Osvětim – Salzburg 2:3 (po pr.) | Skellefteå – Pelicans Lahti 4:2 (kon.) | Eisbären – Pardubice 3:2 (3:2 po s.n.)
Zürich – Straubing 3:2 (kon.) | Sheffield – Sparta 5:1 (kon.)
konec
Skellefteå AIK
4:2 (2:0, 0:0, 2:2)
Pelicans Lahti
Pátek 13.09.2024, 19:00 • Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå (SWE) • Hokejová Liga mistrů • 3. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Příjemný páteční podvečer všem hokejovým fanouškům. Od 19 hodin se v rámci hokejové Champions League utkají domácí AIK Skellefteå s finským klubem Pelicans Lahti. Jako favorit do dnešního utkání vstupuje domácí celek z Švédska, který zatím získal čtyři body, o dva více než Pelikáni. Kdo si tři body připíše po dnešním zápase?
     
    Skellefteå AIK
    Hokejový klub z severovýchodní části Švédska je hokejovým mistrem své země. V minulé sezoně totiž Skellefteå porazila ve finále Rögle a po vítězství v sérii poměrem 4:1 zvedla nad hlavu trofej pro vítěze nejvyšší švédské ligy.
    Do skupiny hokejové Ligy mistrů vstoupili svěřenci kouče Roberta Ohlssona na půdě rakouského Salzburgu. Hosté se dostali do vedení po osmi minutách, to nakonec udrželi až do konce a po výsledku 4:3 si připsali první tři body do tabulky. Na výhře se podílel hlavně dvougólový Andreas Johnsson. Ve druhém utkání pak hráči AIK přejeli do německého Straubingu, kde sice také vedli, ale v dlouhém oslabení ve třetí třetině inkasovali a duel musel až do nájezdů. V těch byli šťastnější domácí a Skellefteu porazili po rozstřelu 3:2. Švédové tak mají po dvou zápasech skupiny čtyři body.
     
    Pelicans Lahti
    Hokejový celek pocházející z finského města, ve kterém žije asi 120 000 obyvatel, se v minulém ročníku probojoval až do finále nejvyšší domácí soutěže, ve kterém ale nestačil na Tapparu a skončil po prohře v sérii 1:4 druhý.
    Hokejisté z Lahti vstoupili do skupiny Ligy mistrů na půdě švédského klubu Färjestad. O výsledku nakonec rozhodla druhá třetina, ve které vstřelili hosté hned pět branek, z toho dva v přesilové hře. Pelikáni se pokoušeli v poslední části o zdramatizování duelu, to ale nepřišlo a nakonec domácí prohráli na své půdě vysoko 0:5. Ve druhém domácím utkání se Lahti střetlo se švýcarským Servette Ženeva. Výraznou stopu v tomto zápase na straně domácích zanechalo i trio českých hráčů, kteří se podíleli na všech brankách finského klubu. Luboš Horký a Libor Zábranský zapsali po jedné brance, Michal Jordán ke gólu přidal i asistenci. Švýcarskému klubu se sice povedlo vyrovnat v závěru základní hrací doby, v nájezdech ale byli úspěšnější hráči Lahti a po výhře 5:4 si připsali první dva body.
     
    Úvodní sestavy:

    Skellefteå AIK: Lindvall (Hellnemo) – Pudas (C), Johansson, Bergqvist, Sundqvist, Nilsson, Lindgren, Granberg – Heikkinen, O. Lindberg (A), Hugg (A) – Eriksson, Lindholm, Dzierkals – Davidsson, V. Lindberg, Johnson – Vesterlund, Forsfjäll, Vuolett
    Trenér: Robert Ohlsson

    Pelicans Lahti: Patrikainen (Lindbom) – Riihinen, Vukojevic, Zábranský, Nieminen, Käyhkö, Kalynuk, Junkkari – Horký, Väänänen, Bryggman (A) – Tukiainen, Vilén (A), Kumpulainen – Bareš, Hirvonen, Roine (C) – Lindfors, Kumpula, Virtanen
    Trenér: Juhamatti Yli-Junnila

    Rozhodčí: T. Björk, L. Öhlund – T. Sörholm, R. Strömberg (vš. SWE).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Domácí hokejisté nastoupili v tradičních černožlutých barvách, hosté oblékli modré dresy.
     
