Galatasaray – Slavia 2:2 (kon.)
konec
Galatasaray Istanbul
2:2 (0:0)
SK Slavia Praha
Čtvrtek 19.09.2024, 19:00 • Esenyurt Necmi Kadıoglu Stadyum, Istanbul • Liga mistryň • 1 • Kvalifikace
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky dobrého fotbalu v podání žen! V závěrečné kvalifikaci o skupinovou Ligy mistryň budou bojovat také fotbalistky pražské Slavie. Ty ve čtvrtek večer čeká utkání na půdě tureckého Galatasaraye. Cílem bude přivézt si co nejlepší výsledek do odvety, která se hraje za týden v Edenu.
     
    SK Slavia Praha:
    Slávistky jsou nejlepším českým týmem posledních let. Hned třikrát v řadě získaly titul i národní pohár. V předchozích dvou ročnících také nescházely ve skupinové fázi Ligy mistryň a byť do vyřazovací části nepostoupily, dokázaly na sebe upozornit zajímavými výsledky. V prvním případě uhrály bezgólovou remízu na hřišti pozdějších finalistek soutěže z německého Wolfsburgu. V minulé sezóně se pak dočkaly i výhry v domácím utkáním s rakouským St. Pöltenem a svou účast pak zakončily senzační plichtou 2:2 na půdě historicky nejúspěšnějšího týmu Ligy mistryň z Lyonu.

    Před touto sezónou došlo v ženské sekci k dosti podstatným změnám. Dosavadního trenéra Karla Pitáka nahradil Jiří Vágner, jenž před tím působil v pražské Dukle. Na dominanci slávistek se už navíc nemohly dívat v konkurenční Spartě, která tak do svých řad přetáhla reprezentantky Franny Černou a Michaelu Khýrovou. Brankářská jednička české reprezentace Olivie Lukášová pak odešla do AS Řím. Ztráty však vyvážily návraty ze zahraničí. Lukášovou nahradila mezi tyčemi její kolegyně z nároďáku Barbora Votíková. Na přestup z Chelsea pak přišla Kateřina Svitková, která ve Slavii hostovala už v jarní části minulého ročníku. Ze Sparty pak dorazily útočnice Klára Cvrčková se záložnicí Barborou Polcarovou.

    Ligovou soutěž rozjely sešívané hráčky čtyřmi vysokými výhrami a se skóre 20:2 vedou tabulku. Stoprocentní jsou i Sparta (skóre 17:0) a Slovácko (14:1). Nutno říci, že zmíněné týmy odehrály jen tři duely. Více možná vypovídají předsezónní přátelské zápasy se zahraničními týmy. Slávistky například přehrály 3:0 polský Štětín. Dobrý duel odehrály s německým Wolfsburgem, kterému podlehly 1:2. Naopak od Bayernu schytaly debakl 0:7.
     
    Galatasaray Istanbul:
    Ženský tým Galatasaraye vznikl v roce 2011 a teprve v posledních letech se slavná značka i do fotbalu v podání žen a dívek pořádně opřela. V minulé sezóně získal istanbulský celek poprvé titul a kvalifikoval se do předkol Ligy mistryň. Úvodní miniturnaj zvládl turecký celek naprosto suverénně. Lucemburský Racing Union přehrál 4:1, ve finále pak porazil kazašský Šymkent 5:0.

    Galatasaray se před touto sezónou výrazně posílil ve snaze být konkurenceschopný i v Evropě. Pro nás nejzajímavější hráčkou je česká reprezentační útočnice Andrea Stašková. Ta má hodně zajímavý životopis. S velkým fotbalem začala ve Spartě a pak střídala slavné značky. Postupně prošla Juventusem, Atléticem Madrid a AC Milan, odkud v létě odešla právě do Turecka. Spolu s ní si bude muset dávat slávistická obrana pozor také na kolumbijskou reprezentantku Catalinu Usmeovou či mladou Hapsatou Diallovou z Kamerunu.
    Slávistky si v Istanbulu den před utkáním zatrénovaly.
     
