Sparta – Třinec 3:0 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
HC Oceláři Třinec
Úterý 17.09.2024, 18:30 • O2 arena, Praha • Tipsport extraliga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    V rámci úvodního kola letošní sezony Tipsport Extraligy přivítá pražská Sparta na domácím ledě třinecké Oceláře.
     
    Sparta nemůže být se svým předsezónním vystoupením v hokejové Lize mistrů spokojená, Pražané zapsali pouhé jedno domácí vítězství nad outsiderem z maďarského Féherváru (5:2), naopak v O2 areně nestačili na finskou Tapparu (1:2sn), a následně v rámci venkovních zápasů na anglický Sheffield (1:5) a německý Eisbären Berlín (0:3). Jak je z výsledků patrné, sparťany trápí zejména nízká produktivita, za čtyři soutěžní zápasy nastříleli pouhých sedm gólů, z toho dva do prázdné branky proti Féherváru.

    Očekává se, že Pražané budou při vstupu do domácí soutěže spoléhat na akvizici z Pardubic Tomáše Hyku, ten si ve čtyřech zmiňovaných zápasech připsal tři body v podobě dvou gólů a jedné asistence a umístil se tak na děleném prvním místě produktivity svého týmu.
     
    Třinec se v nadcházející sezoně bude snažit již o pátý zisk titulu v řadě. Rovněž Třinečtí před zahájením extraligového kolotoče odehráli čtyři úvodní zápasy hokejové Ligy mistrů, se svými výkony pak mohli být jednoznačně spokojenější než jejich úterní soupeř, jediné jejich zaváhání přišlo na domácím ledě proti švédskému Växjö (1:3), na venkovních stadionech naopak přišla vítězství nad švýcarským Lausanne (2:1p) a francouzským Rouen (5:3), v posledním odehraném zápase pak Třinečtí rozstříleli ve Werk areně švýcarský Fribourg (7:3).

    Osvědčila se zejména předsezónní posila z Rockfordu Michal Teplý, mladý útočník si v těchto čtyřech zmiňovaných zápasech připsal hned pět bodů za dva góly a tři asistence.
     
    Poslední tři vzájemná utkání:
    HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 2:3p
    HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha 2:1p
    HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 2:3
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Kořenář (Kovář) – Moravčík, Kemiläinen, Krejčík (A), Mikliš, Mašín, Irving, Tůma – Hyka, Horák, Chlapík (A) – K. Hrabík, Najman, P. Kousal – Salomäki, Lajunen, Forman (C) – Ton, O. Hrabík, Vitouch.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Oceláři Třinec: Mazanec (Kacetl) – Smith, Adámek, Nedomlel, Kundrátek, Marinčin (A), Mrtka, Jank – Daňo, Cienciala, Hudáček – Hrehorčák, Vrána (C), Kurovský – Teplý, Sikora, Addamo – Walega, Čacho, Dravecký (A).
    Trenér: Zdeněk Moták

    Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Ondráček, Lhotský.
     
    Na ledové ploše se již nacházejí hráči obou mužstev, což značí jediné – utkání za malou chvíli začíná.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:14
    Smithovi kotouč ve vlastním obranném pásmu přeskočil hokejku, a měl tak následně co dělat, aby jej odklidil před dotírajícím Chlapíkem.
     
    00:41
    5/5
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané ve vedení! Ke kotouči se na útočné modré čáře dostal Lajunen a následně poslal přízemní nahození do prostoru mezikruží, čehož nejlépe využil MIIKKA SALOMÄKI, když nastavil bekhend tak, aby kotouč zvedl za záda bezmocného Mazance. Asistence: Jani Lajunen, Michal Moravčík.
    Salomäki M., Lajunen J., Moravčík M., Chlapík F., Krejčík J.
    Hudáček L., Adámek M., Vrána P., Daňo M., Smith A.
    00:41 Miika SALOMÄKI - 1:0
     
    03:12
    Daňo doufal, že rukavicí kotouč udržel v útočné třetině, rozhodčí však byli proti, pískal se tak třinecký ofsajd.
     
    03:32
    Tůma na modré čáře poslal kotouč Formanovi, jeho následnou přízemní střelu bez větších problémů zlikvidoval Mazanec.
     
    04:35
    Kousal nyní pouze posílá kotouč za třineckou branku, sparťané následně míří za vytouženým střídáním.
     
    05:05
    Moravčíkovo nahození od modré čáry zablokoval bruslí Kundrátek tak, že se kotouč chvíli pohyboval v prostoru mezikruží nikým nehlídán, žádný ze sparťanů toho však využít nedokázal.
     