    00:16
    První střelu na branku vyslal domácí obránce a kapitán Pudas, brankář Patrikainen ale bez problémů chytá.
     
    00:50
    Poprvé se do útočného pásma soupeře podívali i hráči Lahti, ale vlastní nepřesností se vyhnali až za svou branku.
     
    01:59
    Skellefteå právě vstřelila branku!
    Domácí hokejisté dlouho drželi puk u svých hokejek, v rozhodující chvilku se pak uvolnil Valter Lindberg a nahrál před branku osamocenému ANDREASI JOHNSONOVI, který procpal puk přes tělo brankáře Patrikainena – 1:0. Asistence: Valter Lindberg, Zeb Lindgren.
    01:59 JOHNSON - 1:0
     
    02:24
    Hosté se pokusili o rychlé srovnání stavu, brankář Lindvall ale kotouč za svá záda nepustil. Vzápětí byla ještě střela od obránce sražena do rohu.
     
    03:37
    První útok se v útočném pásmu nedokázal usadit na delší dobu, nicméně soupeř poté puk jen odevzdal.
     
    04:31
    Skellefteå chtěla vysoko napadat rozehrávku soupeře, ale nebyla úspěšná a na druhé straně byl v dobré pozici Hirvonen, ale nenahrál přesně.
     
    05:20
    Domácí hokejisté nemohli vydolovat puk od mantinelu, vzápětí navíc šli do útoku hráči Lahti, ale provinili se ofsajdem.
     
    06:11
    Čtvrtý útok Pelikánů nadělal soupeři velké problémy, do zakončení se tam tlačili Kumpula i Lindfors, ale ani jeden nevyzrál na brankáře švédského klubu.
     
    06:57
    S další akcí míří do útočného pásma zase domácí hokejisté.
     
    07:45
    Riskantní přechod do útoku domácím vyšel a Bryggman poté hledal křižnou přihrávkou obránce Nieminena, ale nenahrál přesně.
     
    08:38
    Hostující útočník Tukiainen dobře vyvezl puk z obranné třetiny, poté byl ostře atakován u mantinelu Forsfjäll, ale hlavní rozhodčí zůstali v klidu.
     
    09:56
    Nahrávka jednoho z Pelikánů nebyla přesná a do brejku chtěl kapitán Jonathan Pudas, ale neobdržel přesný pas.
     
    10:29
    Domácí hokejista Oskar Vuolett zezadu fauloval Nieminena a dostává dvě minuty.
     
    10:56
    Hned zkraje přesilové hry si hosté vypracovali dobrou příležitost, brankář Lindvall ale proti střele zblízka zasáhnul. Vzápětí Skellefteå vyhazuje.
     
    11:43
    Hosté kombinovali v útočném pásmu, celou akci zakončil střeleckou po nahrávce přes osu Tim Lindfors, švédský gólman se ale skvěle přesunul a nepustil puk za čáru.
     
    12:20
    Po vhazování se dostali hráči Lahti ještě k jedné střele, tu ale zblokoval obránce Sundqvist.
     
    13:05
    I po skončení přesilovky zůstali hosté u puku, vzápětí přiletěl od modré čáry ještě jeden pokus, ten byl ale tečovaný vedle branky.
     
    13:43
    Po delší odmlce ozkoušel pozornost brankáře Patrikainena domácí Rickard Hugg, finský gólman však byl připraven.
     
    14:22
    Skellefteå právě vstřelila branku!
    Hráči Lahti svou dobře rozjetou akci nezakončili, a tak do brejku zamířili domácí. JONATHAN PUDAS si vyměnil puk s Richardem Huggem a poté prostřelil brankáře Patrikainena střelou k vzdálenější tyči – 2:0. Asistence: Rickard Hugg.
    14:22 PUDAS - 2:0
     
    15:03
    Lindholm si střelu po přihrávce Vesterlunda rozmyslel, pálil až později Oskar Nilsson, ale jeho pokus až k brance neprošel.
     