    Úvodní sestavy:

    Galatasaray Istanbul: Yamanová – Cümertová, Karataşová, Jackmonová, Altıntaşová – Esenová (C) – Karabulutová, Topçuová, Usmeová, Bakarandzeová – Stašková.
    Náhradníci: Kurğaová, Kandurová – Demehinová, Yalçınerová, Öztürková, Yeniçeriová, Parlaková, Akkurtová, Diallová.
    Trenér: Metin Ülgen

    SK Slavia Praha: Votíková – Bendová, Košíková, Bartovičová (C), Annestová – Polcarová, Šurnovská – Krejčiříková, Svitková, Veselá – Szewieczková.
    Náhradníci: Jílková, Sobotková – Cvrčková, Růžičková, Žufánková, Šlajsová, Divišová, Křivská, Morávková, McLaughlinová, Stanovićová, Ferencová.
    Trenér: Jiří Vágner

    Rozhodčí: Terteleacová – Tepusaová, Ivanovová (ROU).
    Slávistky se připravují na úvodní výkop.
     
    V základní sestavě Galatasaraye neschází ani česká reprezentantka Andrea Stašková. Ta bude plnit roli hrotové útočnice. Fotbalistka, která má za sebou angažmá ve Spartě, Juventusu, Atléticu Madrid a AC Milan, skórovala v obou zápasech úvodní fáze předkola Ligy mistryń.
     
    Fotbalistky obou týmů nastupují na hrací plochu za znělky mužské Ligy mistrů. Byť ženská obdoba soutěže má vlastní úvodní píseň.
     
    Stadion je zaplněn možná ze třetiny. Domácí fotbalistky však požene dopředu poměrně hlučný kotel. Turci rozhodně umějí vášnivě fandit, takže i prostředí nebude pro české zástupkyně úplně přátelské.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedly hráčky domácího celku.
     
    1
    Sílu Galatasaraye je opravdu těžké odhadovat. Ještě před rokem by byly slávistky jasnými favoritkami, ale v létě turecký celek výrazně posílil.
     
    2
    Denisa Veselá zkoušela startovat Kateřinu Svitkovou. Situaci dobře vyřešila Jazmin Jackmonová, která míč odehrála do autu.
     
    4
    Rohový kop Slavie. Centr Kateřiny Svitkové byl dobrý, ale Turkyně nakonec odehrály míč do zámezí na další roh.
     
    5
    Roh z pravé strany zahrávala Marianna Annestová. Centr americké krajní obránkyně domácí hráčky odvracejí.
     
    6
    Nákop Barbory Votíkové našel Szewieczkovou a slávistky mohou rozvíjet útok na útočné polovině.
     
    7
    Kristina Bakarandzeová hodně těžce nesla zákrok, kterým ji počastovala Lucie Bendová. Domácí fotbalistku musela uklidňovat zkušená Kolumbijka Catalina Usmeová. Možná určité horkokrevnosti hráček Galatasaraye by mohly slávistky také využít.
     
    8
    První velká šance domácích! Standardní situaci zahrála Catalina Usmeová tak, že na zadní tyči mohla hlavičkovat úplně volná Andrea Stašková! Tu skvěle vychytala spoluhráčka z národního týmu Barbora Votíková.
    8. Hlavičku Staškové vyrazila Votíková.
     
    10
    Stašková je samozřejmě výbornou útočnicí a slávistky si na ni musejí dávat velký pozor.
     
    10
    Nyní ale dobrý protiútok hráček Slavie. Na pravém křídle se dostala k balónu Tereza Krejčiříková, která po zemí pálila vedle vzdálenější tyče!
    10. Zakončení Krejčiříkové
     
    13
    Martina Šurnovská zablokovala centr z levé strany rukou a rozhodčí nařizuje standardní situaci pro Galatasaray.
     
    14
    Rozehrávala ji Ebru Topçuová. Centr ji vůbec nevyšel a skončil za bránou Slavie.
     
    15
    Slávistky táhly útočnou akci. Míč postupně doputoval na levou stranu, kde Szewieczkovou odzbrojila skluzem Karataşová.
     
