonat Jiří Curney svým 572. zápasem. Marek Vávra bude útočit na 800. bod, Jiří Curney pak na 1200. bod. Štěpán Slaný má před sebou metu 400 zápasů, Radim Křenek je devět zápasů od rekordního zápisu a mohl by zaznamenat 423. zápas v základní části nejvyšší české soutěže.
     
    Do Livesport Superligy přišel z Finska Adam Hemerka, stejně jako Petr Majer. Joakim Lund pak přichází ze St. Gallenu do Mladé Boleslavi. Patrik Šebek z Bohemians pak posílil Střešovice.
     
    Novák o florbalu v Chemnitzu: Český florbal má ambici být hybatelem světového florbalu. Mohli bychom i zde pomoci jedné z největších evropských zemí. Věříme, že tento společný produkt by mohl více nastartovat florbal v této velké zemi. I my zde musíme cítit potřebu a to je, že chceme náš produkt Superligy postupně představovat i mimo Českou republiku. Chceme, aby naše liga působila ještě více dominantněji než působí teď.
     
    Základní část tentokrát končí až v polovině března a na ní hned navazuje osmifinále a celé play-off, které vyvrcholí prostřednictvím Superfinále. Celkové boje se ukončí až o druhém květnovém víkendu barážovými souboji. Soutěž začne v Enteria areně duelem mezi Pardubicemi a Karlovými Vary. Historicky poprvé se pak nejvyšší česká soutěž bude hrát v zahraničí duelem v německém Chemnitz mezi Tatranem Střešovice a Bohemians.
     
    Daniel Novák: Cílem licenčního řízení je ochránit soutěže před problémy v různých oddílech. Chceme mít kontrolu nad tím jaké a jak silné oddíly vstupují do naších soutěží. Stalo se nám teď, že oddíl neplnil absolutně žádná ekonomická kritéria a nemohl být zařazen do nového ročníku soutěže.
     
    Zdeněk Mlčoušek: Livesport Superliga vstupuje do 32: ročníku. Obhájcem titulu je Tatran Střešovice, který vyhrál všechny tři soutěže, od nichž zasáhl. Nováčky soutěže jsou Kanonýři Kladno, kteří se představí opět po sedmi letech a také Bulldogs Brno, což je pravidelný účastník. Máme tu Sokoly Pardubice, kteří využili možnosti doplnit soutěž poté, co Black Angels nezískali licenci pro nejvyšší soutěž.
     
    Slovo nyní dostane Livesport Superliga.
     
    Novák o florbale v televizních obrazovek: Česká televize je stále velmi důležitý prvek v našem vysílání. Sporty TV rozšíří dostupnost florbalu a naší další kanály umožní mladším divákům, kteří už tolik nezapínají televizi, aby nás nezapínali.
     
    Klíčovou složkou je i pokračování televizního vysílání. Na ČT Sport proběhne první přenos mezi Olomoucí a Ostravou. Celkem se mohou fanoušci těšit na dvanáct až třináct zápasů ze základní části. Další duely pak budou vysílány na Sporty TV, konkrétně to bude výjezdní zápas z Chemnitzu Tatran – Bohemians.
     
    Do druhé sezony vstupuje videoplatforma ceskyflorbal.tv. Novák pokračuje: První rok vždy trochu bolí. Vždycky se potýkáte s porodními bolestmi. Máme produkt, který je hodný toho, aby byl o něj zájem. Před rokem jsem avizoval, že úspěchem bude více než dva tisíce předplatitelů. Úspěch se však dostavil. Těchto předplatitelů máme výrazně více. Věříme, že technická úroveň platformy je na takové úrovni, že osloví další diváky. Je zde možné sledovat všechny extraligové zápasy i souboje první ligy mužů.
     
    Pohár mistrů 2024 začíná na konci září. Vítkovické ženy se poměří s Zugem, Chodov pak s Klotenem. V mužích se Střešovice poměří s Wilerem-Ersingenem a Mladá Boleslav vyzve stejně jako ženy Vítkovic celek Zugu.
     
    Novák o finále poháru: Těším se moc, Zlín je krásné město a nabízí velmi kvalitní infrastrukturu a to je jeden z nejdůležitějších důvodů, proč je toto finále ve Zlíně. Florbal se snaží neustále růst divácky a ten zájem je kolem tisíce diváků na tento event. Bohužel nám ale neroste halová infrastruktura. Vzniká proto problém, že už máme problémy tyto zápasy umisťovat do hal a často se musíme obracet na zimní stadiony.
     
    Sezona už letos začala vrcholovou částí Poháru českého florbalu, stejně tak i první kolo žen. S ohledem na Pohár mistrů se tradiční termín finále Poháru přesunul na únor a do Zlína.
     
    S novým partnerem, společností KFC, už také proběhl první ročník KFC Street Floorball League. Poprvé tady proběhl turnaj po celý víkend, bylo také možné zajít na koncert a užít si festival zábavy a sportu na celý víkend.
     
    Fanoušci florbalu se navíc mohou těšit i na nové dresy, jako první s nimi nastoupí ženy na EFT v Karlových Varech. Měly by být představeny v průběhu listopadu.
     
    Daniel Novák o jednáních se skupinou ČEZ: Skupina s námi bude i nadále u extraligy, tak i jako podpora naší velké akce, tedy mistrovství světa v Brně a v Ostravě. Klíčová byla synergie mezi ČEZ a Českým florbalem. Český florbal chce zvýšit zájem žen o florbal, v ČEZ chtějí zvýšit zájem žen o energetiku. Tímto směrem bychom se chtěli posouvat dál.
     
    Daniel Novák: Livesport je firma, která se dokázala prosadit mezinárodně a takto bychom se chtěli profilovat i jako Český florbal. Máme před sebou poslední rok spolupráce a chceme, aby v nějaké formě pokračovala dál. Chtěli bychom ve spolupráci s Livesportem také udělat nový pořad, který bychom společně spustili.
     
    Startuje celkem 32. florbalová sezona 2024/2025. Partnerem i nadále zůstává Livesport, jak u Superligy tak u reprezentace.
     
    Daniel Novák: Florbal byl navíc přeřazený do vyšší kategorie i vzhledem k olympijským hrám, další měsíce pro nás budou velmi důležité. Povedlo se nám navíc dát ven novou identitu Českého florbalu.
     
    Daniel Novák: Pevně věřím, že příští sezona bude ještě úspěšnější než letos. Měli jsme dobu bronzovou, věřím, že další sezona může být ještě lepší. Superfinále se nám minulý rok velmi podařilo, měli jsme divácké rekordy. Bojovali jsme s termínem, ale akce se nám velmi povedla a byly na ní velmi dobré ohlasy. Tatran navíc vyhrál Champions Cup a nebude úplně jednoduché, abychom to vyhrávali dál. Chceme, aby soutěž v podobném formátu pokračovala i dál.
     
    Tisková konference právě začala.
     
    Na tiskové konferenci jsou přítomni Zbyněk Mlčoušek (ředitel soutěží), Daniel Novák (prezident Českého florbalu), Adam Hemerka (MBO) a Barbora Husková (TAT).
     
    Český florbal stojí na prahu nové sezony Livesport Superligy. Titul z loňska obhajují hráči Tatranu Střešovicemi, jedinými dvěma nováčky jsou Bulldogs Brno a Kanonýři Kladno.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Radek Barkman