    15:54
    Napadání domácích hokejistů vyneslo zisk puku, Pelikáni se budou muset zase bránit.
     
    16:32
    Nahození od modré čáry brankáři Patrikainenovi vypadlo, k jeho štěstí se však jeden z projíždějících útočníků švédského klubu nedokázal rychle zorientovat.
     
    17:11
    Kumpulainenova přihrávka na Bryggmana neprošla, na druhé straně nebezpečně posílal puk jeden z hostů, ale jeho nahrávka nenašla adresáta.
     
    17:44
    Českému útočníkovi Luboši Horkému byl odpískán ofsajd, bude se vhazovat ve středním pásmu.
     
    18:54
    Hosté nerozehráli svou akci přesně, nicméně ani Skellefteå nebyla v útoku úspěšná.
     
    19:35
    Lars Bryggman dobře zabojoval a ještě získal pro své barvy kotouč, následně vybídl ke střele Daniela Nieminena, ten však trefil jen blokující hokejku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po první třetině se stav zápasu hokejové Ligy mistrů mezi Skellefteou a Lahti příznivější pro domácí, kteří vedou 2:0.
    Na první gól jsme nemuseli čekat dlouho. Ve Švédsku ho totiž vstřelil už na konci druhé minuty domácí útočník Andreas Johnson, který využil přesné nahrávky od spoluhráče a překonal gólmana Patrikainena poprvé – 1:0. Hosté z Finska nebyli daleko od vyrovnání v dvanácté minutě, proti střele Lindforse v přesilové hře se ale výborně přesunul brankář Lindvall. Místo vyrovnání nakonec přišel druhý gól domácích hokejistů, když si kapitán Jonathan Pudas narazil puk s Huggem a poté prostřelil gólmana Pelikánů – 2:0.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:04
    První buly druhé třetiny vyhráli hokejisté hostujícího klubu z Finska.
     
    20:26
    Hned první ofenzivní akce domácích byla nebezpečná, Hugg ale nakonec nevystřelil.
     
    21:06
    Zábranský ztratil puk před svou brankou a po jeho hrubce střílel od modré jeden z obránců, ale brankář Patrikainen zasáhl.
     
    21:39
    Kompletní třetí útok švédského klubu vyústil v nahrávku LIndberga na lépe postaveného Johnsona, ten si ale trochu povyjel a nakonec nedostal puk přesně.
     
    22:54
    Granbergův střelecký pokus vyráží do rohu betonem hostující gólman, Lahti poté vyhazuje do středního pásma.
     
    23:29
    Skellefteå vstoupila do druhé části hry velmi aktivně a ve většině času se hraje v obranném pásmu hostů. Pro Lahti je úspěchem i vyhození puku.
     
    24:21
    Heikkinenova přihrávka sice byla sražena ven z útočné třetiny, nicméně švédský útočník si pro ni dojel a po jeho nahrávce musel do akce finský brankář.
     
    24:46
    Andreas Johnson dokázal usměrnit nástřel Pudase na branku, ale jen do prostoru, kde zasáhnul Patrikainen. Po následném buly střílel taky domácí kapitán Pudas, gólman Lahti znovu připraven.
     
    25:52
    Hráči Lahti se vůbec nemohou dostat z vlastního obranného pásma. Domácí tlak začíná být silnější a silnější.
     
    26:15
    Hosty ale zatím drží v druhé části brankář Hartikainen, který za svá záda nepustil ani pokus Dzierkalse.
     
    26:58
    I čtvrtý útok domácích dokázal dlouho držet puk v útočné třetině hřiště, hosté z Finska se ale nakonec ubránili.
     
    27:24
    Akci švédského klubu zastavil ofsajd, následuje vhazování ve středním pásmu.
     
    27:50
    Domácí kapitán Jonathan Pudas si v obranném rohu přidržel hokejku Kumpuly a dostává dvě minuty.
     
    28:10
    Hned po vhazování ale dokázali hráči domácího klubu vyhodit puk až za branku Pelikánů.
     
    28:56
    Vilénova přihrávka přeskočila Junkkarimu hokejku, hosté budou muset začínat zase až od své branky.
     