    17
    Zatím je to vyrovnané utkání. Domácí tým se pohárově zkušenějších slávistek nezalekl, ty ale také nepřijely jen bránit.
     
    17
    Domácí hráčky kombinovaly na pravé straně, K centru se nakonec dostala krajní obránkyně Altıntaşová. Pro balón si došla Barbora Votíková. Slávistická brankářka je mimochodem také velmi aktivní na sociálních sítích a má také úspěšný kanál na Youtube.
     
    19
    Lucie Bendová zajela do Arzy Karabulutové a dostává za to žlutou kartu. Domácí hráčka je v péči lékařů.
     
    20
    Po ošetření domácí fotbalistky se opět hraje. Karabulutová by měla být v pořádku.
     
    22
    Barbora Votíková vs Andrea Stašková 2:0! Domácí hráčka skvěle načasovala náběh za obranu tak, že to nebyl ofsajd. Už byla sama před slávistickou brankářkou, které chtěla udělat kličku. Votíková to však skvěle přečetla a ukradla české útočnici míč z nohy!
    22. Další šance Staškové.
     
    23
    Stašková se drala za dalším míčem za obranu, ovšem u balónu byla dříve Votíková. Stašková má proti Slavii evidentně velkou motivaci.
     
    25
    Musíme si přiznat, že Galatasaray je zatím směrem dopředu nebezpečnější. Zejména díky Andree Staškové.
     
    25
    Střely celkem – 1:1
     
    27
    Akci domácích táhla Ebru Topçuovou. Ta zapojila také Esme Usmeovou, která ji balón vrátila. Pak už byla domácí hráčka u postranní čáry zastavena.
     
    27
    Z dálky to zkusila Arzu Karabulutová. Míč zkrotila v náručí Votíková.
     
    29
    Slávistkám zatím schází něco většího ve finální třetině hřiště.
     
    30
    Nezměnil to ani dobrý balón od Kateřiny Svitkové. Nabíhající Tereza Szewieczková totiž v pokutovém území promáchla.
     
    31
    Domácí hráčky nyní chybovaly v rozehrávce. K balónu se dostala Martina Šurnovská, kterou takticky faulovala Esenová. Standardka pro Slavii.
     
    32
    Zahrávala ji Kateřina Svitková. Její centr ale odhlavičkovala domácí obránkyně.
     
    33
    Dlouhý nákop propadl k Andree Staškové. Ta po kontaktu s Dianou Bartovičovou upadla a reklamovala nedovolený zákrok. Rozhodčí však nechává hru pokračovat.
     
    36
    Standardní situace slávistek. Tu zahrávala Marianna Annestová, ovšem našla jen bránící hráčku. Odražený balón se snažila zahrát Diana Bartovičová. Kapitánka hostujícího týmu však místo něho trefila kopačkou obličej Arzy Karabulutové a to je samozřejmě nedovolený zákrok. A také žlutá karta pro Bartovičovou.
     
    37
    Zatímco otřesená Karabulutová je ošetřována, domácí musejí střídat jinou zraněnou hráčku. Ecem Cümertovou nahrazuje Blessing Demehinová.
     
    39
    Také Karabulutová na tom není úplně dobře. V doprovodu lékařů odešla za postranní čáru a vypadá poměrně otřeseně.
     
    40
    Nyní už ale Galatasaray pokračuje v plném počtu hráček. Karabulutová se vrátila na hřiště.
     
    42
    Kateřina Svitková ve středu hřiště přišlápla kotník protihráčky Edy Karataşové a dostala za to žlutou kartu. Hodně nepříjemný zákrok.
     
    44
    Základní hrací doba prvního poločasu se pomalu chýlí ke svému konci. Byly tam ale nějaké prodlevy a ošetřování. Očekávat tak můžeme několika minutové nastavení.
     
    45+1
    Rumunská rozhodčí přidá ještě pět minut.
     
    45+2
    Akce slávistek většinou končí ještě před finální třetinou hřiště. Tak, jako teď spolupráce Denisy Veselé a Marianny Annestové.
     