    06:10
    O střelu od modré čáry se pokusil Hudáček, jeho pokusu však chyběla potřebná intenzita a ke kotouči se tak opět dostali Pražané.
     
    07:10
    Pražané si přihrávají kotouč ve vlastní obranné třetině a hledají cestu pro konstruktivní rozehrávku.
     
    07:42
    Najman v prostoru mezikruží zkusil střelu z otočky, odražený kotouč se následně před dezorientovaným Mazancem dostal ke Kryštofu Hrabíkovi, ten byl však následně odzbrojen pohotovým třineckým obráncem.
     
    08:35
    Zaváhání Vrány v rozehrávce využil Salomäki, když se zmocnil kotouče na útočné modré čáře, následně se k zakončení snažil vyzvat Formana, ke kapitánovi Sparty si ale kotouč cestu nenašel, byl zablokován hostující obranou.
     
    10:04
    Krásný individuální průnik nám právě předvedl Kryštof Hrabík, který se tak s kotoučem na holi dostal až do levého kruhu, následné zakončení však přílišné nebezpečí pro Mazance nepředstavovalo, kotouč skončil na zadním mantinelu.
     
    11:09
    Třinec nechává soupeře diktovat tempo hry, snaží se zakládat si zejména na zabezpečené obraně, a to i za momentálního nepříznivého stavu.
     
    12:13
    Zajímavá možnost se naskytla pro pro Mrtku, kterému kotouč nad pravý kruh poslal Hudáček, mladý obránce však svým zakončením vysoko přestřelil.
     
    12:35
    Hudáček poslal kotouč přímo před branku Daňovi, ten ho následně lehce přizvedl za Kořenářova záda, k velkému štěstí Sparty však kotouč proletěl těsně vedle levé tyčky!
     
    14:20
    Pražané drží kotouč ve vlastní třetině a hledají možnou cestu k dalšímu překonání Mazance, soupeř hlídá střední pásmo.
     
    14:40
    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Vladimír Dravecký – 2 min., sekání.
     
    14:56
    Ke střele z levého kruhu se hned v úvodu přesilové hry odhodlal Hyka, jen o centimetry minul levou tyčku Mazancovy branky!
     
    15:56
    Kemiläinen na střelu nabil do pravého kruhu Chlapíkovi, tomu kotouč při pokusu o střelu z první sklouznul z hole a Mazance tak vůbec neohrozil.
     
    16:35
    V úplném závěru početní převahy se Najman ocitl s kotoučem na holi v prostoru mezikruží a ihned kotouč vystřelil do odkryté části branky, po skvělém přesunu jej vychytal Mazanec bruslí svého pravého betonu!
     
    16:40
    Oceláři v plném počtu.
     
    18:50
    O kotouč probíhají tuhé boje v rámci středního pásma, ani jeden z týmů nestojí o případný obdržený gól v závěru prvního dějství.
     
    19:40
    Vehementně se ke kotouči přes Janka přímo před Mazancem dostat snažil Forman, byl včas zablokován Kundrátkem.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi, viděli jsme aktivní výkon zejména v podání Sparty, Třinečtí na své příležitosti spíše čekali. To se projevilo také ve skóre, dosavadní jediný gól utkání vstřelil Miikaa Salomäki, pro něhož se jednalo o první extraligový gól hned v rámci ligového debutu za Spartu.
     
    Další třetina začíná přibližně v 19:19.
     
    Na ledovou plochu nám již opět postupně míří hráči obou mužstev, to značí jediné – druhá třetina je za dveřmi.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:09
    Po domácím zakázaném uvolnění se hra přesune před Kořenáře.
     
    20:27
    Hudáček se pokusil o střelu z pravého kruhu, kotouč mi však lehce sjel z čepele a Kořenář tak neměl příliš mnoho práce.
     
    21:26
    Prudký střelecký pokus mířící pod horní tyčku od modré čáry vyslal Nedomlel, kotouč pohotově do lapačky schoval Kořenář.
     
    21:59
    Po nepovedené přihrávce na modrou čáru jednoho z třineckých útočníků sparťané soupeře na několik desítek vteřin zamknuli do jeho vlastního pásma, celá akce nakonec vyústila pouze Mašínovým nepřesným pokusem vyslaným od modré čáry.
     
    23:55
    Obrovská příležitost pro Třinec! Daňo se zmocnil kotouče v levém kruhu a poslal jej přímo na mezikruží Ciencialovi, proti jehož následné střele fantasticky levý beton vytasil Kořenář.
     