    29:48
    Český útočník Adam Bareš si dobře vybruslil a vypálil, brankář Lindvall toho sice moc neviděl, ale dokázal zasáhnout.
     
    30:31
    Výborný brankář Patrikainen! Domácí hokejisté postupovali po návratu Pudase na ledovou plochu ve třech, zakončení vyšlo po nahrávce Hugga na Erikssona, který ale tváří v tvář nepřekonal finského gólmana.
     
    31:33
    Další velká šance švédského klubu. Po dlouhém pasu z obranné třetiny se řítil na branku Lahti Jonathan Davidsson, který zvolil kličku do bekhendu, tu mu ale přečetl brankář hostů.
     
    32:26
    A znovu to v publiku jen zahučelo. Brankář Hartikainen totiž střelecký pokus Sundqvista vyrazil do horní tyče, od které se poté puk odrazil mimo branku.
     
    32:38
    Na druhé straně úspěšně zasáhnul gólman Lindvall, po reklamní pauze se bude vhazovat před jeho svatyní.
     
    33:15
    Johanssonova přihrávka na Heikkinena neprošla, švédský útočník ale dostal druhou šanci a napodruhé už byl s pasem přesný.
     
    34:10
    Pokus Petteriho Riihinena vypadl Lindvallovi, nejrychleji se ale zorientoval jeden z domácích obránců a puk včas odklidil.
     
    35:27
    Junkkari neposlal puk přesně Tukiainenovi, z následného protiútoku střílel Davidsson, ale brankář Lahti zasáhnul maskou.
     
    36:22
    Domácí obránce Nilsson byl pozdržen s rozehrávkou, neboť nějaký problém má jeden z rozhodčích.
     
    36:22
    Stále se nehraje, jeden ze sudích je teď u domácí střídačky a nechává se ošetřit kustode. Podle opakovaných záběrů asi dostal hokejkou do obličeje při vhazování.
     
    36:53
    Heikkinen posunul puk jen k hostům na druhou stranu pak chtěl zamířit Bareš, ale daleko se nedostal.
     
    38:11
    Domácí Lindholm byl jasně podražen Adamem Barešem, hlavní rozhodčí nechal švédskému celku výhodu, ta však zůstala nevyužita a český útočník je odeslán na trestnou lavici.
     
    38:48
    Hezká kombinační akce Skelleftei nakonec ve střelu nevypramenila, neboť Nilsson v dobré pozici promáchnul.
     
    39:23
    Oscar Lindberg už o chvíli později střílel, ale zblízka trefil jen blokujícího obránce Pelikánů.
     
    39:51
    Další pohledná akce domácích nebyla daleko od branky, po přiťuknutí puku zblízka zakončoval Anton Heikkinen, brankář Patrikainen ale dobře zasáhnul.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině jsme branku neviděli a skóre tak zůstává 2:0 pro domácí hokejisty.
    Skellefteå vstoupila do druhé části velmi aktivně a skoro vůbec nepouštěla soupeře přes modrou čáru. Tlak domácích přerušil až kapitán Pudas, který byl za vcelku zbytečné držení soupeřovy hole vyloučen. Po jeho návratu měl švédský celek několik šancí, za zmínku stojí třeba pokusy Davidssona nebo Sundqvista, brankář Hartikainen ale vždy dobře zasáhnul. To se potvrdilo i v posledních sekundách druhé periody, kdy zblízka vyrazil střelu Heikkinena.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:12
    Domácí hokejisté vstoupili do poslední třetiny ještě s pár sekundami přesilovky, tu už ale nedokázali využít.
     
    40:53
    Johansson ztratil při kličce na modré čáře puk, čehož chtěl využít Elias Vilén, ale jeho pokus byl sražen do ochranné sítě.
     
    41:37
    Nepřesný pokus od modré čáry se odrazil od zadního mantinelu příhodně k brankáři Patrikainenovi, který raději schoval kotouč pod rukavici.
     
    41:45
    Střela od jednoho z domácích hokejistů jen proletěla kolem finské branky.
     
    42:17
    Vyloučení v týmu Skellefteå AIK:
    Zeb Lindgren – 2 min., vražení na hrazení.
     