    45+3
    Nyní zajímavá situace v pokutovém území domácích. Míč se snášel na zadní tyč, kde se ho Kateřina Svitková ještě snažila vrátit do ohně dokonce nůžkami. Našla jen bránící hráčku.
     
    45+5
    Dlouhý nákop ještě hledal Bakarandzeovou, ale Votíková vyběhla z brány včas.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    První poločas gól nepřinesl. Utkání je, co se týče obrazu hry, vcelku vyrovnané, ale Galatasaray si vytvořil dvě dobré příležitosti. Obě měla česká reprezentantka Andrea Stačková. Ta nejprve nechala vyniknout brankářku Votíkovou hlavičku po standardní situaci. Poté se ocitla za obranou a chtěla udělat slávistické strážkyni svatyně kličku. Votíková to však přečetla a balón ji sebrala.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Blessing Demehinová dostala žlutou kartu za faul na Denisu Veselou.
     
    47
    Standardka Slavie. Centr Marianny Annestové pacifikuje obrana Galatasaraye.
     
    48
    Nákop za obranu hledal Andreu Staškovou. Ta měla k míči daleko a Votíková situaci v klidu vyřešila.
     
    49
    Roh slávistek. Cent Šurnovské si domácí hráčky pohlídaly. Míč se pak vrátil zpátky ke slovenské reprezentantce, jejíž nástřel z levé strany kontrolovala brankářka Yamanová.
     
    51
    Hostující fotbalistky teď mají míč častěji na kopačkách. Galatasaray to zkouší spíše míči za obranu na Staškovou.
     
    52
    Pražanky teď zahrozily! Denisa Veselá dotáhla míč před pokutové území a přenechala ho Tereze Szewieczkové. Ta střílela k pravé tyči, ovšem Yamanová si připsala velmi dobrý zákrok!
    52. Szewieczková prověřila domácí brankářku.
     
    53
    Chyba slávistek a prostor se otevřel před Esme Usmeovou. Ta ještě měla v náběhu Staškovou, ale volila samostatné řešení. Střela zpoza šestnáctky prolétla nad bránou.
     
    55
    Akci Slavie táhla Kateřina Svitková. Ta si napravo vyměnila míč s Krejčiříkovou a pak odcentrovala. Obrana domácího celku byla připravena.
     
    56
    Galatasaray právě vstřelil branku!
    Slávistky inkasují gól od české reprezentantky ANDREY STAŠKOVÉ! Obrana hostujícího týmu byla otevřenější, čehož domácí hráčky dokonale využily. Rychlé přenesení hry doleva na Arzu Karabulutovou. Ta z první krásně nahrála do běhu Staškové, která už postupovala sama proti Votíkové a tentokrát chladnokrevně zakončila.
    56. Andrea STAŠKOVÁ - 1:0
     
    57
    Slávistky se okamžitě nastěhovaly do blízkosti pokutového území soupeřek. Jackmonová dobře zasahovala u zadní tyče, kde odehrála míč na roh.
     
    59
    Hostující hráčky se nechtějí smířit s aktuálním stavem. Na centr z levé strany si nabíhala Tereza Krejčiříková. Ve skluzu na zadní tyči nedosáhla.
     
    61
    Andrea Stašková byla sražena k zemi Kristínou Košíkovou. Pískán nedovolený zákrok. Domácí útočnice se po ostřejším zákroku pomaleji zvedala na nohy.
     
    63
    Centr z levé strany hledal Staškovou, která hlavou těsně nedosáhla. No, ta svou častou spolubydlící z národního týmu Barboru Votíkovou nenechává v klidu.
     
    64
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Denisa Veselá, přichází Tamara Morávková,
    ze hřiště odchází Martina Šurnovská, přichází Molly McLaughlin.
     