    25:06
    Pražané se svižnou kombinací dostali až do soupeřovy obranné třetiny, následně však Kousalova přihrávka na Kryštofa Hrabíka byla zablokována jedním z navracejících se hráčů soupeře.
     
    26:20
    Nepřesné rozehrávky Sparty mohl využít Čacho, než se ale s kotoučem na holi vůbec dokázal vzpamatovat, byl odzbrojen pohotovým Hykou.
     
    26:54
    Povedeným individuálním průnikem se prezentoval Daňo, který se bez podpory spoluhráčů dostal až do levého kruhu, aby následně těsně minul pravou tyčku Kořenářovy branky.
     
    27:10
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Dominik Mašín – 2 min., nedovolené bránění.
     
    27:49
    Nebezpečný závar před brankou Sparty, kotouč do prostoru poslal Teplý a následně se velmi angažoval Addamo, od kterého se puk odrazil jen o centimetry vedle pravé tyčky!
     
    29:10
    Pražané v plném počtu, až na jednu větší soupeřovu příležitost dokázali oslabení téměř bezchybně ubránit.
     
    29:54
    O objetí branky a následné zasunutí kotouče se pokusil Najman, Mazanec si chvíli nebyl jistý, kde se kotouč nachází, mohl si však oddechnout, jelikož zakončení po odrazu zaplavalo do rohu kluziště.
     
    31:58
    Tak tento pokus o rozehrávku se Kemiläinenovi věru příliš nepovedl, píská se zakázané uvolnění Pražanů.
     
    32:35
    Kemiläinenovu rozehrávku vyrazil Daňo až do hlediště, následně je signalizována komerční přestávka.
     
    33:24
    Skvělé vysunutí a zisk kotouče si připsal Krejčík ve středním pásmu, zároveň tak zamezil Walegovi, aby se vydal vstříc možné nebezpečné situaci.
     
    35:13
    O překvapivé řešení v podobě střely bez přípravy z levého kruhu se pokusil Hudáček, nepřesný pokus skončil na zadním mantinelu.
     
    36:20
    V rámci situace dva na jednoho nejprve Mazance z levého kruhu prověřil Chlapík, následně odražený kotouč svou čepelí jen těsně minul Irving!
     
    36:21
    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Libor Hudáček – 2 min., sekání.
     
    36:50
    O střelu z první vyslanou z prostoru pravého kruhu se postaral Kousal, musel úřadovat pravý beton brankáře Mazance.
     
    38:21
    I přes několik situací kdy sparťané zavřeli svého soupeře v jeho vlastní obranné třetině jsme se prvního gólu z přesilové hry v rámci dnešního zápasu nedočkali, Třinečtí v plném počtu.
     
    39:27
    Marinčinovo nahození od útočné modré čáry rukavicí pohotově zpracoval Krejčík a ukončil tak možnou rozvíjející se třineckou akci.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina je za námi, lepším týmem na ledě tentokrát byli Třinečtí, stále však i přes zvýšený počet střel nenašli recept na neprostupného Kořenáře. Faktem tak zůstává, že Pražané vedou gólem z první minuty zápasu.
     
    Další třetina začíná přibližně ve 20:11.
     
    Na ledovou plochu již opět míří hráči obou mužstev, třetí třetina se blíží.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:15
    Horák se pokusil o střelu z pravého kruhu, kotouč odražený od brusle Marinčina skončil v rohu kluziště.
     
    41:21
    Nenápadné nahození Salomäkiho od modré čáry se před Mazancem tečovat snažil Forman, neúspěšně, jelikož kotouč dříve pokryl pozorný Nedomlel.
     
    42:44
    Je znát, že Třinečtí se ženou za potřebným vyrovnáním, svého soupeře nyní napadají již od samotné rozehrávky, což se v předchozím dění utkání příliš nestávalo.
     
    43:44
    Krejčík dobrým útočným výpadem a následnou střelou z pravého křídla připravil dobrou pozici pro dorážku Hykovi, ten však na odražený kotouč nakonec nedosáhl.
     
    44:48
    Obrovská šance pro Třinec, Hrehorčák vyvezl kotouč před Kořenářovu branku a přihrál z pravého na levé křídlo Vránovi, ten svým zakončením jen těsně minul levou tyčku branky!
     
    45:50
    Kousal pohotovým pasem před branku hledal najíždějícího si Najmana, opět však ke gólovému konci celé akce chyběla o něco lepší součinnost obou aktérů.
     
    47:00
    Mašín musel za vlastní brankou řešit dva z obou stran napadající protihráče, kotouč tak raději vyhodil do bezpečí.
     