    42:43
    Tim Lindfors dostal hodně prostoru ke střele, tu také vyslal, brankář Lindvall si s ní však poradil a Skellefteå vzápětí vyhazuje.
     
    43:18
    Puk se tentokrát odrazil ze souboje mimo útočnou třetinu, Pelikáni jsou ale rychle zpátky u branky AIK.
     
    43:51
    Pelicans Lahti právě vstřelil branku!
    Hosté v přesilové hře snižují! Wyatt Kalynuk zakombinoval s Eliasem Vilénem, následně přišla svižná nahrávka nalevo pro TIMA LINDFORSE, který poté procpal kotouč přes tělo brankáře Lindvalla – 2:1. Asistence: Wyatt Kalynuk, Elias Vilén.
    43:51 Timo LINDFORS - 2:1
     
    44:17
    Domácí v plném počtu.
     
    44:51
    Domácí hráči sice v útočném pásmu úspěšně napadali a také získali puk, jenže brzo jej také ztratili.
     
    45:47
    Jonathan Pudas si podobně jako při svém prvním gólu najel před branku Patrikainena, tentokrát však na finského gólmana nevyzrál. Následná dorážka Davidssona navíc končí na tyči.
     
    46:32
    Na druhé straně zahrozili několikrát i hráči Lahti, ale domácí brankář Lindvall zatím drží vedení AIK.
     
    47:26
    Pelicans Lahti právě vstřelil branku!
    Hosté vyrovnávají stav dnešního utkání! Domácí Heikkinen byl zastaven dle rozhodčích čistě, a tak do protiakce zamířili hráči Lahti. Leevi Tukiainen se dostal k vyraženému puku, objel s ním branku a nahrál i s trochou štěstí KONSTU HIRVONENOVI, který poté trefil poloodkrytou branku – 2:2. Asistence: Leevi Tukiainen, Michael Vukojevic.
    47:26 HIRVONEN - 2:2
     
    47:56
    Domácí diváci sice nebyli s rozhodnutím rozhodčích spokojeni, ale branka normálně platí.
     
    48:43
    Teď jsou to právě Pelikáni, kteří jsou na koni. Znovu musel do akce brankář Gustaf Lindvall, tentokrát ale úspěšně přerušil hru.
     
    49:12
    Hosté se dostali docela snadno k puku, střelu od modré vyrazil švédský brankář a Junkkari se k hracímu předmětu nenatáhnul.
     
    49:56
    Domácím teď zafungoval presink a získali puk na své hokejky, ale zakončit nedokázali.
     
    51:07
    Druhý útok Lahti sice nedokázal udržet útočné pásmo, ale zůstává v držení puku.
     
    51:52
    Jeden z Pelikánů zkusil střelu z velkého úhlu, ta ale prosvištěla kousek nad brankou.
     
    53:31
    Útok domácích hokejistů nevyšel, do protiakce mohou zase hráči z Finska.
     
    54:10
    Jeden z hokejistů AIK přečetl nahrávku hostujícího útočníka, jenže vzápětí se prezentoval v útočném pásmu nepřesnou nahrávkou.
     
    54:58
    Skellefteå právě vstřelila branku!
    Domácí hrdina zatím nese jméno JONATHAN PUDAS! Kapitán AIK si čistě u mantinelu odstavil Virtanena, kterému poté naznačil střelu a ještě podržel puk u své hokejky. Až pak vyslal na zařízení Lahti střelecký pokus, který namířil přesně do vzdálenějšího rožku bezmocného Patrikainena – 3:2. Bez asistence.
    54:58 PUDAS - 3:2
     
    56:04
    Nicméně hostující hokejisté se ještě nevzdávají a jsou rychle znovu v útočném pásmu.
     
    56:34
    Domácí kapitán teď už jen nahodil puk za branku Pelikánů, Skellefteå ještě chvíli hrací předmět udržela, ale ne na dlouho.
     
    57:09
    Hosté si berou oddechový čas a je klidně možné, že už to zkusí v šesti hráčích do pole.
     
    57:09
    Je tomu opravdu tak, brankář Patrikainen zůstává na lavičce náhradníků.
     