    65
    Střídání v týmu Galatasaray Istanbul:
    ze hřiště odchází Catalina Usmeová, přichází Hapsatou Diallová.
     
    66
    Galatasaray právě vstřelil branku!
    Tak tohle je už pro slávistky problém! Také druhý gól jim dává ANDREA STAŠKOVÁ. Velkou zásluhu na její trefě měla střídající Hapsatou Diallová. Ta si narazila míč s Topçuovou a na pravém křídle unikla bránícím hráčkám. Následně předložila balón před bránu Staškové a ta už to měla snadné – 2:0.
    66. Andrea STAŠKOVÁ - 2:0
     
    68
    A málem další šance. Arzu Karabulutová ale byla v ofsajdu a Barbora Votíková navíc dobře vyběhla.
     
    69
    Kateřina Svitková centrovala od rohového praporku na zadní tyč. Tam sice byla Kristína Košíková, která však netrefila balón dobře.
     
    71
    Dvacet minut do konce. Chtělo by to alespoň jeden gól sešívaných. Dohánět dvougólovou ztrátu by bylo i v domácím prostředí složité.
     
    72
    Bakarandzeová hledala kolmicí Diallovou. I na rychlonohou hráčku to bylo dlouhé a Votíková si doběhla pro míč.
     
    73
    Hostující hráčky nezužitkovaly další roh. Centr Annestové se zase dostal jen na hlavy domácích.
     
    74
    Rohové kopy – 0:9
     
    74
    Z pravé strany centrovala Tereza Krejčiříková. Míč zase končí jen u domácích, konkrétně na kopačce obránkyně Jackmonové.
     
    75
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Tereza Krejčiříková, přichází Kristýna Růžičková.
     
    76
    Růžičková poslala míč před bránu. Tam operovala Kateřina Svitková, ale Demehinová ji v poslední chvíli ustřelila balón na roh.
     
    76
    Slavia právě vstřelila branku!
    Desátý roh už sešívané fotbalistky využívají! Rohový kop Marianny Annestové směřoval do ideálního prostoru na středu malého vápna. Tam se prosadila TEREZA SZEWIECZKOVÁ, jejíž hlavičku ještě tečovala bránící hráčka a balón zapadl do sítě po levé ruce marně se natahující brankářky Yamanové – 2:1.
    76. Tereza SZEWIECZKOVÁ - 2:1
     
    77
    Domácí tým se snažil rychle odpovědět. Andrea Stašková roztáhla hru doprava na Hapsatou Diallovou. Ta se dostala do šestnáctky a mohla zkusit vrátit nabíhající Staškové. Volila však střelu a ta byla velice nepřesná.
     
    80
    Lucii Bendovou zastavila Benan Altıntaşová jen faulem za cenu žluté karty. Standardka pro Slavii k tomu.
     
    81
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Tereza Szewieczková, přichází Jana Žufánková.
     
    82
    Marianna Annestová zkusila překvapit brankářku domácích přímou střeluu. Míč prolétl nad břevnem.
     
    83
    Lehké zdravotní problémy Kristiny Bakarandzeové. Rozhodčí raději přerušila hru, ale zdá se, že domácí hráčka se obejde bez ošetření.
     
    84
    Slávistky se nadechují k závěrečnému náporu. Nechtějí spoléhat na to, že v domácí odvetě nepříznivé skóre otočí.
     
    85
    Kristýna Růžičková teď raději zatáhla za záchrannou brzdu v podobě faulu. Ve středu hřiště poslala k zemi Bakarandzeovou.
     
    86
    Na pravé straně byla nastartována Hapsatou Diallová. Hostující obránkyně na ni ještě stačily vytvořit tlak a mladá hráčka ze Senegalu se prezentovala nepovedeným zakončením.
     
    86
    Dost už toho má domácí hrdinka Andrea Stašková. Ta zůstala ležet na hrací ploše a vyžádala si ošetření. Vypadá to na nějaký svalový problém, možná na křeče.
     
    88
    Stašková bude muset mimo hrací plochu. Hra bude za malou chvíli zahájena.
     
    89
    Česká útočnice Galatasaraye je už zpátky na trávníku. Slávistky rozjíždějí útočnou akci.
     
    90
    Růžičková vyvinula tlak na Demehinovou, která odkopla míč do autu.
     
    90
    Druhá půle bude nastavena minimálně o 5 minut.
     
    90+1
    Jazmin Jackmonová si nechala vypíchnout míč Kristýnou Růžičkovou, kterou pak musela faulovat. Jinak by rychlonohá slávistka běžela sama na bránu. Na červenou kartu to asi nebylo. Ještě jedna hráčka se nacházela za úrovní americké stoperky. Žlutý kartónek je adekvátní.
     