    47:31
    Hyka objel branku a následně poslal kotouč na modrou čáru Moravčíkovi, jeho následnou přízemní střelu bleskově zákrokem pořešil Mazanec.
     
    47:41
    Na střelu přímo ze středu modré čáry nabito dostal Forman, nevýrazný pokus k Mazancovi ani nedoputoval.
     
    49:34
    Hra se momentálně přelévá na obě strany, ani jeden z týmů si není schopen vytvořit delší převahu v obranném pásmu soupeře.
     
    50:19
    Katastrofální rozehrávkou Kemiläinen poslal kotouč přímo na Hudáčka, proti jehož vyjetí před branku a následné střele musel zasáhnout pohotový Kořenář.
     
    50:47
    Hrehorčákova střela byla již v rámci celé třinecké akce navíc, pískal se totiž hostující ofsajd.
     
    51:21
    Skvělá akce Salomäkiho, který nejprve na sebe vybojoval faul a následně se zbavil hned dvou hráčů soupeře, aby prověřil Mazance.
     
    51:41
    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec:
    Daniel Kurovský – 2 min., držení.
     
    52:04
    Další příležitost pro finského šikulu, tentokrát si Salomäki s kotoučem na holi najel přímo před Mazance a z bezprostřední blízkosti trefil jeho pravý beton.
     
    52:38
    Hyka skvěle z prostředku levého kruhu nalezl v pravém kruhu volného Chlapíka, proti jeho následné střele z první musel lapačkou zasáhnout Mazanec.
     
    52:59
    5/4
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané využívají přesilovou hru a jdou v závěru zápasu do trháku! Pavel Kousal z prostoru středu pravého kruhu skvěle na střelu nabil na vrchol levého kruhu AARONU IRVINGOVI, proti jehož bombě přesně mířené k levé tyčce nemohl Mazanec již nic udělat. Asistence: Pavel Kousal, Jakub Krejčík.
    Irving A., Kousal P., Krejčík J., Najman O., Hrabík K.
    Nedomlel R., Čacho V., Adámek M., Dravecký V.
    52:59 Aaron IRVING - 2:0
     
    55:20
    Na Třineckých je znát, že s nimi v závěru inkasovaný gól notně otřásl, momentálně se jejich ofenzivní aktivita blíží bodu mrazu.
     
    56:08
    5/5
    Sparta právě vstřelila branku!
    Roman Horák obdržel kotouč za Mazancovou brankou a okamžitě nalezl na středu pravého kruhu připraveného AARONA IRVINGA, který neuvěřitelně tvrdou ranou vymetl levý horní růžek branky! Asistence: Roman Horák, Filip Chlapík.
    Irving A., Horák R., Chlapík F., Mašín D., Hyka T.
    Cienciala D., Mrtka R., Hudáček L., Marinčin M., Daňo M.
    56:08 Aaron IRVING - 3:0
     
    57:27
    Utkání se nyní již spíše dohrává, je znát, že třígólové manko hosté velmi pravděpodobně nemají šanci dohnat.
     
    59:01
    Ke střele z prostoru mezikruží se dostal Kundrátek, Kořenář byl nachystán a zakročil pohotově vyrážečkou.
     
    59:46
    Najmanovu střelu z prostoru levého kruhu vyráží Mazanec do rohu kluziště.
     
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je u konce, po dvou gólech Aarona Irvinga ve třetí části si první tři body za vítězství 3:0 do tabulky připisuje pražská Sparta, která tak dala alespoň částečně zapomenout na čtyři po sobě jdoucí porážky z loňského semifinále. (20:46:52)

    Jakub Houžvička

    Branky a nahrávky: 1. Salomäki (Lajunen, Moravčík), 53. Irving (P. Kousal, Krejčík), 57. Irving (Horák, Chlapík)


    HC Sparta Praha: Kořenář (Kovář) – Moravčík, Kemiläinen, Krejčík (A), Mikliš, Mašín, Irving, Tůma – Hyka, Horák, Chlapík (A) – Hrabík, Najman, P. Kousal – Salomäki, Lajunen, Forman (C) – Vitouch, Hrabík, Ton.
    Trenér: Pavel Gross

    HC Oceláři Třinec: Mazanec (Kacetl) – Smith, Adámek, Nedomlel, Kundrátek, Marinčin (A), Mrtka, Jank – Daňo, Cienciala, Hudáček – Hrehorčák, Vrána (C), Kurovský – Teplý, Sikora, Addamo – Walega, Čacho, Dravecký (A).
    Trenér: Zdeněk Moták

    Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Ondráček, Lhotský