Menšík – Ševčenko 0:0 (06:30) | Macháč – Vukic 0:0 (06:30)
Lehečka – Rune 0:0 (09:30)
před zápasem
Tomáš Macháč
Tomáš Macháč (30)
0
0
0
 
Aleksandar Vukic
Aleksandar Vukic (Q)
0
0
0
 
Úterý 08.10.2024, 06:30 • Kurt č. 4, Šanghaj (CHN) • ATP Šanghaj - Rolex Shanghai Masters (tvrdý povrch) • 3. kolo
Vsaďte si
Videopřenos
     
    Ještě jednou přeji všem fanouškům tenisu krásné ráno, počasí v Šanghaji se umoudřilo a oba hráči se s několikadenním zpožděním přeci jen podívají na kurt. Tomáš Macháč se s Aleksandarem Vukicem utká na kurtu číslo čtyři a oba tenisté půjdou do akce okolo půl sedmé. (23:22:37)
     
    Tomáš Macháč se na kurt nedostane ani v pondělí! Ačkoliv dnes organizátoři přesunuli některé zápasy na dva dvorce do haly, v 17 hodin místního času se překvapivě rozhodli program ukončit. Pro úterý už je každopádně předpověď příznivá.
     
    Také dnes v Šanghaji prší. Část programu již byla přesunuta do haly. Zápasu Macháče se to zatím netýká, a tak budeme nadále čekat.
     
    Jediné vzájemné utkání vyhrál v minulém roce na halovém podniku ve Vídni jasně 6:3 a 6:1 Macháč. Za výrazného papírového favorita bude platit také v Číně. Na vítěze čeká v osmifinále jedenáctý nasazený Tommy Paul ze Spojených států.
     
    Aleksandar Vukic je v žebříčku na 91. místě. Osobním maximem osmadvacetiletého Australana je 48. pozice. V předchozích dvou letech vyhrál shodně po jednom challengeru. V letošní sezoně zatím na trofej čeká, a to i proto, že se mnohem více objevuje na elitním okruhu ATP. Nejpovedenější turnaj odehrál na trávě v Eastbourne, kde došel z kvalifikace do semifinále. O hlavní soutěž musel bojovat i v Šanghaji. V kvalifikaci porazil Američany Maximea Cressyho (6:4, 7:6) a Mitchella Kruegera (6:4, 6:4). V prvním kole pak přetlačil 2:6, 6:3 a 6:4 Corentina Mouteta z Francie a následně zaskočil triumfem dvakrát 6:4 světovou devítku Nora Caspera Ruuda. Postupem do třetího kola vylepšil maximum z loňského roku. Vukicova sezonní bilance čítá 28 výher a 33 porážek (tvrdý povrch 13/17).
     
    Tomáš Macháč má za sebou povedený turnaj v Tokiu. V japonské metropoli si před pár dny zahrál semifinále. V žebříčku je rodák z Berouna jen o jednu pozici za svým osobním maximem, a sice na 33. místě. Za zmínku jistě stojí i čtvrtfinále z Miami, osmifinále US Open či finále v Ženevě, kde porazil mimo jiné světovou jedničku Srba Djokoviče. V Šanghaji hraje třiadvacetiletý Čech poprvé. V úvodním kole měl Macháč coby nasazená třicítka volný los. Ve druhém kole prohrával s Alejandrem Davidovichem Fokinou 1:6 a 1:3. Druhou sadu nakonec otočil skrze tiebreak. Zkraje té rozhodující prohrával Macháč rychle 0:3, sérií pěti získaných gemů v řadě se však postaral o další povedený obrat a nakonec po více než dvou hodinách zvítězil 1:6, 7:6(3) a 6:4. V letošním roce odehrál 51 zápasů, z toho 31 vítězně (tvrdý povrch 19/10).
     
    Duel mezi Macháčem a Vukicem byl na pondělí naplánován na kurtu číslo 4 a začít by měl krátce po šesté hodině. Pojďme si ještě oba hráče blíže představit.
     
    Déšť nadále neustává a zápas je přesunut na pondělí. Předběžný čas je 4:00, vše se ale ještě může měnit.
     
    Z důvodu deště se zápas přesouvá, aktuálně je přibližný začátek ve 13:30, nicméně je možné, že se dnes začít hrát na venkovních kurtech nebude. Jediný zastřešený kurt v Šanghaji je centrální.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
     

    Tadeáš Zeman

    Tomáš Macháč
    Stát: Česká rep.
    Datum narození: 13.10.2000
    Věk: 23 let
    Držení: pravák
    Výška: 183 cm
    Váha: 74 kg
    Nasazení: 30

    Aleksandar Vukic
    Stát: Austrálie
    Datum narození: 06.04.1996
    Věk: 28 let
    Držení: pravák
    Výška: 188 cm
    Váha: 85 kg
    Nasazení: Q