    90+3
    Slávistky každopádně rozehrávají přímý kop z dobré vzdálenosti...
     
    90+4
    Kateřina Svitková to umí určitě kopat lépe, než ukázala teď. Její rána z přímého kopu prolétla vysoko nad bránou.
     
    90+5
    Odchází hrdinka zápasu Andrea Stašková. Tu na poslední desítky sekund nahrazuje Arzu Akkurtová.
     
    90+6
    Ještě rohový kop pro Slavii. Asi poslední šance...
     
    90+7
    Domácí hráčky centr Annestové odvrátily. Míč si však vzala Tamara Morávková, která si došla pro faul v blízkosti pokutového území. Emine Esenová za něj dostala žlutou kartu.
     
    90+8
    Slavia právě vstřelila branku!
    Slávistky z poslední standardky vyrovnávají a nakonec si neodvezou špatný výsledek pro domácí odvetu! Exekutorkou přímého kopu byla kapitánka Diana Bartovičová. Na její centr si naskočila KRISTÍNA KOŠÍKOVÁ, která balón trkla mimo dosah brankářky Yamanové. Ta se za míčem pouze ohlédla.
    90+8. Kristína KOŠÍKOVÁ - 2:2
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    Fotbalistky Slavie si z Istanbulu odvážej vzhledem k průběhu zápasu cennou remízu 2:2, která jim dává dobrou šanci do domácí odvety, která se hraje za týden ve středu v Edenu.

    Hlavní postavou duelu z domácí strany byla česká útočnice Andrea Stašková. Ta v prvním poločase neproměnila dvě velké šance, když ji v obou případech vychytala reprezentační spoluhráčka Barbora Votíková. Po změně stran už byla úspěšnější naopak Stašková, která dvěma zásahy zajistila Galatasarayi vedení 2:0. Sešívané fotbalistky však zachránily standardní situace. Čtvrthodinu před koncem se prosadila po rohovém kopu Tereza Szewieczková. V osmé minutě nastavení si pak našla centr Bartovičové z přímého kopu Kristína Košíková, jenž hlavou vyrovnala.
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 2:6. Rohy: 0:12. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:13. (21:08:22)
    Slávistky nakonec ukopali remízu, která jim dává do odvety dobrou šanci.
     
     

    Martin Augustin

    Branky: 56. Stašková, 66. Stašková – 76. Szewieczková, 90+8. Košíková

    Karty:   46. Demehinová (GAL), 80. Altıntaşová (GAL), 90+1. Jackmon (GAL), 90+7. Esenová (GAL) – 19. Bendová (SLA), 36. Bartovičová (SLA), 42. Svitková (SLA)


    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 2:6. Rohy: 0:12. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:13.
    Galatasaray Istanbul: Yamanová – Cümertová (37. Demehinová), Karataşová, Jackmonová, Altıntaşová – Esenová (C) – Karabulutová, Topçuová, Usmeová (65. Diallová), Bakarandzeová – Stašková (90+5 Akkurtová).
    Náhradníci: Kurğaová, Kandurová – Demehinová, Yalçınerová, Öztürková, Yeniçeriová, Parlaková, Akkurtová, Diallová.

    Trenér: Metin Ülgen

    SK Slavia Praha: Votíková – Bendová, Košíková, Bartovičová (C), Annestová – Polcarová, Šurnovská (64. McLaughlinová) – Krejčiříková (75. Růžičková), Svitková, Veselá (64. Morávková) – Szewieczková (81. Žufánková).
    Náhradníci: Jílková, Sobotková – Cvrčková, Růžičková, Žufánková, Šlajsová, Divišová, Křivská, Morávková, McLaughlinová, Stanovićová, Ferencová.

    Trenér: Jiří Vágner

    Rozhodčí: Terteleacová – Tepusaová, Ivanovová (ROU)
    Středa 25.09.2024
    Slavia - Galatasaray