    57:23
    Skellefteå právě vstřelila branku!
    Tohle se ale hostům moc nepovedlo. Hned po vhazování totiž ztratili puk a do protiútoku mířili dva útočníci domácího klubu. Max Lindholm poté nesobecky nahrál lépe postavenému MARTINSI DZIERKALSOVI, který neměl problém se střelou do prázdné branky – 4:2. Asistence: Max Lindholm, Marcus Eriksson.
    57:23 DZIERKALS - 4:2
     
    58:02
    Hosté to ještě zkoušejí bez brankáře, ale čas se rychle krátí.
     
    58:34
    Hostující kapitán Roine navíc stál v brankovišti a hráči Lahti jsou vykázáni do středního pásma.
     
    58:42
    Hned po buly mezi modrými čarami zaútočil na hattrick Pudas, ale odkrytou branku o kousek minul.
     
    59:17
    Hráči finského klubu sice vyhráli vhazování, ale puk se rychle dostává mimo útočné pásmo Pelikánů.
     
    59:50
    Pokus Tima Lindforse trefil jen plexisklo za brankou, Lahti ze Švédska odjede bez bodů.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Skellefteå poráží v rámci hokejové Ligy mistrů finský celek Lahti Pelicans a připisuje si po výhře 4:2 tři body do tabulky.
    Domácí se dostali do brzkého vedení, když se hned na konci druhé minuty prosadil švédský útočník Andreas Johnson. Ještě v rámci první části dokázal navýšit vedení AIK kapitán Jonathan Pudas, který si vyměnil puk s Huggem a následně překonal gólmana Patrikainena pokusem na zadní tyč – 2:0.
    Ve druhé části hry jsme na branku, čekali marně, šance jsme viděli hlavně na domácí straně, ale Davidsson či Sundqvist náskok nenavýšili.
    Vstup do třetí periody pak vyšel výborně hráčům Lahti, kteří dokonce dokázali vyrovnat, když na přesilovkový gól Tima Lindforse navázal Konsta Hirvonen a začínalo se de facto od začátku. Jenže v 55. minutě vrátil domácímu týmu vedení po samostatné akci svou druhou brankou v utkání Jonathan Pudas a když o pár minut později potrestal hostující hru bez brankáře čtvrtou ranou v síti Pelikánů lotyšský útočník Martins Dzierkals, bylo o výsledku rozhodnuto.
     
    Statistiky:

    Góly: 4:2
    Střely na branku: 22:18
    Vyloučení: 3:1
    Trestné minuty: 6:2
    Úspěšnost přesilových her: 0%:33%
    Vyhraná vhazování: 24:17
    Zásahy brankářů: 16:18
    Hity: 5:5
     
    Dnešní utkání sledovalo 2 466 diváků.
     
    Ode mě je to pro dnešní večer všechno, přeji hezký zbytek dne a třeba zase někdy na počtenou. (21:30:01)

    Matěj Skula

    Branky a nahrávky: 2. Johnson (V. Lindberg, Lindgren), 15. Pudas (Hugg), 55. Pudas, 58. Dzierkals (M. Lindholm, Eriksson) – 44. Lindfors (Kalynuk, Vilén), 48. Hirvonen (Tukiainen, Vukojevic)


    Skellefteå AIK: Lindvall (Hellnemo) – Pudas (C), Johansson, Bergqvist, Sundqvist, Nilsson, Lindgren, Granberg – Heikkinen, O. Lindberg (A), Hugg (A) – Eriksson, Lindholm, Dzierkals – Davidsson, V. Lindberg, Johnson – Vesterlund, Forsfjäll, Vuolett
    Trenér: Robert Ohlsson

    Pelicans Lahti: Patrikainen (Lindbom) – Riihinen, Vukojevic, Zábranský, Nieminen, Käyhkö, Kalynuk, Junkkari – Horký, Väänänen, Bryggman (A) – Tukiainen, Vilén (A), Kumpulainen – Bareš, Hirvonen, Roine (C) – Lindfors, Kumpula, Virtanen
    Trenér: Juhamatti Yli-Junnila

    Rozhodčí: T. Björk, L. Öhlund – T. Sörholm, R. Strömberg (vš. SWE)

    Diváci: 2 466